Mersin Çocuk Hakları Derneği ve Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Mersin Şubesi, işbirliğinde depremzedelere düzenlenen etkinliklerle oyunla sosyal ve psikolojik destek verilmesi sağlandı.
Mersin Çocuk Hakları Derneği ve Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Mersin Şubesi, depremden etkilenen çocuklar için oyun temelli sosyal ve psikolojik destek projesi kapsamında “Birlikte Oynayalım” etkinliği düzenledi.
İki dernek işbirliğinde hazırlanan projede; depremden etkilenen çocukların uzman eğitmenler eşliğinde yapılacak oyun etkinlikleri ile travmalarını azaltmalarına yardımcı olmak, refakat eden ebeveynlerinin/yakınlarının psiko-sosyal uyumlarına katkı sağlamak amacıyla sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar tarafından psikolojik ilk yardım çalışması yapmak amaçlandı.
Depremden etkilenen çocuk ve ailelerin yoğun olarak ikamet ettiği diğer mahallelerde de gerçekleştirilecek etkinliğin ilk ayağı Akdeniz İlçesi Kazanlı Mahallesi Futbol Sahasında gerçekleştirildi. Kazanlı Mahalle Muhtarlığı ve İl İzcilik Kurulunun da destek verdiği proje kapsamında çocuklar için yaş grupları dikkate alınarak farklı oyun atölyeleri oluşturulurdu. Bu atölyelerde yine çocukların yaş gruplarına uygun olarak uzman eğitmenler (okul öncesi öğretmenleri, sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, sınıf öğretmenleri ve izci liderleri) çocukların oyunlarına refakat etti. Her yaş grubu çocuklar için ayrı ayrı yapılan oyun etkinlikleri sayesinde çocukların sosyalleşmelerine olanak sağlanarak motivasyonlarını arttırmalarına ve travmalarını azaltmalarına yardımcı olundu.
Çocuklar oyun etkinlikleri ile meşgul edilirken, refakat eden ebeveynlerine/yakınlarına sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar tarafından yüz yüze görüşmeler yolu ile psikolojik ilk yardım çalışması yapıldı. Yaşadıkları travmanın etkilerini azaltmalarına ve psiko-sosyal uyumlarına yardımcı olunan etkinlikte, depremden etkilenen ailelerin mevcut durumlarının analizi ve ileriye yönelik yapılacak muhtemel çalışmaların neler olabileceğine ışık tutması bakımından uzmanlar tarafından görüşmeler esnasında toplam 8 soruluk bir görüşme formu uygulandı.
Bu çalışma ile ihtiyaçlar ve beklentiler tespit edilmeye çalışıldı.
Etkinlik sonunda müzik eşliğinde eğlenen çocuklara hamburger ikram edildi.