Mersin’de yüzde 90’ı yabancı sermayeyle ait MIP, liman genişleme projesi adı altında çevreye zarar veren faaliyetleri tepki çekerken iki rıhtımdaki çalışmalarını durdurma kararı alması sonrası ilginç bir gelişme yaşandı.
HEDİYE EROĞLU
Özelleştirme kapsamında Mersin Limanı’nı 2007’de devralan ve o günden bugüne aradan geçen 18 yıldır rekor üstüne rekor kırarak kazancına kazanç katan Mersin Uluslar arası Liman İşletmeciliği AŞ’nin (MIP), kente yükü ise devam ediyor.
ŞİRKET PROGRAMI DEĞİŞMİŞ!
Mersin’de aylardır ‘limanı büyütme’ vaadiyle çıktığı yolda denizi asbest ile dolduran yüzde 90’ı yabancılara ait MIP Şirketi, ÇED olumlu kararına rağmen kiracısı olduğu limanda Atatürk Parkı önündeki rıhtımın uzatılması projesini hızla tamamlarken, limanın doğusunda kalan 20 ve 21 nolu rıhtımların uzatılması projesini durdurdu. Durdurma kararı Mersin Çevre Müdürlüğünce yayınlanan 'halkı bilgilendirme' ilanıyla duyuruldu.
Çevre Müdürlüğü duyurusunda; “Mersin Limanı 20 ve 21 No’lu Rıhtımların Uzatılması Projesi” ile ilgili olarak Bakanlığımızdan ÇED Olumlu Belgesi alınmıştır ancak gelinen süreçte yatırımcı şirketin programının değişmesi sebebi ile bahse konu proje kapsamındaki yapıların inşaatının başlamadan projenin iptal edilmesi talebi sebebiyle söz konusu ÇED Olumlu kararının iptali gerçekleştirilmiş ve bu karara istinaden Proje İlerleme Raporu yükümlülüğü ortadan kaldırılmıştır" denildi.
“LİMAN İŞLETMECİSİNİN KAPASİTE ARTIRIMI GİBİ BİR DERDİ YOKMUŞ”
Mevcut konteyner elleçlemesinin tümünü liman içerisindeki kendi sahasında yaparak kent gümrük ve elleçleme firmalarının kazancını elinden almak isteyen MIP Şirketinin bu kararı, kenti aldatmak olarak yorumlandı.
Konuyla ilgili ilk tepkiyi veren araştırmacı yazar Abdullah Ayan, “Demek ki neymiş? Liman işletmecisinin kapasite artırımı gibi bir derdi yokmuş. Mevcut konteyner elleçlemesinin tümünü 180 bin metrekarelik rıhtım platformu üzerinde gerçekleştirmesi varmış. ‘Biz sadece yeni rıhtım yapmıyoruz, liman doğusundaki rıhtımları uzatıyoruz’ söylemi üzerinden hazırlanan projenin iptali aslında anlayanlara yol haritasının amacını yeterince anlatıyor” dedi.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KONTEYNER LİMANI, MERSİN LİMANI
Ancak bu gelişme sonrası Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’ndan duran çalışmalara güzelleme geldi.
Türkiye’nin en büyük konteyner limanı olan Mersin Limanı’nın 124 hektarlık yüzölçümüyle ülkenin en geniş alana sahip limanı olduğunu vurgulayan Uraloğlu, “Mersin Limanı, ülkemizin yüzde 50’sine yakın bir hinterlanda hizmet veriyor. İhracatımızın konteyner yüklerde yüzde 22’si, konvansiyonel yüklerde ise yüzde 7’si bu limandan gerçekleştiriliyor.” ifadelerini kullandı.
LİMAN, 5 KITAYA DOĞRUDAN HİZMET SUNUYOR
Mersin Limanı’nın 2,6 milyon TEU konteyner ve 10 milyon ton konvansiyonel yük kapasitesiyle dünya genelinde 5 kıtaya doğrudan hizmet verdiğini dile getiren Bakan Uraloğlu, limanın ekonomik ve lojistik önemine dikkat çekti: “Limanımız, İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin ithalat ve ihracat kapısı olmasının yanı sıra Orta Doğu ülkelerinin transit merkezidir. Komşu ülkelerin artan yük trafiğinden daha fazla pay almayı hedefliyoruz.”
2023 yılı verilerine göre Mersin Limanı, 31 milyon 454 bin ton yük elleçleyerek Türkiye’nin deniz ticaretindeki önemini bir kez daha ortaya koydu. Bakan Uraloğlu, “Türkiye genelinde yük elleçleme miktarı 521 milyon 79 bin ton olarak gerçekleşti. Mersin Limanı’nın bu toplam içindeki payı yüzde 6’dır. Ayrıca limanımız, 2023 yılında 1 milyon 942 bin TEU konteyner elleçleme başarısıyla dikkat çekmiştir.” açıklamasında bulundu.
GENİŞLEME PROJESİYLE KAPASİTE ARTACAK
Bakan Uraloğlu, genişleme projesiyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “2016 yılında hizmete alınan EMH-I Terminali’ne şu anda bir mega konteyner gemisi yanaşabiliyor. Ancak EMH-II projesiyle rıhtım 380 metre uzatılarak 2 mega konteyner gemisine aynı anda hizmet verilebilecek hale getirilecek. Ayrıca 176 bin metrekarelik bir geri saha yaratılacak.”
Proje tamamlandığında 880 metrelik rıhtımda 2 adet 400 metrelik mega gemi aynı anda hizmet alabilecek. Genişleme çalışmalarıyla limanın kapasitesi 1 milyon TEU artırılarak 3,6 milyon TEU’ya ulaşacak.
Bakan Uraloğlu, projeyle birlikte Mersin Limanı’nın stratejik öneminin daha da artacağını belirtti: “Bu yatırımla birlikte 500 kişiye doğrudan, 5 bin kişiye dolaylı yoldan istihdam sağlanacak. Çalışmaların 2026 yılında tamamlanması hedefleniyor. Mersin Limanı Genişleme Projesi, şehrimizin kalıcı bir değeri olacak.”
Bakan Uraloğlu, projeyle birlikte Mersin Limanı’nın stratejik öneminin daha da artacağını belirtti: “Bu yatırımla birlikte 500 kişiye doğrudan, 5 bin kişiye dolaylı yoldan istihdam sağlanacak. Çalışmaların 2026 yılında tamamlanması hedefleniyor. Mersin Limanı Genişleme Projesi, şehrimizin kalıcı bir değeri olacak.”