Mersin’de gözler Gözlükule kazılarında





Tarih: 21 Temmuz 2024 Pazar 17:09

Tarsus’un kazıların kesintisiz 12 ay sürmesini istediği Gözlükule Höyüğü’ne çıkarma yapan Vali Ali Hamza Pehlivan, çalışmalar hakkına bilgi aldı.

Haber Merkezi

 

Anadolu’nun en önemli höyüklerinden biri Tarsus Gözlükule Höyüğü’nde kentin 10 bin yıllık tarihine ışık tutan, 2000 yılında başlayan bilimsel kazıların 12 ay kesintisiz devam ettirilmesi talebine Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan sessiz kalmadı.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Özyar başkanlığında 24 yıldır devam eden kazı çalışmalarını yerinde incelemek için bölgeye giden Pehlivan, yürütülen çalışma ve faaliyetler hakkında bilgiler aldı.

Ziyarete Vali Pehlivan’a, Tarsus Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Tarsus Müze Müdürü Doğukan Alper eşlik etti.

Vali Pehlivan, Tarsus Gözlükule Kazısı Araştırma Merkezinde arkeolojik eser depoları, kazı evi, laboratuvar, kütüphane, sergi ve konferans salonlarını gezdi, Tarsus Gözlükule Kazı Başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Özyar’dan yürütlen çalışma ve faaliyetler hakkında bilgiler aldı.

Vali Pehlivan, ziyareti vesilesiyle yaptığı açıklamada, Tarsus’un merkezindeki Gözlükule’de yapılan arkeolojik kazılar tarihinin M.Ö. 7 bin yılına kadar indiğini göstermektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1995 yılında bu alanda kazı çalışmaları başlatılmış ve aynı alan içerisinde bulunan Çırçır fabrikasının bir kısmı 2001 yılında Boğaziçi Üniversitesi’ne tahsis edilerek Gözlükule Kazısı Araştırma Merkezi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Çırçır fabrikasında yürütülen restorasyon çalışmalarının ardından yaşayan bir merkez haline getirilmiştir. Çırçır fabrikası bu çalışmaların ardından 2019 yılında, Avrupa’nın alanında en prestijli ödülü olarak kabul edilen, Avrupa Kültürel Miras ödülü/ Europa Nostra ödülünü kazanmıştır. Bu çalışmalarda emeği geçen Başta Kültür ve Turizm Bakanlığımız olmak üzere bütün kişi ve kurumlara teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.