Ebru Düvenci’den ‘Anı Yakalamak’ sergisi





Tarih: 10 Mayıs 2024 Cuma 17:21

Tabloları ile insanların kaçırdığı anlara dikkat çekmek isteyen ressam Ebru Düvenci son sergisini İçel Sanat Kulübünde sanatseverlerle buluşturdu. Resim yapmak için çok çalışmanın öneminin altını çizen Düvenci “Resimle ilgilenenler ama üniversiteye gidemeyenler mutlaka ders alsınlar kendilerini geliştirsinler” dedi.

Çocukluğundan buyana resme ilgi duyan ressam Ebru Düvenci, küçük yaşlarda annesinin resimlerine bakarak bu tutkuya bağlandı. Daha sonra Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünden mezun olan sanatçı, aynı bölümde yüksek lisansını da yaparak eğitimini üst seviyeye taşıdı.

Resimlerini daha çok renkli yapan ve yağlı boya tekniği kullanan Düvenci, 2000 yılından beri bu yana şu anki resimlerinde ana tema olarak hız ve hareketi yansıtmaya ağırlık verdi.

Ve tablolarında insanların kaçırdığı anlara dikkat çekmek isteyen ressam Ebru Düvenci son sergisini İçel Sanat Kulübünde sanatseverlerle buluşturdu.

 

“AMAÇ; KAÇIRDIĞIMIZ ANLARI GÖREBİLMEK”

Sergi ile ilgili gazetemize konuşan Düvenci “Şehrin koşuşturmacasına yetişmeye çalışan insan figürlerini işledim. Herkes bir yerlere koşturuyor, yetişmeye çalışıyor. Bazen bu koşturmacının içinde bir sürü şeyi kaçırıyoruz. Aslında bu yüzden serginin adını da ‘Anı Yakalamak’ koydum. Aslında amacım bir anı yakalamak, sanatseverler kaçırdığı anları görebilirsin. Böyle koşturuyoruz gibi düşünebilsin istedim. 2002 yılından beri bu tarz üzerinde gidiyorum” diye konuştu.

açmıştım. Ziraat Bankası Kuğulu sana galerisinde diğerlerini de hep burada İçel Sanat Kulübünde açtım” dedi.

 

‘SANATIN BÜTÜN DALLARINI SEVİYORUM’

Sanatın bütün dallarını çok sevdiği söyleyen Düvenci “Ben sinemayı çok seviyorum. Sanat filmlerini daha çok seviyorum ama vizyon filmlerini de izliyorum. Annemle beraber yazları mutlaka bale festivaline gideriz ve operayı da çok severim. Rock müzik de dinliyorum elbette kliplerini izliyorum, fotoğraf çekiyorum. Üniversitede fotoğraf dersleri de aldım. Rahmetli hocamız Murat Çelik’den dersler aldık. Aslında hız ve hareket temasını da fotoğraf çekerken fark ettim ve geliştirdim. Karanlık odada basıyorduk dijital kullanmıyorduk ama yinede hız etkisini yakalamıştım ve o yıllarda başlamıştım zaten sonrada geliştirdim” ifadelerini kullandı.

 

‘SÜREKLİ SANATLA İÇ İÇEYİZ’

Evlerinde çok geniş bir kütüphanelerinde olduğunu ve sürekli sanatla iç içe yaşadıklarını belirten ressam Ebru Düvenci açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Mutlaka onlarda resimlerimi besliyor. Yani sürekli olarak şuradan aldım diye bir şey yok ama insanı besliyor bunlarda aslında insanların kaçırdığı anları fark etmelerini istedim hız ve hareketi yaparken herkes bir yerlere koşturuyor, bazı şeyleri gözden kaçırıyorlar. Sanatseverler görsün istedim. Kendileri de biraz izleyenlerin hikaye uydursun istiyorum. Düşünsün, izledikçe yeni şeyler akıllarına gelsin istiyorum.”

 

‘BENİMKİ ASLINDA ÇAĞDAŞ SANAT’

Resimlerinde genellikle yağlı boya tekniği kullandığını söyleyen Düvenci “Benimki aslında çağdaş sanat denilebilir. 1980’de sonra yeni bir sanat akımı ortaya çıkmıştı. Yüksek lisans tezimde bunun üzerineydi zaten aslında günümüzde bir sürü akımın karması gibi oluyor.  Yani bakarsanız hız ve hareket, çoklu görüntü, akan görüntü ve fotoğraf sanatı aynı zamanda bunları fırça darbeleriyle ile verebiliyoruz. Resimlerim renkli olduğu için akımın karması gibi oluyor” dedi

Son olarak resimle ilgilenenlerin ama üniversiteye gidemeyenler mutlaka ders almaları önerisinde bulunan Düvenci sözlerini şöyle tamamladı: “Kendilerini geliştirsinler ve çok resim yaparak bir tarz bulabilirler çok çalışmak önemli yetenek bunun önemli bir parçası ama sonra çalışmak ve eğitim önemli bir parçasıdır.”