Mersin’de aile sağlığı merkezlerinde 5 günlük iş bırakma eylemi son gününde tekrar sokağa inen emekçiler; “Mücadelemiz sonuç alana kadar sürecek!” diyerek, yönetmeliğin iptalini ve Meclis’e sunulan yasa taslağının geri çekilmesini istedi.
Sağlık Bakanlığı’nın çıkardığı yeni çalışma yönetmeliğini ‘Eziyet Yönetmeliği’ diyerek protesto eden sağlık emekçileri, aile sağlığı merkezlerini kapsayan 5 günlük iş bırakma eyleminin son gününde Mersin’de tekrar sokağa indi.
Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelen sağlık emekçilerine, sivil toplum kurum ve kuruluşları, siyasi partiler ile emek ve demokrasi güçleri de destek verdi.
“EZİYET YÖNETMELİĞİ; MEVCUT SORUNLARI ÇÖZMEK BİR YANA YENİ SORUNLARA YOL AÇACAK”
Ardından basın açıklaması yaparak kapanış bildirgesini okuyan Mersin Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. İzzet Çalış, “Sağlık emek-meslek örgütlerinin, birinci basamak sağlık hizmetlerinde mevcut sorunları çözmek bir yana yeni sorunlara yol açacak olan ve bu nedenle “Eziyet Yönetmeliği” olarak nitelendirilen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin değişikliğine karşı aile sağlığı merkezlerinde (ASM) başlattığı beş günlük iş bırakma eyleminin son günündeyiz.
Mersin sağlık örgütleri olarak bizler önceki üç günlük iş bırakma da olduğu gibi 2-6 Aralık’ta da ASM’lerde iş bırakarak İl Sağlık Müdürlüğü, Toros Devlet Hastanesi, Anamur Devlet Hastanesi önünde ve Tabip Odasında bir araya gelerek basın açıklamaları düzenledik. Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında çalışan iş arkadaşlarımıza ve hastalarımıza Eziyet Yönetmeliğini neden kabul etmediğimizi anlatan broşürler dağıttık.
MERSİN’DE İŞ BIRAKMA EYLEMİ YÜZDE 70 KATILIMLA YAPILDI
İş bırakmanın yüzde 70 katılımla gerçekleştiği Mersin’de eylemin dördüncü günü açık olan ASM’leri ziyaret ettiğimizde çok az hasta girişi yapıldığını tespit ettik. Bir hak olan sağlık için cebinden daha fazla para ödemek istemeyen, nitelikli sağlık hizmeti almak isteyen halkımızın da desteğini bu sayede görmüş olduk.
Tekrarlıyoruz; eylemlerimiz sadece sağlık emekçileri için değildir. Bizler meslek onurumuza sahip çıkarken, bilimsellikten uzak uygulamalara karşı dururken halkımızın sağlık hakkını da savunuyoruz” dedi.
İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜKLERİNE USULSÜZ GÖREVLENDİRME TEPKİSİ
Ayrıca eylemin ilk gününden itibaren İlçe Sağlık Müdürlüklerinden eyleme katılan ASM’lere 1 hekim ve 1 hemşire görevlendirilmesi yapıldığına şahit olduklarını da dile getiren Dr. Çalış, “ASM’lerin birim merkezli çalıştığını bilen ve birimlere görevlendirme yapılabileceğinin farkında olan İlçe Sağlık Müdürlüklerinin bu usulsüz görevlendirmelerini kabul etmediğimizi de buradan belirtmek istiyoruz.
Bizler birinci basamakta her gün emek veren hekimler, sağlık çalışanları ve onların örgütleri olarak; halkın sağlık hakkına erişimini engelleyen, hekimlerin mesleki özerkliğini yok eden ve sağlık emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldıran bu yönetmeliğin geri çekilmesini beklerken, TBMM’ye 25 Kasım 2024 günü bir kanun teklifi sunuldu. 28 Kasım’da komisyonda görüşülerek değişiklik yapılmaksızın genel kurula sevk edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu’nun 5. maddesi ve 5510 sayılı kanunun 68. maddesinde değişiklikler yapılmaktadır.
“SAĞLIK HİZMETLERİ PİYASA DİNAMİKLERİNE TAM OLARAK TESLİM EDİLECEK”
Baştan söylemek istiyoruz; bu değişiklikler TBMM’de yasalaşacak olursa birinci basamak sağlık hizmetleri piyasa dinamiklerine tam olarak teslim edilecektir.
TBMM’ye sunulan yasa teklifi ile etkili ve güvenilir olduklarına ilişkin henüz yeterli bilimsel veriler bulunmayan geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) uygulamaları aile hekimleri birimlerinde mesai dışında paralı olarak gerçekleştirilebilecektir.
Yine aynı yasa taslağı aile hekimliğinde ücretsiz olarak verilen raporları ücretli hale getirmektedir. Bu durum aile hekimi arkadaşlarımızı “Parasıyla değil mi? Raporumu vermek zorundasın” diyen hastalarla karşı karşıya getirecektir. ‘Olmaz’ denmemelidir, daha
kanun Meclis’ten geçmeden bir arkadaşımız haksız rapor isteyen hasta tarafından darp
edilmiştir.
“YÖNETMELİĞİN İPTALİNİ VE MECLİS’E SUNULAN YASA TASLAĞININ GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTİYORUZ”
Bu yasa teklifi ile katkı katılım payı artırılmakta, halk cebinden daha fazla ödeme yapmaya zorlanmaktadır. Hasta eğer daha az katkı payı ödemek istiyorsa ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşuna aile hekimliğinden sevkle gitmesi gerekecektir. Ancak Eziyet Yönetmeliği,
ikinci ve üçüncü basamağa yaptığı sevklerden dolayı aile hekimini, gelirini keserek cezalandırmaktadır. Bu durumda sevk isteyen hasta ile hekimler yine karşı karşıya gelecektir.
Sağlık Bakanlığı’na bir kez daha söylüyoruz: Sağlıklı bir toplum, iyi çalışan bir sağlık sistemi için daha önce de dile getirdiğimiz beş talebimizin hayata geçirilmesi yeterlidir.
Bizler halkın sağlık hakkını, mesleki özerkliğimizi, mesleğimizin onurunu, ekonomik ve özlük haklarımızı savunmaya devam edeceğimizi bir kez daha kararlılıkla vurguluyoruz. Eziyete dönüşen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin iptalini ve Meclis’e sunulan yasa taslağının geri çekilmesini istiyoruz.
Sağlık otoritesini harekete geçme konusunda zorlamaya devam edeceğimizi, sonuç alıncaya kadar vazgeçmeyeceğimizi tüm kamuoyuna bildiriyoruz” diye konuştu.