Mersin’in Silifke ilçesi Taşucu Mahallesinde bulunan Tarihi Gümrük Binası kaderine terk edildi. Çöp yığınları içinde çürüyen yapı mezbeleliğe döndü!
Hediye Eroğlu
Bölge tarihinin en eski yapılarından biri olan Mersin’in Silifke ilçesi Taşucu Mahallesindeki Taşucu Tarihi Gümrük Binası, çürümeye terk edildi.
1852-53 yıllarında inşa edilen, tarihsel süreç içerisinde çevresel faktörlerin etkisiyle yapısal yönden üzerinde bozulmalar oluşan bina, 2010 yılında restorasyon kapsamına alındı. 2011 yılında restorasyonu bitirilen, kültür merkezi olarak kullanılması amaçlanan yapı ancak geçen yıllara rağmen hiçbir amaç için kullanılmadı.
Boş kaması sonucu çevresel faktörlerin etkisiyle yapısal bozulmalar sonucu çürüyen yapı, içerisindeki çöpler ile kaderine terk edildi.
Rumlar öncesi ve sonrası dönemler olarak ikiye ayrılan bölge tarihinde önemli bir yeri olan Taşucu Tarihi Gümrük Binası, yazılı kaynaklara göre Rumlar döneminde ticari faaliyetler için kullanıldı. Silifke, Anadolu’nun içlerine uzanan yurt içi - yurt dışı kara - deniz taşımacılığının önemli bir ticaret merkezi konumunda olması nedeniyle bina, dönemin ticari faaliyetlerinin merkezinde, taşıması yapılan malların depolandığı, sonrası dağıtımının yapıldığı bir ambar hizmet verdi.
Rumlar sonrası dönemde de amacına uygun kullanılan yapı, milli mücadele yıllarında buğday ambarı, sonrası ise liman reisliği ve gümrük binası olarak kullanıldı. Bina, sonrasında bir süre daha gümrük işlerinde kullanılmasının ardından yeni gümrük binasının yapılması ile kullanım dışı kaldı. Kullanım dışı kalmasının ardından tarihi yönden önemi düşünülmeden bakımsız bırakılan yapı devam eden yıllar içerisinde bakımsızlık sonucunda çevresel faktörlere maruz kaldı. Bunun sonucunda yapısal yönden üzerinde bozulmalar oluşan yapı, çürüyüp dökülmeye başladı. Bina üzerinde oluşan yapısal bozulmaların yetkililerce fark edilmesi ile restorasyon kararı alındı. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile eski eser olarak tescil edilen bina, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğünün kurul kararı ile Taşucu Belediyesi ve ihaleyi üstlenen şirket arasında 2010 ‘da imzalanan anlaşma neticesinde, 851 bin 425,32 TL bedellik ihale ile restore edildi. 2011’de restore edilerek kültür merkezi olarak yeniden açılan binanın kullanımı dönemin Taşucu Belediyesi’ne bırakıldı. Ancak belediyenin kullanım amacına uygun işlev kazandırmaması ile bina adeta öylece ortada bırakıldı.