Devasa projeleri kısa sürede bitirmekle övünen iktidar sıra Mersin’e gelince ayağını gazdan çekiyor! 6 yılda yüzde 40 fiziki gerçekleşmeye ulaşan Değirmençay Barajı inşaatında son 6 ayı aşkın sürede ancak yüzde 7’lik ilerleme kaydedildiği ortaya çıktı!
HEDİYE EROĞLU
Mersin’in içme suyunun sağlandığı Tarsus’taki Berdan Barajı, kurak geçen kış aylarının ardından neredeyse kurumaya yüz tuttu. Gerek kuraklık gerekse de Suriyeli ve deprem bölgesinden gelen afetzedelerin göçü ile artan kent nüfusu nedeniyle su ihtiyacı kat kat artarken bitmeyen baraj yatırımları eleştiri konusu oldu.
Yaz aylarında yaşanabilecek büyük su sıkıntısı nedeniyle özellikle yıllardır yapımı yılan hikayesine dönen Pamukluk Barajı‘nın devreye alınması istenirken, Değirmençay Barajı da tamamlanması istenen yatırımlar arasında yer aldı.
6 YILDA ANCAK YÜZDE 40’A ULAŞABİLDİ
Çalışmalarına 2015’te başlanan ancak temeli 2017’de atılan Değirmençay Barajı, aradan geçen 6 ayda bugün ancak yüzde 40 fiziki yapım seviyesine ulaşabildi. Mersin’in sahipsizliği ve hak ettiği hizmetleri alamadığının bir göstergesi olan bara inşaatı, Mersin ve ilçelerinin su yapılarının artması ve bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamasına rağmen hızlandırılamadı.
Mersinli çiftçilerin yakından takip ettiği, yörenin son yıllardaki en önemli yatırımları arasında gösterilen Değirmençay Barajı'nda, çalışmalar devam ediyor.
Sulama maksadıyla inşa edilen ve tamamlandığında; Mezitli ve Yenişehir ilçelerindeki 12 mahallede, toplamda 31 bin 310 dekar zirai arazi sulama suyuna kavuşturacak Değirmençay Barajında önemli gelişmeler kat edildi.
VALİ PEHLİVAN İNŞAATI İNCELEDİ
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Değirmençay Barajı'nın inşaat sahasında incelemelerde bulundu.
Vali Pehlivan inşaata yönelik yaptığı açıklamada, “Değirmençay, Kuyuluk, Çiftlikköy, Uzunkaş, Turunçlu, Karahacılı, Emirler, Kapıköy, Çavak, Topal Osman, Kocavilayet ve Kaleköy Mahallelerimizde toplam 31bin 310 dekar tarım arazisi sulayacak olan 34.5 milyon metreküp su biriktirme kapasiteli Değirmençay Barajı Projesinin fiziki gerçekleşme oranı yüzde 40’a ulaştı. Bu kapsamda 678 m derivasyon tüneli ile sulama yapısı kazı ve destekleme işi, memba batardosu ve çevirme seddesi dolgu imalatları tamamlandı” dedi.
6 AYI AŞKIN SÜREDE ANCAK YÜZDE 7 İLERLEME SAĞLANABİLDİ!
Ancak baraj inşaatına ilişkin DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akça, 8 Ekim 2022’de yaptığı açıklamada, bir tarım kenti olan Mersin’de inşa etmekte oldukları Değirmençay Barajı’nda o gün itibariyle yüzde 33 fiziki gerçekleşme sağlandığını açıklamıştı
Ancak Vali Pehlivan’ın açıklaması dikkate alındığında Akça’nın yaptığı açıklamaya göre 6 ayı aşkın fazla sürede baraj inşaatında ancak yüzde 7’lik ilerleme kaydedildiği görüldü.
BİTSE 37,5 MİLYON METREKÜP SU, İSRAF EDİLMEDEN DEPOLANARAK ÇİFTÇİLERİN HİZMETİNE SUNULACAK
Geçen yıl gövde sıyırma kazıları tamamlanan ve 3 Ekim 2022 tarihinde gövde dolgusuna başlanan bara, temelden 110,50 metre gövde yüksekliğinde inşa ediliyor.
Toplamda 4 milyon 350 bin metreküp gövde dolgusu yapılacak barajın kret uzunluğu yaklaşık 533 metre olacak. Barajın tamamlanması ile 37,5 milyon metreküp su, israf edilmeden depolanarak çiftçilerimizin hizmetine sunulacak.
Barajın tamamlanmasıyla bölgede yapılacak sulu tarım sayesinde hem tarlalardaki verim hem de ürün çeşitliliği artacak. Bununla birlikte istihdama ve milli ekonomiye katkı sağlanacak.