Mersin’de, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından gençlerin politika geliştirme süreçlerine doğrudan katkı sağlamak amacıyla düzenlenen ’Gençlik Politika Belgesi Vizyon Çalıştayı’ düzenlendi.
Haber Merkezi
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ev sahipliğinde Engelsiz Gençlik Merkezi'nde düzenlenen çalıştayda katılımcılar, gençlerin gelecekteki ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda çözüm önerileri geliştirmek amacıyla çeşitli grup çalışmalarına katıldı. Gençlerin fikirlerini ifade etmesi ve Türkiye'nin gençlik politikalarına dair vizyon oluşturulması hedeflenen çalıştaya katılan öğrenci kulüpleri, akademisyenler, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler, hedefler ve somut eylem önerileri geliştirerek, gençlik politikalarının şekillenmesine katkıda bulunacak. Çalıştay kapsamında, 11 politika alanının ve alt başlıklarının değerlendirilmesi ve geliştirilmesi hedefleniyor.
PEHLİVAN ‘GENÇLİK POLİTİKA BELGESİ VİZYON ÇALIŞTAYINA KATILDI
Çalıştayda gençlerle bir araya gelen Mersin Valisi Pehlivan gerçekleştirdiği konuşmasında; “Amaç gençlerle ilgili politikalar geliştirmektir. Gençlik hizmetleri sürecinde gençlerimizin de görüşlerini almak, yaklaşımlarını, duygu ve düşüncelerini öğrenmek önem arz etmektedir. Bu politika belgesi çalıştayındaki temel gaye sizlerin, bütün gençlerimizin gelişim süreçlerine katkı sağlamaktır. Gençlerimizi çağın risklerinden uzak tutmaktır, hayata hazırlamaktır. Çalıştaylar kapsamında belirlenen 11 başlık bulunmaktadır. Başlıklara baktığımızda hepsinin birbiri kadar kıymetli olduğunu görmekteyiz. İstihdam konularından girişimciliğe kadar, sivil toplum çalışmalarına kadar birçok başlığı içermektedir. Gençlerimizin yetişmesi sürecinde onların hem çağın gerekleriyle tanışması, çağın gereklerini öğrenmesi, idrak etmesi; bununla birlikte köklerinden beslenmesi, köklerinden güç alması, değerlerinden güç almasının sağlanması hedeflenmektedir.
Bu süreçte gençlerimizin duygu dünyalarını etkileyen elbette birçok unsur var, birçok gelişme var. Bunları iyi analiz edip hem akıl süzgecinden geçirsin hem de vicdan süzgecinden geçirsin. Siz sevgili gençlerimiz, bilgiyi öğrensin, bilgiye hâkim olsun. Bununla birlikte kendini tanısın, çevresini tanısın, toplumu tanısın, dünyayı tanısın. Sosyal ve ekonomik hayata hazırlıklı olsun. Temeli sağlam olsun. Teşbihte hata olmaz, bir binanın temeli ne kadar sağlam olursa katları çıkmak da o kadar sağlam ve güvenli olur.
O yüzden bu yolda yürürken beraber yol alırken sadece tek taraflı söyleyen, uyaran, hatırlatan değil. Dinleyen, kulak veren, görüş ve düşünceleri önemseyen bir anlayışla hareket edilmektedir. Gençlik Politika Belgesi’nde, kıymetli hocalarımız, dalında uzman kişiler katkılarını sunacaklar. Ama siz de katkı sunacaksınız ki beklentiler bir noktada birleşsin, bütünleşsin ve daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir yapı ortaya çıksın. “ diye konuştu.
GENÇLERİMİZ BAĞIMLI DEĞİL, BAĞIMSIZ OLSUN İSTİYORUZ
Pehlivan “Çağımızda gençlerin karşı karşıya olduğu risklerden birisi bağımlılıktır. Gençlerimiz bağımlı değil, bağımsız olsun istiyoruz. Bağımlılık yapan her şeyden uzak tutalım gençlerimizi. Bu anlamda bağımsız olsun, aynı zamanda da düşünce planında da, duygu planında da özgün ve arzu ederiz ki iyilikten yana tavır koyan bir anlayış içerisinde bulunsun. Bağımlılıkla mücadelede temel yaklaşımlarımızdan birisi de gençlerimizin spora sevk edilmesidir.” dedi.
“SAĞLAM KAFA, SAĞLAM VÜCUTTA BULUNUR”
Zihnin sağlıklı çalışması için bedeninin de sağlıklı olması gerektiğinin altını çizen Vali Pehlivan, “ O yüzden atalarımız; ‘Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur.’ demiştir. Özellikle gençlik ve spor faaliyetlerinde bu atasözünü sıklıkla hatırlıyor ve hatırlatıyoruz. Kendimizi yetiştirirken bedenen de fikren de sağlıklı yetiştirmemiz lazım. Öğrencilik sonrası talip olacağımız, yapacağımız mesleklerde en iyisini düşünüp, en iyisini yapabilmemiz için bedenen de sağlıklı olmamız gerekiyor. Bunun temel şartlarından birisi bağımlılık yapan her şeyden kesinlikle uzak durmak ve beraberinde de ilgi alanımıza göre yeteneklerimize göre spora yönelmektir.
Spor faaliyetlerini illa profesyonel anlamda yapmak gerekmiyor ki yeteneği olan varsa elbette sonuna kadar bu yolda ilerlesin. Ama bir yaşam tarzı olarak spor yapmak önemlidir. Hayat bir bütün. İçinde elbette görev sorumluluklarımız var. İşlerimiz güçlerimiz var. Ama bununla birlikte insan sosyal bir varlık. Sosyal ve kültürel faaliyetlere katılmak, sadece katılan değil, içerik üretmek, içinde olmak önemlidir.
Bizim bağımlılıkla mücadele komisyonlarımız var. Bu komisyonlarımızda da bağımlığının her türü ile mücadele edilmesi konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Siz kıymetli gençlerimize tavsiyem şudur. En etkili yöntem hiç temas etmemektir. Bunun azı çoğu yok. Bağımlılık yapıyorsa bilin ki uzak durmak gerekir ve en etkili yöntem kesinlikle uzak durmaktır. Çünkü Allah muhafaza bağımlı olunduğunda geri dönmesi çok zor ve meşakkatlidir.
Mersin Üniversitemizde mastır ve doktora öğrencilerimiz ile birlikte 50 bine yakın öğrencimiz var. Mersin İlimizde bulunan ikisi kamu, ikisi vakıf üniversitesi olan 4 üniversitemizi de katarsak yaklaşık 60 binin üzerinde öğrencimiz, Millî Eğitim Bakanlığımıza bağlı okullarımızda 430 bin öğrencimiz bulunmaktadır. İlimizde toplamda yaklaşık 500 bin öğrencimiz var. İlimizin nüfusu 2 milyon ve bu nüfusun dörtte birini öğrencilerimiz
oluşturuyor. Genç nüfusumuz bu rakamın da üstündedir.
Ülke olarak da genç bir ülkeyiz. Avrupa'nın en genç ülkesiyiz. Tabii bu bir dinamizm ortaya koyuyor. İşte bu dinamik yapıyı bizim iyi yönetmemiz, iyi yönlendirmemiz, geleceğe çok daha emin adımlarla yürümemizi sağlayacaktır. Çok şükür ülke olarak, devlet olarak gençlerimizin önünü açmak için Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde, Gençlik Spor Bakanlığımız ve ilgili bütün Bakanlıklarımız, gereken her türlü desteği sağlamakta, sayısız hizmetler hayata geçirmekte, projeler uygulamaktadır. İşte yurtlarımız, sosyal tesislerimiz, spor tesislerimiz bunun en somut örneklerdendir.” ifadelerini kullandı.
“KEŞFEDİLMEMİŞ YETENEK YOK HÜKMÜNDEDİR”
Vali pehlivan gençlerin çeşitli yetenekleri olduğunun altını çizerek “Ama bu yeteneklerin keşfedilmesi lazım. Gençlik merkezlerinde, spor tesislerinde bunu yapmaya da çalışıyoruz. Okullarımızda yetenek taramaları yapıyoruz. Niye? Çünkü keşfedilmemiş yetenek yok hükmündedir. Bilgi de böyledir. Bilginin keşfedilmesi öğrenilmesi, idrak edilmesi ve tatbik edilmesi gerekir. Nasıl ki ecdadımızı övünerek anlatıyoruz. Zorluklar karşısında nasıl mücadele ettiklerini, bugünlerin temelini nasıl attıklarını hatırlıyoruz. Biz de gelecek nesiller için temel oluşturmak durumundayız. Bu yolda bir ve beraberiz” dedi.
"ÇALIŞTAYLAR ARALIK AYI BOYUNCA TÜM İLLERDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK"
Gençlik Hizmetleri Genel Müdürü Enes Efendioğlu da, Türkiye genelinde 81 ilde Gençlik Politika Belgesi'nin yenilenmesine dair gerçekleştirdikleri 'Gençlik Politika Belgesi Vizyon Çalıştayı'nın aralık ayı boyunca tüm illerde gerçekleştirileceğini söyledi. Çalıştay hakkında bilgi veren Efendioğlu, "Bu çalıştaylarla o illerdeki gençlerin ve gençlik kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının; ildeki gençlerin durumuna ilişkin, beklentilerine ilişkin, taleplerine ilişkin ve yerel dinamiklerin ulusal düzeyde gerçekleştirilecek olan gençlik politika belgesinin yansıtılmasına ilişkin görüş ve önerilerini bir araya getiriyoruz. Politika belgemizde toplam 11 ana başlık var. Çalıştay kapsamında bu 11 ana başlıkta ayrılmış oturumlar gerçekleşiyor. Gençlerimiz diledikleri oturumların gerçekleştiği salonları ziyaret edip, o konuyla alakalı taleplerini, düşüncelerini, önerilerini dile getiriyorlar. Biz de çalıştayların ardından hem il düzeyinde, hem de ulusal düzeyde hazırlanacak olan politika belgesi içerisinde yerel bir politika ve ardından da ulusal bir gençlik politikasının parçalarını gençlerimizden gelen yorumlarla ve katkılarla beraber şekillendiriyor olacağız" diye konuştu.
"ÇALIŞTAYLARLA İLGİLİ GERİ DÖNÜŞLER ÇOK RENKLİ VE ÇOK HAREKETLİ"
Gerçekleştirilen çalıştaylarla ilgili geri dönüşlerin çok renkli ve çok hareketli olduğunu dile getiren Efendioğlu, şöyle devam etti: "Gençlerimizin hepsinin ortak olarak istedikleri, talep ettikleri bazı konular var. Esasında bunu tespit ediyoruz. Ama bununla beraber il il değişen, bölge bölge değişen bazı dinamikler olduğunu da görüyoruz. Aslında bizim politika belgesini şekillendirirken yerel düzeyden başlayarak, iller düzeyinden başlayarak bir düzenleme yapmak istememizin, böyle çalıştayları düzenlememizin bir sebebi bu. Yerel dinamiklerin de ulusal politika belgesinin sirayet etmesini istiyoruz. İllerden, illerin kendi yapısına göre değişen farklı dinamikler olmakla beraber bütün illerde gençlerin benzer şekilde dile getirdiği konular da oluyor. Biz de bundan yola çıkarak, bu gençlik politika belgesini yenilenmesi sürecini; gençlerin kendi politikalarını kendilerinin şekillendirdiği, kendi görüş ve taleplerinin yer bulduğu ve bakanlığımızın bütçesinin önceliklerinin gençlerden gelen taleplerle şekillendirildiği bir süreç olarak vurguladık."
"GENÇLİK POLİTİKA BELGESİ'NİN GENÇLİK HAFTASI'NDA DUYURULMASI HEDEFLENECEK"
Gençlik Politika Belgesi'nin; hem bakanlığın, hem de tüm kamu kurumlarının, gençleri ilgilendiren bütün konularda nasıl bir yaklaşım ortaya koyacağını, hangi konuları öncelik haline getirdiğini ve getirmesi gerektiğini belirleyen bir döküman olduğuna işaret eden Efendioğlu, "Bu süreç içerisinde öncelikli olarak yerel çalıştaylar, ardından bölgesel çalıştaylar, ardından tematik çalıştaylar gerçekleşecek. Ve Gençlik Politika Belgesi'nin, 2025 yılında Gençlik Haftası'nda duyurulması hedeflenecek. Bu belgenin bütün kamu kurumlarının gençlere dair dizayn ettikleri politikalar ve belirlemiş oldukları çalışma alanlarına rehberlik etmesini, öncelikleri belirleme noktasında ışık tutmasını hedefliyoruz, planlıyoruz. Bütün çalışmalarımızı dizayn ederken, bakanlığımızın gençlik merkezleri, gençlik kampları, genç ofisler bütün bu tesislerde gerçekleştireceğimiz her türlü çalışmayı planlarken, uygulama aşamasına getirirken, politika belgesinin hazırlanma sürecinde gençlerden ne talep geldiyse bunları öncelik haline getirerek, buraların konseptini bu kapsamda tekrardan revize edeceğiz ve güncelleyeceğiz" dedi.
"MERSİN'İN ÖZEL BİR ÖNEMİ VAR"
Mersin'in, Gençlik ve Spor Bakanlığı için önemli bir il olduğunu vurgulayan Efendioğlu, "Birincisi bizim Türkiye genelinde en fazla gençlik kampımızın bulunduğu il burası. Mersin sınırları içerisinde 6 gençlik kampımız bulunuyor. Binlerce kapasitesi olan, Türkiye genelindeki farklı illerden yıl boyunca gençlerimizin geldiği ve gençlik kamplarımızda misafir edildiği bir il. Bu açıdan Mersin'in özel bir önemi var. İkincisi de bu etkinliğin gerçekleştiği bu tesis Engelsiz Gençlik Merkezi, Türkiye genelindeki bizim 522 gençlik merkezimizden tek örnek diyebiliriz. Çünkü ilk Engelsiz Gençlik Merkezi olarak dizayn edilmiş olan özel bir yapı. Bu yapının da yakın zamanda Gençlik ve Spor Bakanımız Osman Aşkın Bak'ın katılımıyla açılışını gerçekleştireceğiz" diye konuştu.
ATÖLYELER ZİYARET EDİLDİ
Konuşmaların ardından Vali Pehlivan, Çalıştayın düzenlendiği Engelsiz Gençlik Merkezindeki atölyeleri ziyaret ederek çalıştaya katılanlar ile hasbihal etti, görüş ve önerilerini dinledi. Sosyal Kapsayıcılık Atölyesinde kurulan panoya “Engelli bireylerimizin sosyal ve ekonomik hayatta daha çok var olmalarını sağlamak bizler için sadece görev değil, insani ve vicdani sorumluluktur” ifadelerini içeren bir not yazan Vali Pehlivan, Engelsiz Gençlik Merkezinin diğer birimlerini de ziyaret ederek çalışma ve faaliyetleri hakkında bilgiler aldı.