‘Sahil ve dere yataklarında yapılaşmaya son verilmeli’





Tarih: 27 Haziran 2024 Perşembe 15:47

Son deprem ile bir kez daha panik ve korkunun yaşandığı Mersin için Prof. Dr. Selim İnan’dan, “Daha fazla sallanmak ve hissetmemek için sahil bantlarına ve dere yataklarına bina yapılmasından bir an önce vazgeçilmelidir” uyarısı geldi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de 26 Haziran gecesi saatler 23:37’yi gösterdiğinde meydana gelen Toroslar ilçesi merkezli 4 büyüklüğündeki deprem gözleri bir kez daha kentteki sahil bandı ve dere yataklarındaki yapılaşmaya çevirdi.

 

“ÜLKEMİZDE HER YIL İRİLİ UFAKLI 30 BİNDEN FAZLA DEPREM MEYDANA GELMEKTE”

Mersin Üniversitesi’nden emekli Jeoloji Profesörü Prof. Dr. Selim İnan, deprem sonrası yaptığı değerlendirmede uyarılarda bulundu.

Depremin Mersin'in 28 kilometre kuzeybatısında Demirışık ile Aladağ mahalleleri arasında 5.7 km derinliğinde meydana geldiğini söyleyen İnan, “Depremin arkasından yaşanan panikle çoğu insanımız dışarı çıkmıştır. Ülkemizde her yıl irili ufaklı 30 binden fazla deprem meydana gelmekte buda o depremlerden birisi olup, aslında küçük ölçekli bir deprem olarak kabul edilir.

 

MERSİN’DE ZEMİN GEVŞEK!

Mersin sahil kesiminin hissetmesinin nedeni bu kesimlerin zeminlerinin alüvyon ve gevşek zemin olmasıdır. Bu tür zeminlerde deprem dalgalarının genlikleri büyümekte ve daha fazla sallanmamıza neden olmaktadır. Küçük ölçekli bir deprem olması nedeniyle artçı depremler oluşmazlar.

Aslında Mersin’in içinden gecen bir fay yok, ama kuzeyinde, Çamlıyayla ve yakın yörelerinde küçük ölçekli faylar var ve bunların boyları da fazla olmadığından büyük bir deprem üretmezler. Bu nedenle biraz daha sakin olmamız gerekiyor.

Depremin hissedilmesinin nedeni zeminlerin alüvyon ve gevşek olmasından kaynaklanmaktadır.

 

SAHİL VE DERE YATAĞI UYARISI

AFAD tarafından oluşturulan Türkiye Diri Fay Haritası, Mersin ve yakın yöresindeki aktif fayları göstermektedir. Görüldüğü üzere Mersin'in içinden geçen bir fay yok, faylar Mersin'in kuzeyinde Çamlıyayla ve yakın yörelerinde yer almaktadır.

Yine daha fazla sallanmak ve hissetmemek için sahil bantlarına ve dere yataklarına bina yapılmasından bir an önce vazgeçilmelidir” diye konuştu.