Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’de ki cephe düzenlemesi projelerinde memleketi Tarsus’ta masrafları belediyenin karşılanmasını sağlarken Mersin’de Kasaplar Çarşısı ve Balık Pazarı’nda aynı metodu uygulamayarak, esnaflardan katkı istemesi eleştiriye neden oldu.
HEDİYE EROĞLU
Büyükşehir Belediye Meclisinin Mart ayı ikinci birleşiminde sunulan hizmetlerde Mersin ve Tarsus’taki esnaflar arasında adaletsiz yapıldığı iddiaları gündeme geldi.
Tarsus Belediyesince. Kleopatra Kapısı ile eski cami arasında bulunan 801 sokak ve 3401 sokakta proje ve uygulama yetkisi 16 Ocak 2023 tarihinde Mersin Büyükşehir Belediyesine verildi. Güzergahı işaretlenmiş olan alan için yol düzenleme projesi hazırlayan Mersin BŞB, proje alanında yer alan taşınmazların cephe düzenlemesi için harekete geçti. Proje alanında yer alan taşınmazların cephe düzenlemesi ile proje yapım masraflarının tamamının belediye tarafından karşılanması için meclisine teklif veren Mersin BŞB’ye, MHP’li meclis üyesi Mehmet Topkara’dan eleştiri geldi.
TARİHİ VE TURİSTİK BİR ALAN
Teklife komisyonda da şerh düşen MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara, Mersin BŞB’nin daha önce Çamlıbel Projesi ile cephe giydirme ve sokak sağlıklaştırma çalışmalarına imza attığını, son olarak ise İstiklal Caddesi’nde benzer çalışmaların gerçekleştirildiğini anımsattı.
Tarsus’taki caddenin de tarihi ve turistik bir alan olduğunu ve bölgede geçmişte Tarsus belediyesi’nin de bir kısımda çalışma yaptığını belirten Mehmet Topkara, buranın da yapılmasının uygun olduğunu aktardı.
“ADALETLİ BİR ŞEKİLDE UYGULAMA YAPILSIN”
Ancak bu çalışmalar yapılırken kent merkezinde yıllardır kaderine terk edilmesi nedeniyle atıl kalan Kasaplar Çarşısı ile Balık Pazarı’nı dikkat çeken Topkara, “Kasaplar Çarşısı ile Balık Pazarının olduğu yerde biz bu yöntemi neden uygulamadık? Neden orada kamulaştırmaya gittik? Bunu kamulaştırmaya gitmeden orada da aynı bu şekilde katkı almadan, belediyemiz imkanları ile kasaplar Çarşısı ile Balık Pazarının olduğu alanı aynı yöntemle neden yapmadık. Ben burada adaletli bir şekilde uygulama yapılmasını istiyorum. Adalet olsun. Mersin’in göbeğinde çok da güzel bir yer, Kırmızı Lacivert ile özel İdare İş Hanları yıkıldığında bu alanlar çok daha değerli olacak. Mersin’e bir ruh katacak, şehre varlık katacak. Oranında bu metotlarla çözülmesini biz defalarca dile getirdik. Esnaf ile siz toplantılar yaptınız, esnaflar bizlere geldi ama maalesef bu noktaya getiremedik. Tarsus’ta güzel bir çalışma yapılsın ama Kasaplar Çarşısı ile Balık Pazarı da aynı metotla yapılması, sorunun bir an önce çözülmesi sağlanmalı” diye konuştu.
SEÇER’DEN, “İKİSİ FARKLI ŞEYLER” SAVUNMASI
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise kendisini, “İkisi farklı şeyler” diyerek savundu. Seçer, “Tarsus Kleopatra ve eski Cami arasında ki bölge, Tarsus’un en eski kenti doğudan batıya doğru kesen bir cadde. Merkez zaten burası. Biz topyekun bir düzenleme yapacağız asfaltından kaldırımına kadar. Aydınlatma direklerine, tabelalarına kadar. Sağlı sollu bir sürü dükkan var burada ama biz bunların iç düzenlemelerine karışmıyoruz.
Kasaplar Çarşısı ayrı. Sadece bir bütünlük olsun, kim yapar kim yapmaz onlara bırakmayalım, cephesinde bir düzenleme olsun istedik. İstiklal Caddesinde de aynı şeyi yaptık. Fonksiyonlarına girmiyoruz. Balık Pazarı da öyle.
Balık Pazarı ile ilgili koruma kurulundan karar bekliyoruz hala gelmedi. Balık Pazarının cephe düzenlemesi projesi bu yüzden gecikti.
“BALIK PAZARINA GİREMİYORUM”
Balık Pazarına gidemiyorum insanlara söz verdim, yapacağım basit bir iş ama evrak gelmediği için yapamıyoruz. Bu yüzden gidemiyorum nasıl anlatacağız diye düşünüyorum. Anlatırız da artık inandırıcılığını yitiriyor. Kaç aydır bekliyorum. Evrakı takip ediyoruz ama Koruma Kurulu’nda depremden dolayı sıkıntı var Hatay’a yoğunlaşmış durumdalar. Ben Balık pazarını yapalım dedim çünkü iç fonksiyonlarına karışmıyoruz ama diğeri farklı.
Biz burada yeni bir dükkan yapıyor, fonksiyonları, her şeyi değiştiriyoruz. Hayır ben bunu istemiyorum diyorsa esnaf bir bedeli ver burayı bize ver, dava hakkında var git aç, ilave para alabilirsen alırsın diyoruz.
72 dükkanın 24 tanesinin maliki satmayı kabul etmiş, 8 adet de ‘siz yapın biz restorasyon bedelini ödeyelim’ demiş. 32 etti. Geriye kalan 39 dükkan sahibi ise verilen fiyatı beğenmediği için mahkemeye gitmiş durumda” diye konuştu.