Gözne Kalesi tehlike altında mı?

3 Eylül 2024 Salı 17:05

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Gözne Kalesi’nin alt kısmında özel bir şahsa ait arazide yürütülen taş çıkarma faaliyetleri tepki çekti. Kalenin tehlikeye atıldığını ileri süren bölge sakinleri durumdan şikayetçi olsa da işe yaramadı. Toroslar Belediyesi ve Jandarma’nın mülk sahibini uyarmakla yetindiği ileri sürüldü.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in Toroslar ilçesinde bulunan kent merkezine 29 kilometre uzaklıktaki tarihi Gözne Kalesi’nin alt kısmındaki taş çıkarma faaliyetleri endişeye neden oldu.

Bin 200 rakımda bulunan kayalıklar üzerine yapılan kalenin Korum Mahallesi mevkiinde kalenin alt tarafına gelen kısımda şahsa ait özel arazide yürütülen taş çıkarma faaliyetlerinin yapıya zarar verebileceği öne sürüldü.

Kalenin tehlikeye atıldığını ileri süren bölge sakinleri durumdan şikayetçi oldu. Konuyu CİMER’e taşıyarak, Toroslar Belediyesi ve Jandarma’ya bildiren Gözne sakinlerinin çabası iddialara göre işe yaramadı. Toroslar Belediyesi ve Jandarma’nın mülk sahibini uyarmakla yetindiği ileri sürüldü.

Ancak bölge sakinleri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 04 Ağustos 2021 tarihinde taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmiş ve koruma altına alınan Gözne Kalesi’nin tarihi önemine dikkat çekerek tehlikeye atacak bu tür faaliyetlere karşı yetkilileri önlem almaya çağırdı.

Orta Çağa tarihlendirilen kale iki yapıdan oluşurken, yaz kış yayla turizmine açık olan kale ve çevresi aynı zamanda piknik alanı olarak da kullanılıyor.