CHP’li Seçer’den pahalı suya ‘aksine ucuz’ yanıtı





Tarih: 13 Mayıs 2024 Pazartesi 18:45

Mersin yüksek su faturalarına isyan ederken CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Aksine yüzde 30 ucuz veriyoruz” diyerek, MESKİ’nin faturaları ancak Pamukluk Barajından su temini sağlaması ile düşürebileceğini söyledi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü’nün, Mayıs ayı genel kurulu yapıldı. Toplantıda öncelikle Büyükşehir Belediyesi için kabul edilen yeni logonun mavi renk olanın MESKİ için de teklif edilmesi ile ilgili oylama yapıldı. MESKİ’nin yeni logosu mecliste MHP ve AKP’nin ret vermesine rağmen CHP’nin sandalye üstünlüğüne sahip olması sonucu oy çokluğuyla kabul edildi.

Daha sonra MESKİ Genel Müdürlüğü’nün 2023 Mali Yılı Faaliyet Raporunun görüşmesine geçildi. Bu bölümde toplantıyı CHP’li Meclis Üyesi Ali Uyan yönetti. Rapor okunmadan oy birliğiyle kabul edilirken, AKP’li Meclis Üyesi Muhammet Emin Tunçaz, raporda aklına takılan konularla ilgili bir değerlendirmede bulundu.

 

EVSEL ATIK ÜCRETİ NEDEN SU FATURASI ÜZERİNDEN ALINIYOR?

Tunçaz, Mersin’de su fiyatlarının yüksekliğine dikkat çekerek, “Diğer emsal büyükşehirler ile durumumuz nedir? Meclisin aydınlatılmasını istiyorum. Bunun dışında merkeze yakın kesimlerde dahi bir kısım mahallelerimizde hala daha kanalizasyon sisteminin oluşturulmamış olduğunu biliyoruz. Yine kırsal kesimlerde sıklıkla su hatlarının arıza verdiğini, günlerce suyun boşa akması ile ilgili MESKİ’yi bilgilendirmemize rağmen, bizzat yaşadığım için burada gündem konusu yapıyorum. Su faturalarına eklenen evsel atık bedeli ile ilgili bilgilendirme istiyorum. Bu evsel atık meselesi MESKİ’nin faaliyet alanından olmayıp, belediyenin faaliyetidir. Bu konuyla ilgili alacak MESKİ’ye nasıl eklenmiştir? Evsel atık konusundaki ücretlendirmenin ne suretle yapıldığının da izah edilmesini arzu ediyorum.

 

SU KALİTESİ DÜŞÜK ÇIKTI

Faaliyet raporunu profesyonellerin konunun uzmanı bürokratların hazırladığı bir çalışma olması açısından belki onların gözüyle değerlendirme imkanımız olmadı. Ama aklıma takılan hususlar oldu. Stratejik Plana göre içme suyunun kalitesi ile ilgili de gerideyiz. Neden?

MESKİ’nin temel göreve kaliteli ve sağlıklı hijyenik suyun evlerimize ulaştırılması görevinde yüzde 57’lerde kalması ile ilgili bilgi verilmesini istiyorum.

 

MESKİ’NİN KURUM VERİMLİLİĞİ YÜZDE 68

Yine kurum verimliliği ve giderlerin azaltılması ile ilgili yüzde 68’erde kalmışız.

Bu kadar deneyimli nitelikli bir kadronun olduğu bir yerde verimliliğin daha yüksek olması gerektiği kanaati taşıyorum. Ayrıca ücretlendirme hususunda, faaliyetlerin aslında bir kamu hizmeti olduğu, ticari kazanç veya kar amacı güdülmemesi gerektiği hususlarının dikkate alınıp alınmadığını, alınmıyorsa alınması gerektiğini, mümkün mertebe faturalarımıza suyun daha ucuz gelmesi gerekiyor” dedi.

 

PAHALI SU İSYANINA SEÇER’DEN “AKSİNE YÜZDE 30 UCUZ” YANITI 

Daha sonra söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise sorulara cevap verdi. Her zaman olduğu gibi su fiyatlarını yüksekliğini kabul etmeyerek aksine yüzde 30 daha ucuz verildiğini savundu.

Mersin merkezin kullandığı suyun yüzde 85’inin Tarsus Berdan Havzasından geldiğini anımsatan Seçer, bu nedenle hatırı sayılır elektrik bedeli ödendiğini dile getirdi.

 

DSİ VE KOCAMAZ’A PAMUKLUK BARAJI ELEŞTİRİSİ

“Keşke 2016’da DSİ ve o günkü Mersin Büyükşehir Belediyesi yönetimi ile yapılan protokol gereği, yeni yapılan ve su tutmuş durumda olan Pamukluk Barajından buraya içme suyu sağlama projesi hayata geçirilebilseydi” diyen Vahap Seçer, “2016’da yapılan protokol gereği DSİ ishale hattının temiz su arıtma tesisini yapacak, kendi finanse edecek ancak MESKİ uygun ve uzun vadeli borçlandırarak bu tesisi devredecekti. Şuan ki tesisler günümüzden 35 yıl önce aynı yöntemle yapılmış. 2019’da yönetime geldiğimde son taksiti ödeme ve hesabı kapatma görevi kapatma bana düşmüştür. Hiçbir sular idaresi kurumu o şirketi sürdüremez. Sürdürülebilir değildir. Çünkü sağladığınız bir birim hizmetin maliyeti vatandaştan tahsil ettiğiniz bedel ile mukayese ettiğinizde daima yüksek kalır. Bun niçinde yaptığınız altyapı çalışmaları, arıtma tesisleri, ishale hatları, terfi istasyonları, kanalizasyonların maliyetini sular idaresi karşılamak zorundadır. Sular idaresi uygun krediler bulmazsa, hatta hibe kredilerine ulaşamazsa yatırım yapamaz. Kanalizasyon sokağa akar. Temiz içme suyuna erişim gecikir. Hiçbir yatırım yapamaz çünkü parası buna kifayet etmez. MESKİ’nin vatandaştan topladığı su faturası dışında herhangi bir gelir yoktur. Çok cüzi aylık iller bankasından geliri vardır.

Keşke şuanda başladığımız Pamukluk Barajından DSİ yapıp bize devredecek. Arıtma tesisini biz yapacağız. DSİ ihaleye çıktı. Yaklaşık 80 milyon Avro’ya bize mal olacak. Yaklaşık 50 milyonluk hibesini biz temin ettik. Kalanı da büyük olasılıkla hibe paketinden sağlayacağız. Her şartta kısa süre içinde Pamukluk Barajından cazibeyle su temin edeceğiz. Bir ilave elektrik enerjisi bedeli ödemeyeceğiz. Bunu sağladığımız zaman direk su faturalarına yüzde 30-35 oranında yansıyacak. 

 

MALİYET ARTIŞI SAVUNMASI

Maliyet artışlarını tartışmaya gerek var mı? biz hala İSKİ Kanunu’na göre sular idaresini idare ediyoruz. Şuandaki maliyetimizin en az yüzde 30 aşağısındadır bizim fiyatlarımız. Peki neden insanlar şikayet ediyor? Belediye başkanı olarak kurumlarımızı popülizmle yönetemezsiniz. MESKİ değerli bir kurumdur. Onun da selameti düşünülür. Bu çerçevede bir politika belirlenir. Burada halkın menfaati esas alınır. Ama kurumun selameti de gözetilir. Ben MESKİ bedelini çok aşağısında su versin vatandaşa diye yapacağım sosyal politikalar konusundaki bütçede kısıntıya gitmeyi doğru bulmam. O zaman dersiniz ki ‘yolumuzu yapmıyorsunuz’ dersiniz. Yapamam çünkü yolu yapmak için gereken parayı MESKİ’ye vermek zorunda kalırım. Elbette ki bazı zorluklar içeceksiniz. Göze alacaksınız ama belli bir süre sonra bunu dengeye oturtma şansınız olacak.

 

“BUNUN MÜSEBBİBİ BEN DEĞİLİM, SİZİN HÜKÜMETİNİZ”

Bunun müsebbibi ben değilim, sizin hükümetiniz. Keşke yapı malzemelerinde, elektrik giderlerin de bu tip kamu yararına çalışan şirketlerin giderlerine ilişkin tekrar düzenleme yapılsa akaryakıtta ÖTV, KDV kaldırılsa. Yıllardır öğrencileri 1 TL’ye taşıyoruz. Vatandaşların dolaylı da olsa katkı sunuyoruz. Vatandaşların su fiyatlarındaki serzenişleri anlayışla karşılıyorum” diye konuştu.

Evsel atık bedeli ile ilgili ise “Biz ilçe belediyelerinin tahsildarlığını yapıyoruz” diyen Seçer, bu paraların ilçe belediyelerine gittiğini, her ilçe belediyesinin kendi evsel atık bedelini kendinin tahsil etmesi için çalışma başlattığını söyledi. “Siz toplayın hem bana şikayet de etmezsiniz; ‘MESKİ gününde paraları ödemiyorsunuz’ diye. Bazı belediyeler hiç evsel atık bedeli almadı, bazıları da maşallah aldı, kallavi rakamlar aldı. Ama MESKİ’nin bu işlerden azat edilmesini istemek durumundayız” dedi.

Başkan Seçer, kurum giderlerinin azaltılması ve verimliliğinin yüzde 68 oranında olmasına yönelik eleştirilere ise “Burası 16 bin kilometre karelik bir coğrafya. Tüm bunlar kurum giderlerini azaltılması ve verimlilik konusunu etkileyen faktörler. Tabi ki bu oranın daha da yükseltilmesi için sürekli araştırmalar, yöntemler geliştirme konusunda kurumumuz gerekli çalışmaları yapıyor” dedi.