Çukurova Havalimanı ihracatı uçuracak

1 Ağustos 2024 Perşembe 15:16

Mersin’de 14 yıl sonra nihayet 10 Ağustos’ta açılması planlanan Çukurova Havalimanı’nın Türkiye’nin kargo olarak 2’inci büyük hub havalimanı olacağını söyleyen MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır bu yatırımın bölge ihracatını yüzde 50 artıracağını söyledi.

Hediye Eroğlu

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, katıldığı bir televizyon programda Çukurova Havalimanı’nın bölge sanayisine etkilerini değerlendirdi.

 

“TÜRKİYE’NİN KARGO OLARAK DA 2. BÜYÜK HUB HAVALİMANI OLACAK”

Ağustos’ta hizmete açılacak havalimanının ekonomiye ne gibi katkıları olmasını beklediğine dair Çakır, “Çukurova Uluslararası Havalimanımız sadece Mersin’in değil, tüm Çukurova bölgemizin, hinterlandımızın ve ülkemizin stratejik öneme sahip bir havalimanı olacaktır. İsterseniz önce bu konuda kısa bir bilgi vereyim.

Havalimanının ilk etapta 8 milyon yolcu kapasitesi olacak ve Türkiye’nin kargo olarak da 2. büyük hub havalimanı olacak. Bölgemiz tarım ürünlerinden sanayiye kadar geniş bir yelpazede üretim yapıyor. Aynı zamanda turizm potansiyelimiz de çok yüksek. Bu havalimanı yapıldıktan sonra da bölgenin uluslararası ticaretteki rolü daha da güçlenecek. Ürünler dünya pazarlarına hızla ulaşacak. Firmalarımızın rekabet gücü artacak. Tedarik zincirlerinin de etkin yönetilmesi sağlanacaktır. Bu da bölge ekonomisinin güçlenmesine fayda sağlayacaktır. 

 

“TÜRKİYE İÇİN ÇOK STRATEJİK OLACAK”

Mersin ve Adana tarım ürünleri konusunda da güçlü. Dış ticarette de çok güçlüyüz. Havalimanıyla kesme çiçek ve yaş meyve sebzenin son noktaya daha hızlı ulaşması sağlanacak. Hem sanayi hem tarım olarak bölgemizde tedarikteki hızlanmada büyük avantaj sağlayacak. Hız kazandıracak.

Havalimanının da gelmesiyle Mersin karayolu taşımasında Türkiye’nin en büyük 2. karayolu filosuna sahip. Türkiye’nin en büyük limanlarından birisine sahibiz. Hızlı tren hattımız geliyor. Havalimanıyla birlikte tüm ulaşım modları tamamlanmış oluyor. Söz verilen Ana Konteyner Limanı da yapıldıktan sonra Mersin tamamen bir lojistik merkez haline gelecek ve Türkiye için çok stratejik olacak.

 

“ADANA İLE ORTAK ULUSLARARASI FUARLAR PLANLAYACAĞIZ”

Adana ile havalimanı yatırımı sonrası havalimanı bölgesinde ortak uluslararası fuarlar planlayacağız. Tarım, lojistik, sanayi fuarları planlayacağız. Bölgenin 70 milyar dolarlık hinterlandı var. Önümüzdeki süreçte Çukurova’nın Marmara’ya alternatif bir bölge olacağı düşünülürse bu da bizim için çok önemli” dedi.

 

BÖLGE İHRACATINI YÜZDE 50’YE ARTIRACAK

Hakan Sefa Çakır bu yatırımın ihracatı katacağı ivmeye de değinerek, “Mersin’de şu anda ihracatta yüzde 25’lik artış var. Havalimanı yatırımı ise hem ihracata hem turizme katkı sunacak. Belki bu yatırım başlangıçta ihracatı yüzde 20-30 ivmelendirir ama sonrasında tüm bölge ihracatını yüzde 50’ye artıracağını düşünüyorum.

Bölge olarak güçlü bir bölgeyiz. Dış ticaretimiz çok güçlü. Burası hem ithalat hem ihracat bölgesi. Türkiye’de bakliyatın yüzde 85, yaş meyve sebzenin yüzde 50’sini buradan ihraç ediyoruz. Türkiye ortalamasının üstünde bir ihracatımız var. Havalimanı da bu ivmeyi artıracaktır. Yüzde 25’i en az yüzde 40’lara çıkaracağımızı düşünüyorum.

Aynı zamanda sizin aracılığınızla bir de teşekkür etmek istiyorum. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Ulaştırma Bakanımıza, Valililerimize, Milletvekillerimize emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bölgeye büyük güç kazandıracak. Potansiyeli çok güçlü bir bölgeye daha da güç kazandıracak. Türkiye açısından da Ortadoğu açısından da bölge stratejisi açısından da çok önemli bir havalimanı olacak” diye konuştu.