Taşucu’nda çevrecilerin hedefi olan Ceynak’tan bilim merkezi projesine bağış aldığı için eleştirilen Başkan Vahap Seçer bu defa da yine doğayı kirlettiği için eleştiri oklarının hedefinde olan Medcem Çimento’dan bağış almak için harekete geçti. Seçer, şehirdeki pek çok kurumun destek aldığı firmayı ‘yasal tesis’ diye savundu.
HEDİYE EROĞLU
Mersin Büyükşehir Belediyesi 2023 Yılı Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci birleşimi Kongre ve Sergi Sarayında yapıldı.
Toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, projeleri için topladığı bağışlar tartışma konusu oldu. Geçtiğimiz aylarda Taşucu Limanı’nın işletmesini alan ancak bölgede çevrecilerin tepkisine neden olan uygulamalara imza atan Ceynak’tan Uzay Merkezi Projesi için 530 bin dolar alarak eleştirilen Seçer’in son olarak Silifke’deki çimento fabrikasından bağış kabul etme talebi tepki çekti.
ÇİMENTO FABRİKASINDAN DENEY MALZEMESİ BAĞIŞI
Mecliste, Silifke’de çimento fabrikası işleten ve yöre halkından büyük tepki çeken Medcem Madencilik Şirketince, İklim ve Çevre Bilim Merkezinde kullanılmak üzere 35 adet deney düzeneğine Büyükşehir’e bağışlama talebiyle protokol yapılması ile ilgili teklife dair Komisyon görüşmelerinde MHP’li Meclis üyesi Mehmet Topkara ile AKP’li Meclis Üyesi Zafer Şahin Özturan, karara şerh düştüler.
“ÇEVREYİ KİRLETİYOR DİYOR, BAĞIŞ ALIYORUZ”
Şerh kararı ile ilgili Özturan, “Projeye karşı değiliz, yapanlardan Allah razı olsun ama katkıya karşıyım. Mersin’de yıllardır bu tür ocakların çevreye zarar verdiğini, kirlettiğini ve sürekli bunlara karşı durduğumuzu her yerde belirtiyoruz. Bugün böyle bir projeye bunların katkısın alıyoruz. Ben aynı şekilde Ceynak bağışında da aynı tavrı sergilemiştim” dedi.
“DİYET ÖDER GİBİ BİR HALİ VAR”
Mehmet Topkara da, bu tip firmaların yatırım yapması, istihdam sağlaması, ihracata katkı yapmasının güzel bir şey olduğunu ancak bu tip şirketlerin hem yukarıdan, hem belediyelerden aldığı destekler ile oradaki yöre halkın dinlemeden tarıma, doğal kaynaklara rahatsızlık verdiğini söyledi.
Bunun üzerine araya giren Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Çevre bakanlığı neden izliyor” derken Topkara, “Hem yukarı hem burası izin veriyor. Ama şuan bu bir sosyal barış projesi gibi… ‘Ben çalışıyorum, böyle yapıyorum ama bakın size de bu yerlerde yardımcı olayım’ der, diyet öder gibi bir hali var. Bu konuyu vicdani bulmadık” dedi.
SEÇER: “HERKES ALIYOR”
Konuyu dağıtarak, siyasi magazine çevirmeye çalışan Başkan Seçer ise “Çok büyük yanlış içerisindesiniz. Silifke Belediye Başkanı yok mu burada? Eyvah eyvah? Çevreyi kirleten bir kuruluş var Silifke sınırları içinde. Belediyeye, Silifke spora çok ciddi katkılar yapıyor. Devletin diğer kurumlarına katkılar yapıyor ama ona rağmen ortaklaşa doğa katliamına göz yumuyoruz, ortaklaşa. Daha biz almadık da belki yanlıştan döneriz. Eğer böyle bir şey var ise hemen biz de reddedelim. Silifke Belediyesinden valiliğe kadar bu tip sosyal katkılar alınıyor kaldı ki orası bir fabrika ve doğal olarak da yasalara, çevreye uygun mevzuatına çalışmak zorunda, öyle çalıştığını da biliyorum. Her hangi bir firmayı savunma peşinde değilim ama olumsuz bir şey olsa herkesten önce ses çıkartırım” dedi.
SİLİFKE’DE CHP’LİLER DE ÇEKİMSER KALIYOR
MHP’li Mehmet Topkara ise CHP’li Silifke Belediye Melis üyelerinin, ilçede hem Akkuyu Nükleer Güç Santralinden hem de yardımlara hem de Medcem’den gelen yardımlara çekimser oy verdiğini anımsattı.
Özturan da, firma ile ilgiliyorum yapmadıklarını, sürece ve yönteme karşı tepki gösterdiklerini belirtti.
“REKLAM YAPIYORLAR AMA BAĞIŞLARI VERMİYORLAR”
CHP’li Abdurrahman Yıldız da, 4 yılda birkaç defa böyle şartlı bağış alındığını anımsatarak, “Ceynak’ın 2022 yılı Haziran ayında bağışını kabul ettik. Bu firma bize 530 bin dolar şartlı bağışta bulundu ama bu hala belediyemizin kasasına girmedi. Bunun gibi söz verilen ancak hala belediyeye ulaşmayan başka şartlı bağışlarda söz konusu. Şirketler veya belli aileler böyle isimlerini mecliste dolaştırıp, reklamını yapıp sonra verdikleri sözü yerine getirmiyor. Ceynak, Bilim Merkezi kuracaktı ama olmadı” dedi.
“KİMİN NE OLDUĞUNU AKLIMIZA YAZIYORUZ”
Vahap Seçer ise “Biz kimseden zorla bağış almayız” diyerek, bilim merkezinin maliyetinin yapılan bağıştan 20 – 30 kat fazla olduğunu savundu. Ceynak’ın bağışı ile ilgili son duruma dair bürokratlarından bilgi alan Seçer, bağışın alınması için ihale sürecinin tamamlanmasının beklendiğini söyledi. İnşaatın başladığını anımsatan Seçer, “Pandemi ve araştırma nedeniyle biraz uzun sürdü. Bunlar vergiden düşen bağışlar. Firmanın bağışını takip ederiz, Ödemez ise ‘arkadaş sen neden meclisi meşgul ediyorsun, bu insanlar ciddi insanlar, neden önce vereceğim diyor, sonra manevra yapıyorsun’ deriz. Yapacağını söylemiş. Bunu rafta bekletelim. Yerini getirmezse ‘sen neden mahcup ettin bizi’ deriz.
Biz kimseden zorla bağış istemiyoruz. Not almıyor ama kimin ne olduğunu bilmemiz açısından bu yaşananlar iyi bir turnusol kağıdı oluyor. Kim, nedir? Bu memlekette iş yapan, toprağından, denizinden, suyundan faydalanıp da bu memlekete kim fayda yapıyor kim yapmıyor onu da aklımıza yazmamız lazım. Nasıl halk bizi hizmetleri ile aklına yazıyorsa biz de bunu aklımıza yazarız. Not almayız, not alınca kindarlık olur.
SEÇER’DEN BAĞIŞÇI FİRMAYA YASAL TESİS GÜZELLEMESİ
Bir tesis kurulmuşsa kimsenin sözü olmaz. Mutlaka üretim, istihdam, ekonomiye katkı olacak. İnsanları da zan altında bırakmış oluruz. Yasalara uygun bir tesis, çalışıyor. Bu tip tesisler bazı kesimlerin karşı çıktığı tesisler olabilir ama ülke yasalarla yönetilen bir ülke. Yasalarda zaten toplum hassasiyetlerine göre yapılır. Bunlar bizim için gerçekten muteber kuruluşlar mı, bu bölgede iş yapıyorlar mı, kurumsal hüviyetleri mi var, evet. Böyle bir talepte bulunulmuş ya a kendileri önermiş, evet. Eğer makusla bunu alalım, bunda bir sorun yok. Çocuklarımıza bilim merkezi yapıyoruz, bilmem kaç milyon dolar para harcayacağız, 300-500 bin dolar birileri veriyor. Bunda bir şey yok. Diğer bağışçıyı da takip listemize aldım” diye konuştu.
Topkara ve Özturan’ın çekimser oy kullandığı Medcem Çimento Fabrikası ile bağış protokolü yapılması teklifi oy çokluğuyla kabul edildi.