Geri dönüşüm tesisleri ile başı belada olan Mersin’in Akdeniz ilçesinde yeni bir firma daha yatırım yapak için ÇED süreci başlattı. Greenlife Geri Dönüşüm Şirketi, Çilek Mahallesinde bitkisel atık yağ ara depolama tesisi kurmak istiyor.
HEDİYE EROĞLU
Mersin’in Akdeniz ilçesinde şehir içinde konutların ortasında kalan geri dönüşüm tesisleri çevre ve halk sağlığını tehdit etmekle eleştirilerek kaldırılması istenirken, bir yenisi eklenmek isteniyor. Çilek Mahallesinde bitkisel atık yağ ara depolama tesisi kurmak isteyen Greenlife Geri Dönüşüm Şirketi, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlattı.
Projeye dair bakanlığa sunulan ÇED Raporuna göre; Mersin ve çevre illerde bulunan yemek fabrikaları, oteller ve diğer bitkisel atık yağ oluşması muhtemel yerlerde oluşan yağların, uygun variller vasıtasıyla toplanarak getirilmesi planlanan tesiste kapalı alanı dışında atık depolama yapılmayacak.
Tesis alanı faaliyet sahibi tarafından kiralanırken faaliyet kurulu yapı içerisinde gerçekleştirilecek, herhangi bir ilave yapı yapılması söz konusu olmayacak. Faaliyetin gerçekleştirileceği deponun oturma alanı toplamda 162 metrekare olurken, kapalı alan da 324 metrekare olacak. İki kattan oluşacak tesis; giriş katta ve alt katta, bitkisel atık yağ ara depolanması, asma katta ofis ve lavabo, olarak kullanılacak.
EN YAKIN EV 500 METRE İLERDE ARPAÇSAKARLAR’DA
Tesise en yakın konut kuş uçuşu yaklaşık 500 metre mesafede Arpaçsakarlar Mahallesine ait evler olurken, bahse konu bitkisel atık yağ ara depolama tesisi, il merkezine kuş uçuşu yaklaşık 4,5 km mesafede bulunmakta.
Tesisin işletme aşamasında günde 8 saat, ayda 25 gün, yılda 300 gün olarak planlanmakta olup faaliyet kapsamında 7 personel çalıştırılması planlanmakta.
ATIKLAR ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞINA ZARAR VERİYOR
Firma; “Günümüzde, kontrolsüz bir şekilde alıcı ortama ulaşan atıkların, çevreye ve insan sağlığına zarar verdiği açıktır” ifadelerine yer verdiği ÇED dosyasında. “Bu atıkların en önemlilerinden biri; kullanılmış bitkisel atık yağlardır. Özellikle kızartma sonrasında oluşan bitkisel atık yağların evlerde diğer atıklardan ayrı toplanmayarak, alıcı ortamlara ulaşması sonucunda farklı olumsuz çevresel etkilerin oluşmasına sebep olmaktadır.
Bitkisel atık yağların bertaraf edilmesi yerine, bu atıklardan faydalanılması, mümkün olduğunca hem çevreye hem insana en yüksek faydayı sağlayacak şekilde geri kazanılmasının sağlanması, en doğru yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde sıkça duyduğumuz ve dünyanın geleceği açısından büyük önem taşıyan geri dönüşüm konusu, atık yağların yönetimi konusunda da bizlere birçok faydalı seçenek sunmaktadır. Geri dönüşüm sayesinde hem atık yağlarımızdan kurtulmak hem de bunları bir faydaya dönüştürmek mümkün olabilmektedir.
“TÜM ATIK YAĞLAR BİYOENERJİ İÇİN KAYNAK HALİNE GELEBİLMEKTE”
Toplanan tüm atık yağların biyoenerji için kaynak haline gelebilmekte olup, bu, yenilenebilir enerji üretebilmek için bizlere kaynak sağladığı anlamını gelmektedir. Bu kaynaklardan elde edilebilen biyodizel yakıtlar, petrol kaynaklı yakıtlara göre yaklaşık olarak yarı oranda daha az sera gazı salımı yapmakta, bu da yalnızca bu atıkların doğaya verdiği zararı ortadan kaldırmakla kalmıyor, aynı zamanda farklı kaynakların daha yüksek olan zararlarının da azaltılmasına olanak sağlamaktadır.
TESİS; ATIK YAĞLAR İÇİN BEKLEME İSTASYONU
Bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri, bitkisel atık yağların geri kazanım tesislerine gönderilmeden önce taşımanın ekonomik olması amacıyla gerekli tedbirlerin alınarak bekletildikleri alanlardır. Bu alanları işletenlerin geri kazanım tesisleri ile sözleşmeleri olması gerekmektedir. Ara depolama tesisi işleticileri, bitkisel atık yağları çevre lisanslı geri kazanım tesisleri adına sahadan toplayarak, depolama işlemi yapmakla yükümlü olup, ara depolama lisansı süreleri sözleşmeli oldukları geri kazanım tesisinin çevre lisansı süresinden fazla olamaz.
Tesiste; Bitkisel Atık Yağ Ara Depolama yapılacaktır. Faaliyet 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete‟de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği Ek-II Listesi Madde 5 ç- Tehlikeli ve/veya özel işleme tabi atık ara depolama tesisleri” kapsamında yer almakta olup, Proje tanıtım dosyası hazırlanmıştır.
Proje kapsamında gerçekleştirilecek işletme aşamasındaki çalışmalarda faaliyetin çevre üzerine etkileri detaylandırılıp, olabilecek olumsuz etkileri minimize etmenin teknik koşullarını sağlamak amacıyla alınması gerçekleştirilecektir” denildi.