Gümrük idaresine yapılan dev rüşvet operasyonu ile gündeme gelen Mersin’de, sektör emekçileri, çürümenin nedenlerine dikkat çekerek, “Kamu kurumlarının adeta bir kanunsuz kasaba gibi yönetildiği; liyakatin, halka hizmete dayalı bir görev bilincinin yerini torpilin ve menfaatçiliğin aldığı, kuralsızlığın kanun olduğu, hukukun anayasanın ortadan kaldırıldığı bir ahlaki çürüme süreci yaşamaktayız” tepkisi verdi.
HEDİYE EROĞLU
Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şubesi, yaptığı basın açıklaması ile gümrük çalışanlarının sorunları ve taleplerine dikkat çekti.
Sendika binasında açıklama yapan Şube Başkanı Kemal Göçmen, gümrük idarelerinde yaşanan yoğun iş yükünün hafifletilmesini isteyerek, “Derhal işlerin aksamasına, vatandaşın ihracat ve ithalat işlemlerinin hatalı yapılmasına son verilsin!” çağrısı yaptı.
“KAMU KURUMLARI KANUNSUZ KASABA GİDİ YÖNETİLİYOR”
Ülkemizde demokratik ve anayasal hakların giderek yok sayıldığını, emekçilerin özlük ve mali haklarına yapılan saldırıların da gün geçtikçe arttığını söyleyen Göçmen, “Kamu kurumlarının adeta bir kanunsuz kasaba gibi yönetildiği; liyakatin, halka hizmete dayalı bir görev bilincinin yerini torpilin ve menfaatçiliğin aldığı, kuralsızlığın kanun olduğu, hukukun anayasanın ortadan kaldırıldığı bir ahlaki çürüme süreci yaşamaktayız.
Anayasa ile güvence altına alınmış eşit, liyakat esasına göre yönetme hakkı hiçe sayılmış; mülakat ve kuralsız atamalarla, vekâlete dayalı bir idarecilik anlayışıyla hukukun değil siyasetçinin emrinde bir idareci profili yaratılmıştır.
ÇÜRÜME SONUCUNDA MERSİN GÜMRÜĞÜNE OPERASYON DÜZENLENDİ
İşte tüm bu çürüme sonucunda; Mersin Gümrük İdaresi’nde İçişleri Bakanlığı, 19 Aralık’ta çalışanlara yönelik ‘zincir’ operasyonu düzenlemiş ve 114 şüphelinin gözaltına alındığı açıklanmış 24 gümrük görevlisi ve 67 gümrük müşaviri ile toplamda 91 kişi tutuklanmıştı.
Ancak bu durum Mersin Gümrük İdaresi’nde …. Çalışandan 91’inin tutuklanmış olması zaten eksik kadro ile çalışılan Gümrük İdaresindeki arkadaşlarımızın iş yükünü arttırmış ve işlerin aksamasına, vatandaşın ihracat ve ithalat işlemlerinin hatalı yapılmasına neden olmaktadır.
PERSONEL YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ ADİL BİR ŞEKİLDE UYGULANSIN
Büro Emekçileri Sendikası olarak; daha önce defalarca dile getirdiğimiz, Gümrükler Genel Müdürlüğü emekçilerinin taleplerini ve yaşanan bu çürümüşlüğün düzeltilmesi için Ticaret Bakanlığını sizlerin aracılığı ile bir kez daha uyarıyoruz.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Personel Yer Değiştirme Yönetmeliğine göre yapılan tayinler de yönetmeliğin adil uygulanmaması ve bölgeler arası sürelerden kaynaklanan dengesizlikler gümrük emekçilerini mağdur etmektedir. Rotasyon uygulaması ise başlı başına sorun haline gelmiştir. Personelin eş durumu, çocukların eğitimi, sağlık durumu mazeretlerinin göz ardı edilmesiyle aile bütünlüğü bozulmaktadır. Bakanlığın tüm birimlerinde adil ve eşit şekilde tüm personeli kapsayan, mazeretleri göz önünde bulunduran ve becayiş uygulamasını da içine alan bir yönetmelik düzenlenmelidir. Yaz aylarında yoğunlaşan geçici görevlendirmelere son verilmelidir.
“FAZLA MESAİ ÜCRETİ UYGULAMASINDA KANUNİ LİMİTLERİN EN ÜST TUTARI ÜZERİNDEN ÖDEME YAPILSIN”
Fazla Mesai Ücretleri; 4458 sayılı Gümrük Kanunun 220 ve 221. maddeleri gereğince yapılan fazla çalışma karşılığında gümrüklerde mesai sonrası işini yaptırmak isteyen mükelleflerden tahsil edilen “fazla çalışma ücreti” ödendiği gerekçe gösterilerek; gümrük çalışanlarına da ödenmesi gereken ek ücret ödenmemektedir. Bu uygulama ile fazla mesai karşılığı alınan ücret maaşlardan düşürülmek suretiyle yapılan fazla mesaiyi ücretsiz hale getirmektedir. Toplanan mesai ücretlerinden yılsonu itibariyle bakiye kalanlar bütçeye aktarılmadan gerçek hak sahiplerine ikramiye olarak dağıtılmalıdır. Fazla mesai ücreti uygulamasında kanuni limitlerin en üst tutarı üzerinden ödeme yapılmalıdır.
İŞTE TALEPLER
Harcırah Kanunu hükümlerine göre ödenen yolluklarda İstanbul, İzmit, Bursa ve İzmir uygulamaları dikkate alınarak tüm Bölge Müdürlüklerinde eşit yolluk ödemesi yapılmalıdır.
Belirli bir tarihteki işlem hacmine göre belirlenen ek 5000 ödemesi, bazı gümrüklerde işlem hacmi beklenilenin üstünde artmasına rağmen güncellenmemektedir. (Örneğin Hamzabeyli Gümrük Müdürlüğü)
VHKİ ve bilgisayar işletmenliği kadroları liyakat esasına göre talep eden personele verilmelidir.
Yurtdışı Sözleşmeli Personele yapılacak skala ve tavan ücretinin Dışişleri Bakanlığında yurt dışı sözleşmeli çalışan personel ile eşitlenmelidir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun kariyer ilkesi gereği Gümrük Ticaret Denetmenliği kadrosuna ve taşra teşkilatı için ihdas edilen Gümrük ve Ticaret Uygulama Uzmanlığı kadrolarına mevcut personelden geçiş hakkı tanınmalıdır. Gümrük personelinin Gümrük Müşavirliği ve Gümrük Müşavir yardımcılığı sınavlarına girebilmeleri için staj ve istifa şartının kaldırılması için gerekli yasal düzenleme yapılmalıdır.
Taşra personelinin çalışma koşulları ve yemekhane sorunları hala çözülmüş değildir. ‘Yap işlet devret’ yöntemiyle modernize edilen kimi sınır kapılarında, 24 saat peronlarda hizmet veren gümrük çalışanlarının doğal ve insani ihtiyaçları karşılanması için peronlarda W.C, çay, yemek vb. bulundurulmalıdır.
RADYASYONA MARUZ KALAN PERSONELE ÜST SINIRDAN ÖDEME ÇAĞRISI
X-Ray’da görevli muhafaza memurları, çalıştıkları birim itibariyle radyasyona maruz kalmaktadırlar. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp anabilim Dalı tarafından yapılan araştırmada radyasyona maruz kalan personelin içerisinde gümrük çalışanları ilk sırada yer almaktadır. Radyasyona maruz kalan personele yılda bir aydan fazla izin, 9 ay çalışması halinde 1 yıl kabul edilerek erken emekli olma ve çalışma ücretlerinin üst sınırdan ödenmesi sağlanmalıdır.
Tek tip kıyafet uygulamasına son verilmelidir.
Nöbet sistemiyle çalışan personele, resmi ve dini bayramlar nedeniyle kullandırılmayan izinlerin talepleri doğrultusunda kullanmalarına imkân sağlanmalıdır.
“PERSONEL EKSİKLİĞİ BİR AN ÖNCE GİDERİLMELİ”
Gümrükler Genel Müdürlüğü kısaca sınır kapılarında görev yapılan Gümrük İdareleri’ndeki personel eksikliği bir an önce giderilmelidir.
Kurumda geçici olarak il dışına görevlendirilen personel görevlendirildiği yere giderken yolluk ücretleri peşin verilmemekte ve geçici görevlendirilen personel gittikleri görev yerlerinde barınma ve konaklama sorunları yaşamaktadır. bu sorunların acilen çözümlenmesi gerekmektedir.
HAVASI GÜZEL İŞ YÜKÜ AĞIR!
İlimizde açılan Havaalanında Gümrük Bölümü ile ilgili bölümlerde yeni personel alımına gidilmeyip personel sayısı yetersiz olan Mersin Gümrük Müdürlüğünden personel kaydırılıp ağır olan iş yükünü daha da ağırlaştırmıştır.
Büro Emekçileri Sendikası olarak; Ticaret Bakanlığını, Gümrükler Genel Müdürlüğü yöneticilerini Anayasaya, yasalara ve kendi yönetmeliklerine uygun davranarak bu hak gasplarına son vermeye, çağırıyoruz. Bu haklı taleplerimiz karşılanana kadar bir mücadele programıyla, her Gümrük İdaresi Müdürlüğü ve her bağlı işyerlerin de eylemlerimizle sesimizi yükselteceğimizi ilan ediyoruz!” diye konuştu.