DİSK’e bağlı Emekli Sen Mersin Şubesi, emekli aylıklarına yapılacak zamlara ilişkin sokağa inerek talepleri için ses yükseltti.
DİSK’e bağlı Emekli Sen Mersin Şubesi, emekli aylıklarına yapılacak zamlara ilişkin sokağa inerek talepleri için ses yükseltti.
Özgür Çocuk Parkında yapılan basın açıklamasında Sendika Şube Başkanı Özcan Damla, normalde Aralık ayının yeni bir yılı karşılamanın umuduyla geçtiğini ancak Türkiye’de her ay olduğu gibi bu ay da umutsuzluk, geleceksizlik, sefalet ve yaşam mücadelesiyle geçtiğini söyledi. “Aralık ayı, milyonlarca işçinin ve ailesinin bir yıl boyunca nasıl yaşayacağını belirleyen asgari ücret tespit ayı” diyen Damla, “Bu yıl da sefalet düzeyinde belirleneceği açık olan asgari ücret, yılın ilk aylarından itibaren açlık sınırının altına düşecektir.
Diğer yandan yılın ilk günlerinde TÜİK tarafından ‘resmi enflasyon oranı’ açıklanacaktır. Bir kez daha emekçilerin, emeklilerin yaşam koşullarını yansıtmayan bir enflasyon oranı, emekçilerin maaşlarına; emeklilerin aylıklarına yansıtılacak zam oranını belirleyecektir. Asgari ücretin açlık sınırı altında kaldığı Türkiye’de, emekli aylıkları asgari ücretin dahi çok altında belirlenecektir. Ve emeklilerden açlık sınırının yarısını geçmeyen aylıklarıyla barınmaları, doktora gitmeleri, mutfak alışverişlerini karşılamaları ve faturalarını ödemeleri beklenecektir.
Bu tespitleri kolaylıkla yapabildiğimiz için, iktidarın politikalarını kestirmenin ve bugünden yarının koşullarını öngörmenin hiç de zor olmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Ancak yıllardır bizlere dayattıkları sefalete, açlığa, yoksulluğa alışmayacağımızı da bildiriyoruz.
Açlık sınırı altında asgari ücret dayatmalarına alışmayacağız.
Asgari ücretin altında emekli aylığı dayatmalarına alışmayacağız.
Dolaylı, dolaysız vergilerle alın terimizin sermayeye peşkeş çekilmesine alışmayacağız” dedi.
EMEKLİLER NE İSTİYOR?
Açlık sınırının 21 bin liraya ulaştığı; yoksulluk sınırının 72 bin lirayı aştığı bugünlerde en düşük emekli aylığı hazine yardımı ile 12 bin 500 liraya tamamlandığını söyleyen Özcan Damla, “Bunun anlamı enflasyon oranlarındaki zamlardan sonra dahi 12 bin 500 liranın altında aylık alan milyonlarca emeklinin aynı miktarda ve dolaylarında emekli aylıklarına mahkûm edilecek olmasıdır. Bir başka deyişle, emekliler, 2025 yılında dahi 2024 yılının açlık sınırının neredeyse yarısı kadar aylık almaya devam edecektir.
Emeklilerin talepleri açıktır: Asgari ücret, yoksulluk sınırı dikkate alınarak belirlenmelidir.
Konfederasyonumuz DİSK’in de her fırsatta dile getirdiği gibi, asgari ücret bir hanede iki çalışan olduğu varsayımıyla, en az yoksulluk sınırının yarısı civarında olmalıdır.
“EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNE ÇEKİLMELİ”
Bugün emeklilerin çok büyük bölümü asgari ücretin; dolayısıyla açlık sınırının altında yaşam mücadelesi vermektedir. Milyonlarca emekli, açıklanacak yeni asgari ücret seviyesinin yarısından daha düşük maaşlarla geçinmek zorunda bırakılacaktır.
Şayet asgari ücret insanların kendileri ve ailelerine iyi bir yaşam düzeyi sağlamak için yeterli ve adil bir ücrete işaret ediyorsa; emeklilerin de kendileri ve ailelerine iyi bir yaşam düzeyi sağlamaya hakkı vardır. Emeklileri bir ülkede belirlenen en düşük ücret tutarından daha düşük aylıklara mahkûm etmek, iktidarın emeklileri yurttaş olarak kabul etmediğini göstermektedir. Israrla vurguluyoruz: En düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyinde belirlenmelidir!
“EMEKLİ AYLIKLARI EN AZ ASGARİ ÜCRET ZAMMI ORANINDA ARTTIRILMALI”
Emekliler de diğer tüm kesimler gibi enflasyondan, hayat pahalılığından, bütün bir ekonomik krizden etkilenmektedir. Emeklilere resmi enflasyon oranında yapılan yüzdelik zamlar hiçbir anlam ifade etmemektedir. En düşük emekli aylığı asgari ücrete çekilmeli; diğer emekli aylıkları da aynı oranda artırılmalıdır.
Türkiye’de halkın tanıdığı, emeklilere ilişkin her gündemi takip ettiği, emeklilerin gündemini ülkenin gündemine taşıyan sendikamız emeklilikte insanca yaşam mücadelesini her geçen gün büyütmektedir. Dünyada pek çok ülkede emekliler sendikalaşmakta; örgütlü mücadeleleri yasalar ve hükümetler nezdinde tanınmaktadır. Türkiye’de de emeklilerin toplu sözleşmeli sendikal hakları tanınmadığı sürece emeklilerin sorunlarına gerçekçi çözümler üretilemeyecektir. Israrla haykırıyoruz: Emeklilik haktır; Emeklilerin sesi DİSK Emekli-Sen’dir!
İşçilere, emekçilere, emeklilere gelince kaynak bulamayanlara sesleniyoruz: Kaynak saraydadır, kaynak makam araçlarındadır, kaynak sermayeye verilen teşviklerdedir, kaynak karlarınızdadır, rant gelirlerinizdedir! Halkın olan halkın sofrasına gelinceye kadar mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Emeklilikte insan onuruna yakışır bir yaşam için mücadelemizi büyütecek, büyütecek, büyüteceğiz!” diye konuştu.