Dikilitaş’ta hortum afeti çiftçiyi mağdur etti





Tarih: 9 Ekim 2022 Pazar 19:37

Mersin’in Akdeniz ilçesi Dikilitaş Mahallesini hortum vurdu. Afet bölgedeki hasat dönemine giren narenciye bahçeleri ve gül seralarını vurdu. Hasar tespit yapılan bölgede çiftçi destek bekliyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkileri Mersin’de artık daha çok hissediliyor. Son olarak Mersin’in Akdeniz ilçesi Dikilitaş Mahallesini hortum vurdu. Afet bölgedeki bazı evler ile hasat dönemine giren narenciye bahçeleri ve gül seralarını olumsuz etkiledi. Dalındaki meyveyi vuran hortum nedeniyle rekoltenin az olduğu tarımsal üretim bir de hortum dairesine maruz kaldı. Öte yandan bölgede son yıllarda etkili olan gül seraları da afetten olumsuz etkilendi. Özellikle bölgedeki kapalı gül serası büyük hasar gördü.

 

HASAR TESPİT ÇALIŞMASI YAPILDI

Hortum sonrası Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bölgede hasan tespit çalışması yaptı. İncelemeye İl Müdürü Arif Abalı, İl Müdür Yardımcısı Mustafa Can da katıldı.

Dikilitaş Mahallesinde; bu sabah gök gürültülü sağanak yağış sonrası oluşan hortum nedeniyle seraları ve evleri zarar gören üreticileri yerinde ziyaret eden heyetteki teknik personel tarafından ön hasar çalışmaları yapıldı.

 

“TAM PARA KAZANACAĞIMIZ ZAMAN AFET MAĞDURU OLDUK”

Bölgede yapılan inceleme sonrası gazetemize açıklama yapan Dikilitaş Muhtarı Taner Er, öncelikle bölge insanına geçmiş olsun dileklerini ileterek, desteğe ihtiyaçları olduğunu söyledi. Afet nedeniyle hasat dönemi başlamışken narenciye ve gül seralarının olumsuz etkilendiğini söyleyen Er, “Bölgemizde narenciye ve gül seraları bulunmakta. Ancak hortum nedeniyle hasat başlamışken dalındaki meyveyi afet vurdu. Zaten rekolte azken birde böyle bir olumsuzluğun yaşanması nedeniyle çiftçimiz daha da zor duruma düşmüş oldu.

Rekolte az olduğu için bu sene, tam para kazanacağımız zaman afet mağduru olduk.

Öte yanda bölgemizde son yıllarda üretimi artan gül seraları da afetten olumsuz etkilendi. İki tane kapalı alanda üretim yapan seramızda büyük hasar oluştu. Bölge çiftçimizin desteğe ihtiyacı var” diye konuştu.

 

ÇİFTÇİ TARIM SİGORTASI YAPTIRAMIYOR

Öte yandan bölge çiftçisinin büyük çoğunluğunun tarım sigortası bulunmadığına da dikkat çeken Muhtar Taner Er, yüksek girdi maliyetleri altında ezilen ve çok zor şartlar altında üretim yapmaya çalışan çiftçinin sigorta kapsamında olmadığı için destek amama riski bulunduğunu işaret etti.

“Çiftçi para kazanmıyor ki nasıl sigorta yaptırsın” diyen Er, “Vatandaş masraf etmekten korkuyor. Haklı da örneğin bu sene rekolte azken bir de üzerine afet yaşandı. Şimdi çiftçi borçlarını nasıl ödeyecek ki gelecek sene için hem üretim hem tarım sigortası yaptırsın” diye konuştu.