Tarım buluşmasında ‘açlık’ atışması!





Tarih: 28 Haziran 2024 Cuma 16:03

Tarım Bakanlığı görev alanında faaliyet gösteren Ulusal Ürün Konseyleri ilk defa Mersin’de bir araya geldi. Buluşmada sektör temsilcisi ile bakanlık yetkilisi arasında ‘dert anlatma açlığı’ atışması yaşandı!

HEDİYE EROĞLU

 

Tarım Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün koordinesinde, Mersin Ticaret Borsası ev sahipliğinde ve Güvenilir Ürün Platformu işbirliği ile 5488 Sayılı Tarım Kanununa göre kurulan, Tarım ve Orman Bakanlığı görev alanında faaliyet gösteren Ürün Konseyleri Buluşması bir otelde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımı ile gerçekleştirildi.

Türkiye’nin ulusal tarım politikalarının belirlenmesindeki en etkin kurumları olan ve tarım kanunu kapsamında kurulan Ulusal Hububat Konseyi, Ulusal Çay Konseyi, Ulusal Fındık Konseyi, Ulusal Süt Konseyi, Ulusal Turunçgil Konseyi, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, Ulusal Kırmızı Et Konseyi, Ulusal Pamuk Konseyi ve Ulusal Baklagil Konseyi başkanlarının sunum yaptığı buluşma bugüne dek düzenlenen ilk ortak konseyler toplantısı oldu.

 

TARIM ŞEHRİ MERSİN’DE 100'ÜN ÜZERİNDE TARIM ÜRÜNÜ YETİŞİYOR

Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Mersin Ticaret Borsası ve Güvenilir Ürün Platformu işbirliği ile düzenlenen etkinlikte Vali Ali Hamza Pehlivan, Mersin'in, Türkiye'nin bir tarım ülkesi olarak anılmasında, dünyada ve Avrupa'da en önde yer almasında en önemli katkı yapan illerden biri olduğunu söyledi.

Mersin'de 100'ün üzerinde tarım ürünü yetiştiğini ifade eden Pehlivan, "Hayvancılık da yapılıyor, arıcılık da yapılıyor, akla gelebilecek tarım da hayvancılıkla ilgili bütün başlıklarla ilimizde muhakkak bir faaliyet var. Mersin'imiz 50 üründe ilk 10'da 30 üründe ilk 3'te ve 10 üründe de ilk sırada yer alıyor. Toplamda da 76 milyarı bitkisel üretimde, 12 milyarı da hayvansal üretimde olmak üzere 88 milyar liranın üzerinde de gayrisafi hasılamıza katkı sağlıyor” dedi.

Mersin'in tarımda çok dinamik olduğunu vurgulayan Pehlivan, tarım sektörünü daha iyi noktalara getirmek adına uyumlu ve koordinasyon içerisinde bir çalışma ortaya konulduğunu kaydetti.

Tarımın çok stratejik, çok önemli, çok hayati bir sektör olduğuna işaret eden Pehlivan, "Bununla birlikte aynı hassasiyetle bütün paydaşlarının konuya odaklanması ve sürdürülebilirliğini sağlamak konusunda da hem değerlendirmeler yapması, tespitler yapması ve bununla ilgili de adımlar atması muhakkak gerekiyor. Biz de kendi payımıza düşen kadarıyla ilimizde tarımı her birimizin konusu yapmaya gayret ediyoruz" diye konuştu.

Ardından Pehlivan il genelinde yaptıkları çalışmaları ve yürüttükleri projeleri anlattı.

 

ÜRÜN KONSEYLERİ İLK KEZ BULUŞTU

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, tarımın artık bir milli güvenlik meselesi olduğunu vurgulayarak, “Tarım ülkemiz için stratejik bir sektördür.

Tarım Kanunu çerçevesinde 2006’dan bugüne kurulan 9 adet Ürün Konseyimiz bulunmaktadır. Bu konseylerimiz kuruluş yıllarından itibarin ülkemiz tarımı için gece gündüz demeden çalışıyorlar. Konseylerimiz bugüne kadar kendilerine özgü düzenlenen ortak bir buluşma ile daha önce hiçbir araya gelmedi. Bu organizasyonun önemi konseylerimizin ilk kez ve başkanlar düzeyinde geniş katılım ve bakanlıkla bir araya gelinmesindendir.

Toplantımıza konseylerimiz Rize’den Trakya’dan Ege’den katılım sağlıyor.

 

“BÖYLE BİR OLUŞUM TÜRKİYE’NİN HİÇBİR YERİNDE YOK”

Toplantımıza konseylerimiz Rize’den Trakya’dan Ege’den katılım sağlıyor. Burada herkes çok dolu ama iyi anlamda dolu. Dertlerini, sorunlarını ve çözüm çarelerini anlatmak istiyorlar. Hepsi birer fahri danışman gibi. Dertlerini anlatmaya açlar, susamışlar, sayın bakanımızda bugün dert dinlemeye geldi.

Tarım sektöründe bir sürü yapılanma var. Ama Ürün Konseylerinin zenginliğine bakın. Üretici, ithalatçı, ihracatçı, sanayici, ziraat odası, ticaret odası, bakanlıklar, araştırma enstitüleri, üniversiteler var. Böyle bir oluşum Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. Ve bunlar tecrübeli insanlar.

 

“KARARLAR VERİLİRKEN GÖRÜŞLERİMİZİN DİKKATE ALINMASININ FAYDALI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

Konseylerimizin daha aktif rol üstlenmesi, sektörümüzün gelişi açısından büyük önem taşımaktadır. Bakanlığımız ile güçlü bir koordinasyon içerisinde daha etkin bir şekilde çalışmayı arzu ediyoruz. Konseylerimizin sorumluluk alanlarına giren konularda kararlar verilirken görüşlerimizin dikkate alınmasının faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu doğrultuda öncülük ettiğiniz bu buluşmayı çok değerli buluyor, önümüzdeki dönümlerde de periyodik toplantılar ile bakanlığımız ve konseylerimiz arasındaki istişare mekanizmasının güçlendirilmesi tarım sektörümüzün sürdürülebilirliği açısından önemli bir kazanım olacaktır. Bu sürecin düzenli görüş alışverişleri, çalıştaylar, seminerler gibi faaliyetler ile desteklenmesi, sorunlarımızın çözümünün gelişmesine katkı sunacaktır.

Böylece konseylerimiz Tarım Kanunu tarafından belirlenen ulusal tarım politikaları çerçevesinde çalışma yapılması amacına daha verimli hizmet edecektir.

 

“SİZDEN EKMEK, SU İSTEMİYORUZ SADECE FİKİRLERİMİZE BİR BAKIN DİYORUZ”

Sayın bakanım, bakanlığın stratejik raporunda vurguladığınız önemli bir hedef var; Türkiye Yüzyılını üretimin ve üreticinin yüzyılı yapmak için planlı, dirençli ve gelişime açık bir tarım sektörü oluşturulması. Bunu çok önemsiyorum. Burada çok şey yatıyor. İnşallah bunu el birliğiyle yaparız.

Bu hedef sadece tarım sektörü için değil, aynı zamanda ülkemizin ekonomik ve siyasi istikrarı için de çok önemlidir. Burada bulunan 9 ürün konseyimiz, alt ürün grupları ile ülkemizin tarımının önemli bir parçasıdır. Bu hedefe ulaşılması hususunda azami katkı sunmak ortak amacımızdır. Bizleri birer fahri danışman olarak görmenizi arzu ediyoruz. Sizden ekmek, su istemiyoruz sadece fikirlerimize bir bakın diyoruz. Zaten bu toplantıyı yapma imkanı vererek çok büyük bir yaklaşım gösterdiniz ayrıca teşekkür ediyorum.

İlk kez gerçekleştirilen ürün konseyleri buluşmasının bundan sonrakiler için bir başlangıç olmasını temenni ediyorum. Buluşmanın bakanlık ile konseylerimiz arasındaki diyaloğu güçlendireceğine, tarım sektörümüzü daha ileriye taşıyacak stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlayacağına inanıyorum. Ortak amacımız sürdürülebilir, verimli ve rekabetçi bir tarım sektörü inşa etmektir” diye konuştu.

 

KONSEYLER MEDYAYA VERİ SAĞLIYOR

Daha sonra söz alan Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak da, ürün konseyleri yapılanmasının özellikle tarımsal verilerin kamuoyuyla paylaşılması adına önemli bir kaynak oluşturduğuna dikkat çekerek bu sayede medyada yer alacak haberlerin niteliğinin artmasının önemine değindi.

 

GENEL MÜDÜR VEKİLİNDEN ‘AÇLIK’ ÇIKIŞI

Ardından saz alan Bitkisel Üretim Genel Müdür vekili Uğur Erdem de, konseylerin kuruluş süreci hakkında bilgi vererek, “2007 – 2010 yılları arasında kurulan konseylerimizde bakanlık olarak bizler de görev alıyor ve yakın çalışma içiresinde bulunuyoruz. Konsey başkanlarımızın konuşmaya aç olduğunu söyledi ancak konseyler ile çok sıkı bir işbirliği içerisindeyiz. Her zaman, 7/24, gece göndük görüşüyoruz. Bu noktada bir açlık olduğunu düşünmüyorum ama eksik varsa tamamlarız.

Bu kapsamda ilgili sektörlerin tüm temsilcilerinin yer aldığı ürün konseylerimizin kısıtlı imkanlarla yürüttüğü faaliyetler üretim, tanıtım, pazarlama önemli faydalar sağlamakta. Yaşanan gelişmeler ve sorunlarla ilgili olarak bakanlığımız ile doğrudan temas kurulması, alınacak tedbirler hakkında farkındalık oluşturulması ve hızlı bir aksiyon alınarak politikalar oluşturulmasında konseylerimizden üst düzeyde istifade ediyoruz. Bu nedenle konseylerimizin varlığı sektörlerimiz açısından önem taşıyor. Biz konseylerimizi sahadaki elimiz, ayağımız, gözümüz olarak nitelendiriyoruz. Bu kapsamda birlikte çalışmamızın ve karar alma süreçlerinde istişarelerimizin sektörümüz açısından önemli olduğunu ve sayın bakanımızın da tüm iş ve işlemlerde katılımcı bir yaklaşım sergilemesi nedeniyle tüm politikalarımızda konseylerimiz ile istişare ettiğimiz belirtmek isterim” dedi.