Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Mersin’de ilk kez hayata kattıkları ve ülke çapında büyük ses getiren Onkobüs Servis Hizmeti sayesinde, kanser tedavisi gören dezavantajlı durumdaki hastaları ve refakatçilerini tedavi gördükleri hastanelere ücretsiz ulaştırıp, yeniden evlerine bıraktıklarını söyledi.
Haber Merkezi
Akdeniz Belediyesi, “1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası” dolayısıyla, “Kontrol Et, Farkında Ol, Sağlıklı Kal” çağrısıyla Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü organizesinde, Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sayın Ahmet Küçük’ün katılımıyla kansere karşı bilinçlendirme semineri düzenledi. Yoğun ilgi gören konferansın açılış konuşmasını yapan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Mersin İl Sağlık Müdürlüğü ile imzalanan protokolle, 2021 yılı Mart ayında kentte ilk kez başlattıkları ücretsiz “Onkobüs Servis Hizmetine” dikkat çekti, hizmet sayesinde özellikle dezavantajlı durumdaki kanser hastaları ile refakatçilerinin, belediye servis aracıyla tedavi gördükleri hastanelere ulaştırıldıklarını, kemoterapi veya radyoterapi tedavisinden sonra tekrar evlerine bırakıldıklarını anlattı.
“743 ONKOLOJİ HASTASI İLE İLETİŞİME GEÇİLDİ, 668 KANSER HASTASI PROGRAMA ALINDI”
Kendisinin de eczacı olduğunu hatırlatarak kanserde erken teşhisin önemine işaret eden Başkan Gültak, “İmzaladığımız bu protokolün hemen ardından bölgemizde yaşamakta olup kanser tedavisi gören 743 onkoloji hastası ile iletişime geçildi. Görüşme sağlanan ve sosyal yardıma ihtiyacı olduğu belirlenen 668 kanser hastası vatandaşımızın tespiti yapılıp sosyal yardım programına alınmıştır. Bu tespitin hemen sonrasında belediyemiz tarafından kanser tedavisi gören onkoloji hastalarına özel olarak bir araç tahsis ettik. Düzenli aralıklarla dezenfekte edilerek sağlık koşullarına uygun hale getirilen Onkobüs servis aracımız ile kanser hastası insanlarımıza tedavi görmekte oldukları hastanelere ücretsiz ulaşım desteği sağlıyoruz. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğümüz koordinesinde tamamen ücretsiz sunduğumuz Onkobüs hizmetinden bugün itibariyle faydalanmakta olan hasta sayımız yaklaşık 200’dür. 10 Mart 2021 tarihinden bu güne kadar bu hastalarımıza 2 bin 500 defa Onkobüs servis hizmeti verildi” diye konuştu.
DEPREMZEDE KANSER HASTALARINA DA HİZMET VERİLİYOR
“Hayata kattığımız bu sistemde, ilçemizde yaşayan ve bize başvuran kanser hastalarımızın hastaneye gidişini, gelişini ve psikososyal destek ihtiyaçlarını karşılıyoruz” diyen Başkan Gültak; “Aslında tüm Türkiye'ye örnek olması gereken bir uygulama. Çünkü fizik tedavi, diyaliz hastaları için bu tür hizmetler var ama kanser hastaları için yok. Bu yüzden tüm belediyelerimizin böylesine hayati ve önemli bir hizmeti vermesi gerektiğine inanıyorum. Hepimizi derinden sarsan ve on binlerce insanımızın yaşamını yitirmesine neden olan deprem felaketi dolayısıyla, Akdeniz ilçemizde geçici veya kalıcı olarak yerleşen onkoloji hastaları da bu kapsamda tüm olanaklardan faydalanmaktadır. Onkobüs hizmeti alan depremzede vatandaşlarımızın sayısı da bugün itibariyle 10’dur” diye konuştu. Başkan Gültak, gerek sağlık kuruluşlarıyla imzaladıkları protokoller, gerekse de düzenledikleri bilinçlendirme eğitimleri sayesinde Akdeniz’de yaşayan birçok kadına ulaştıklarını ve bazı kadınların da yine ücretsiz götürüldükleri sağlık kuruluşlarında yapılan taramalarda kansere yakalandığını tesadüfen öğrendiğini, bu sayede tedavilerinin erken evrede başladığını da sözlerine ekledi.
DOÇ. DR. KÜÇÜK; “ONKOBÜS HİZMETİ HASTALAR İÇİN ÇOK BÜYÜK KOLAYLIK”
Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sayın Ahmet Küçük ise sunumuna, Başkan Gültak’ın talimatıyla kanser hastaları için başlatılan Onkobüs servis hizmeti için teşekkür ederek başladı, hizmetin büyük önem taşıdığının altını çizdi. Doç. Dr. Küçük; “Bizim için de hastalarımız için de çok sevindirici ve inanılmaz bir hizmet. Başkanımızın da bahsettiği gibi radyoterapi veya kemoterapi alan hastalarımız çok halsiz ve bitkin oluyor, bulantı, kusma halinde… O insanı önce evinden alıp sonrasında kapısına kadar götürecek bir hizmeti başlatmış olmak gerçekten takdire şayan. Başkanımıza tekrar çok teşekkür ediyorum” dedi.
Sözlerini; “Gerçekten ‘işin farkında olan’ bir belediyemiz var” diyerek sürdüren Doç. Dr. Küçük, “Akdeniz Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ile birlikte bu konularla ilgili çalışmayı 2 sene önce başlattık. Gerçekten sundukları bu tarama hizmeti çok önemli. Örneğin 600 kişide 3 kişide kanser vakasını erken yakalayıp bu insanların hayatlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmelerini sağladık” dedi.
“KANSER, TEK BİR HASTALIK DEĞİL, BİR HASTALIK GRUBU”
Kanserin ne olduğu, nasıl uzak durulması veya savaşılması gerektiği konularında da bilgi veren Doç. Dr. Ahmet Küçük, “Kanserle savaşı, 3 aşamalı düşünebiliriz. Öncelikle korunma; yani risklerin azaltılması, mümkünse de risklerden tamamen uzak durmak. İkincisi erken tanı, erken yakalamak. Erken yakaladığımız hastaları daha kolay tedavi edebiliyoruz. Üçüncü aşaması da tedavidir. Kanseri, tek bir hastalık olarak değil, bir hastalık grubu olarak düşünebiliriz. 150’ye yakın ana kanser türü var. Bunların alt ve nadir tipleriyle beraber bu sayı yaklaşık bini buluyor” diye konuştu.
KANSER HASTASI SAYISI HER GEÇEN YIL ARTIYOR
Kanser tedavisinde ilerlemeler kaydedildiğini, buna rağmen kanserin ciddi bir sağlık sorunu olmaya ve bu durumun da yıllar geçtikçe azalmak yerine tersine daha da arttığına dikkat çeken Doç. Dr. Ahmet Küçük; “Hastalığa yakalanan kişi sayısı dünyada hızla artıyor. Türkiye’de her yıl mevcut hasta sayısına yaklaşık 200 bin kanser hastası daha ilave oluyor. Ülkemizde her gün 450 kişiye, her 3 dakikada 1 kişiye kanser tanısı konuyor maalesef. Dünyada da durum farklı değil. 2030 yılında yeni vaka sayısının 27 milyona ulaşacağı öngörülüyor. 17 milyon insan da kanser yüzünden ölecek ve toplam kanser hastası sayısının 75 milyon olması bekleniyor” ifadelerini kullandı.