Orman yangınlarına karşı önlem alın!





Tarih: 26 Haziran 2024 Çarşamba 17:54

Mersin Çevre Platformu, orman ve Diyarbakır-Mardin yangınları ile ilgili yaptığı basın açıklamasında iklim krizinin etkilerine dikkat çekerek, yangınlara karşı müdahale eksiklikleri, ihmal ve eğitimsizlikten kaynaklı kayıplar yaşanmasına neden olduğunu vurgulayarak önlem alınması için çağrı yaptı.

HEDİYE EROĞLU

 

Orman yangınlarının önlenmesi ve etkin mücadele için sokağa inen Mersin Çevre Platformu bileşenleri, Özgür Çocuk Parkında bir araya gelerek, yetkililere seslendi. Burada yapılan basın açıklamasını Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı ve Çevre Platformu Sekreteri olan Ünal Şahin okudu.

 

“ÜLKEMİZDE DE İKLİM KRİZİNİN ETKİLERİ YAŞANMAKTA”

Başkan Şahin, dünyada ve ülkemizde etkileri derinleşen iklim krizi nedeniyle her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybettiğini işaret ederek, milyonlarca hektarlık tarım ve orman arazisinin de yok olmakla birlikte ekolojinin dengesinin altüst olduğunu kaydetti.

“İklim krizi nedeniyle denetlenemeyen atmosferik olayların artmasıyla orman ve diğer yangınların sayısı çok artmıştır” diyen Şahin, “Ülkemizde de iklim krizinin etkileri yaşanmaktadır.

 

EKSİKLİK, İHMAL, EĞİTİMSİZLİK…

Özellikle aşırı yağışların sonucu oluşan seller ve havanın çok Isınmasından kaynaklı meydana gelen yangınlara karşı müdahale eksiklikleri, ihmal ve eğitimsizlikten kaynaklı birçok insanımızın kaybına, tarım ve ormanlık alanlarımızın yok olmasına neden olmaktadır.

Ülkemizde son günlerde Çanakkale, Manisa, İzmir, Aydın, Uşak ve birçok il ve ilçede meydana gelen orman yangınları binlerce tarım ve orman arazisinin yok olmasına neden olmuştur.

İklim krizinden kaynaklı hava sıcaklıklarının artması sonucu her yıl tekrarlanan yangınlarla ilgili teknik önlem almayan ve halkı bilgilendirmeyen yetkililerin yüzünden kamu kaynaklarımız zarar görmekle birlikte ekosistemin dengesi ve insan sağlığı bozulmaktadır.

 

“ZAMANINDA MÜDAHALE EDİLMEDİĞİ İÇİN YANGIN BÜYÜK FELAKETE DÖNÜŞTÜ”

Orman yangınları devam ederken yetkililerin, zamanında teknik bakım ve iyileştirme yapmadığı elektrik iletim hatlarından kaynaklı Diyarbakır'ın Çınar, Mardin'in Mazıdağı ilçelerindeki köylerde meydana gelen yangına zamanında müdahale edilmediği için, yangın büyük felakete dönüşmüş olup, felaket 16 kişinin hayatını kaybetmesine, yaklaşık 200 kişinin yaralanmasına, binlerce hektarlık tarım ve ormanlık alanın yok olmasına ve yaklaşık bin küçükbaş hayvanla birlikte milyarlarca canlının yanarak ölmesine neden olmuştur. Hayatını kaybeden yurttaşlarımızın ailelerine başsağlığı ve yaralanan yurttaşlarımıza geçmiş olsun diliyoruz.

 

“SORUMLULAR HAKKINDA GEREKLİ YASAL İŞLEMLER YAPILSIN”

Diyarbakır'ın Çınar, Mardin'in Mazıdağı kırsalında çıkan yangının felakete dönüşmesine neden olan sorumlular hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılmasını, yanan tarım ve ormanlık alanlarımızın derhal iyileştirilmesini ekonomik kayba uğrayan yurttaşlarımızın ekonomik kaybının karşılanmasını ve bölgenin afet bölgesi olarak ilan edilerek halkın mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz.

Meydana gelen olaylardan yetkililerin ders çıkararak bundan sonra aynı olayların yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasını ve ormanlarımızın yangınlardan korunması için dirençli hale getirilmesini ve bilinçlendirme, eğitim ve denetimler yapılarak orman yangınlarının önlenmesini talep ediyoruz” diye konuştu.