HAMZABEYLİ TAŞ OCAĞI İSTEMİYOR

15 Eylül 2022 Perşembe 17:54

Hamzabeyli Köyü’nde açmak istediği taş ocağı ÇED toplantısını köylülerin tepkisi nedeniyle yapamayan şirketin proje değişikliği kılıfı ile yeniden müracaata bulunması köylülerin tepkisini çekti. Hamzabeyli Muhtarı Sencer Erdoğan "Geçen yıl firmayı köye sokmadık yine sokmayız" dedi.

Hasan Küçük

 

Şelalesi ve doğal güzellikleri ile ünlü Toroslar'ın Hamzabeyli Mahallesinde taş ocağı kabusu bitmek bilmiyor. Daha önce vatandaşların etten duvar örerek ÇED toplantısını yaptırmadığı Yel-Mad şirketi ÇED projesinde projede değişiklik yaptığını ve ÇED alanını 55.12 hektara düşürdüğünü belirterek

orman ve tarım alanını içine alan bölgede dinamitle patlatma yaparak taş ocağı açmak için yeniden müracaatta bulundu. Köylülerin tepkisine rağmen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise  Proje ile ilgili olarak 06/10/2022 tarihinde İdari Değerlendirme Komisyon (İDK) toplantısı gerçekleştirilmesine karar verdi.

ÇED ALANINI DÜŞÜRDÜK KILIFI

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ÇED duyurular bölümünde yer alan bilgiye göre Yel-Mad şirketinin Hamzabeyli Mahallesi'nde açmak istediği 2 A Grubu Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi projesinin ruhsat bitim süresi14.03.2028.  Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı format görüşünde belirtilen ruhsat sahası içerisinden geçen, Çavak, Emirler, Kocahamzalı ve İnsu Mahallelerini besleyen içme suyu terfi hattına 60 m koruma mesafesi içerisinde kalan alan ve Mersin Büyükşehir Belediyesine ait hammadde üretim izinli sahanın ÇED alanı içerisinden çıkartıldığı belirtiliyor.  Ayrıca Devlet Şu İsleri Genel Müdürlüğü Etüt, Planlama ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı format görüşünde belirtilen derelerin her iki sahilinde şev üstlerinden itibaren 20'şer metrelik şeritvari koruma alanı ve TEİAŞ Genel Müdürlüğü’nün format görüşünde belirtilen enerji nakil hatlarına 60 m koruma bandı içerisinde kalan alan ÇED alanı içerisinden çıkartıldığı ifade edilirken 99,27 hektarlık ÇED alanının 55,13 hektara düşürüldüğü kaydediliyor.  4 poligondakaki  4 adet ocak alanının toplam büyüklükleri 42,80 hektar olacak. Yapılan planlama ile ocak alanında yıllık 3 milyon 500 bin ton kalker çıkartılması Planlanıyor. Çıkartılan kalkerin 2 milyon 400 bin tonluk bölümü kurulması planlanan kırma eleme tesisinde boyutlandırılacak, geriye kalan 1 milyon 100 bin ton ise tüvanan olarak piyasaya satılacak.

DİNAMİTLE PATLATMA YAPILACAK

Proje alanında hakim yumuşak ve küçük parçalı kalker, genelde kırıcı-koparıcı iş makineleri kullanılarak sert ve çok iri parçalar ise patlayıcı madde kullanılarak yerinden çıkarılacak. Yapılan patlatma tasarımına göre her bir delikte 41,05 kg anfo, 1 kg dinamit kullanılacak. Bir atımda 150 delik açılması planlanmakta. Bu durumda bir atımda 6.157,5 kg anfo, 150 kg dinamit kullanılacaktır. Ayda 8, yılda 96 patlatma gerçekleştirilecek. Proje kapsamında toplam 25 kişi çalıştırılması planlanmaktadır.

EN YAKIN KONUTA MESAFESİ 230 METRE

Proje alanının güneydoğusunda Mersin İl merkezine kuş uçumu mesafesi 10 km mesafede iken en yakın mahalle olan Hamzabeyli'deki konuta mesafesi 230 m. Ayrıca proje alanının kuzeybatısında Kocahamzalı Mahalle merkezine mesafesi kuş uçumu 1,3 km, doğusunda bulunan Işıktepe Mahalle merkezine kuş uçumu 1,25 km, güneybatısında bulunan Çavak Mahallesine kuş uçumu 1,5 km mesafededir.  ÇED alanları Mersin – Adana Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı O33 paftasında yer almakta olup, orman ve tarım alanı olarak işaretlenmiş durumda. 

ORMAN VE TARIM ALANI İÇİNDE KALIYOR

55,13 hektarlık hektarlık alanın 46,09 hektarlık bölümü Orman Alanı, 4,57 hektarlık bölümü Tarım Alanı, 4,47 ha alan Hazine Alanı içerisinde kalmakta.

KÖYLÜLER TEPKİLİ

Köylüler içme suyu ve tarım alanlarına zarar vereceği gerekçesiyle bölgeye taş ocağı açılmasına karşı çıkıyor. Geçen yıl Eylül ayında ÇED toplantısını etten duvar örerek  yaptırmayan köylüler proje değişikliği kılıfı ile yapılan yeni girişime de tepki gösteriyor.

Hamzabeyli Muhtar Sencer Erdoğan daha öncede köylerinde bulunan taş ocağını mücadeleler sonrası kapattırmayı başardıklarını söyledi. Eski taş ocağı nedeniyle köydeki evlerde çatlak ve patlakların oluştuğunu anlatan Erdoğan şunları söyledi: Yel-Mad firması geçen yıl köyümüze taş ocağı açmak için girişimde bulunmuştu. ÇED toplantısı yapacaktı. Köylülerimiz istemediği için firmayı köye sokmadı ve ÇED toplantısı yapılamadı. Köylülerimiz istememesine rağmen aynı firma projeyi değiştirdiğini belirterek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurmuş. ÇED raporu almaya çalışıyorlarmış” dedi.

“EVLERİMİZ ÇATLAYACAK”

Firmanın dinamit kullanarak taş çıkaracağını anlatan Erdoğan, "Biz kesinlikle köyümüze

taş ocağı açılmasını istemiyoruz. Bizim evlerimiz daha önceki taş ocağı nedeniyle çatlamıştı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'ndeki yetkililerle görüştüğümüzde kesinlikle onay verilmeyeceğini söylüyorlar. Bunlar Ankara'dan uğraşıyorlarmış. Köyümüzde böyle bir teşebbüste bulunurlarsa yine köyümüze sokmayacağız" şeklinde konuştu.

 

“SUYUMUZA ZARAR VERECEK”

 Proje alanından içme suyu geçtiğini vurgulayan Erdoğan şunları söyledi: "İçme suyumuza, bahçelerimize, narenciye, zeytin, harnup ağaçlarına zarar verecek. Her taraf toz toprak olacak. Yol sokak kalmayacak. İnsanların evleri yine patlayıp çatlayacak. Buradaki insanlar evlerindeki çatlak nedeniyle köyden göç etti. Onun için taş ocağı istemiyoruz. Rant için burada taş ocağı açmak istiyorlar."