‘Kime sordunuz sayın başkan?’





Tarih: 2 Aralık 2022 Cuma 19:49

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, ‘Mersin Mutfak Kültürü Evi ve Karamancılar Konağı’ ile ‘Tarihi Gülnar Oteli’nde ki çalışmalarını eleştiren mimar Abdullah Yılmaz’dan “Mersin tarihi kent merkezi kimliğini yitiriyor” tepkisi geldi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, kent dinamiklerinin görüşünü almadan ‘Mersin Mutfak Kültürü Evi ve Karamancılar Konağı’ ile ‘Tarihi Gülnar Oteli’nde çalışma başlattı.

Önceki gün çalışmaları incelemek için saha gezisi yapan Başkan Seçer, ilk olarak, çalışmaları hızla devam eden ‘Mersin Mutfak Kültürü Evi ve Karamancılar Konağı’nın restorasyon yapım işini inceledi. Başkan Seçer, ardından yakın zamanda hizmete açılacak ve ‘Gastronomi ve Yöresel Ürün Konağı’ olacak ‘Tarihi Gülnar Oteli’nde incelemelerde bulundu. Başkan Seçer devam eden çalışmalar hakkında yaptığı değerlendirmede, “Buraların restore edilerek işlevsel hale getirilmesi, tarihe bir not düşülmesi açısından da çok önemli çalışmalar” dedi.

 

“HER 2 MEKAN DA, GASTRONOMİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIN YAPILACAĞI YERLER”

İncelemelerin ardından yaptığı açıklamada, Tarihi Gülnar Oteli’ndeki basit onarım izni kapsamında yapılan restorasyon çalışmasının sona erdiğini ifade eden Başkan Seçer, “Bu mekanda restaurant, yöresel bazı tarım ürünlerinin tohumlarının sergilendiği alanlar, toplantı salonları ve atölyeler gibi birimler yer alacak. Karamancılar Konağı’nda da yine bölgesel mutfakların tanıtıldığı, bunlarla ilgili video gösterimlerinin gerçekleştiği, atölye çalışmalarının yapıldığı ve uygulandığı bölümler var. Orada da yöresel yemeklerin sunulacağı bir restaurant kısmı yer alacak” ifadelerini kullandı.

 

“MERSİN’DE GASTRONOMİ ALANINDAKİ KÜLTÜR ZENGİNLİĞİNİ, GENİŞ ÇEVRELERE TANITMAK İSTİYORUZ”

Mersin’de yaşayan farklı kültürlerin, kente taşıdığı gastronomiyi tanıtmak amacıyla bu tarz çalışmalar yapıldığını vurgulayan Seçer, “Bütün bu çalışmaların amacı; göçlerle büyümüş bir kent olan Mersin'de, değişik kültürlerin buraya taşıdığı gastronomiyi de geniş çevrelere tanıtmak. Burada Yörük mutfağından Akdeniz mutfağına, Arap mutfağından Çerkez mutfağına kadar birçok mutfağın, bu mutfaklardan çıkan lezzet çeşitlerinin, yapılan ürünlerin ve malzemelerin tanıtımı yapılırken, bunlara ilişkin hem akademik, hem de atölye bilgilerinin verildiği mekanlar da yer alacak” diye konuştu.

 

“BU BİNALARIN RESTORE EDİLMESİ, TARİHE BİR NOT DÜŞÜLMESİ AÇISINDAN DA ÇOK ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR”

Seçilen mekanların Mersin’in tarihine göre eski yapılar olduğuna da dikkat çeken Seçer, “Bu tür binaları fazla bulamıyoruz. Bunların restore edilmesi, işlevsel hale getirilmesi, aslında tarihe bir not düşülmesi açısından da çok önemli çalışmalar. Çünkü bunlara müdahale etmediğiniz noktada, bu değerler yok olup gidecek ve bir tarih yok olacak. Bunlar aslında toplumların eğitilmesinde ve gelişmesinde çok önemli çalışmalar. Çünkü nihayetinde geçmişini bilmeyen, tarihini bilmeyen toplumlar, geleceğini de kurgulayamaz. O yüzden bu çalışmaların yapılmasını, kültürel ve sosyal katkı anlamında, paha biçilmez çalışmalar olarak değerlendiriyorum” dedi.

 

KARAMANCILAR KONAĞI’NIN RESTORASYON YAPIM İŞİ ÇALIŞMALARI HIZLA DEVAM EDİYOR

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından, ‘Mersin Mutfak Kültürü Evi ve Karamancılar Konağı’nın restorasyon yapım işi çalışmaları hızla devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi,  koruma alanı sınırları içinde bulunan ve Mersin’in eski yerleşim alanı olan bölgedeki, tarihi Karamancılar Konağı’nın yeniden kente kazandırılması için çalışmalarını titizlikle sürdürüyor.

Restorasyon tamamlandığında, 2 bloktan oluşan Karamancılar Konağı’nın zemin katlarında, Mersin Mutfak Kültürü’nün, tarihten günümüze ziyaretçilere tanıtılması hedefleniyor. Ayrıca yapıda Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve kentin ileri gelenleri tarafından Kuvayi Milliye’nin başlatılması yönündeki kararların alındığı toplantının da canlandırılması yapılacak. Yapının üst katında ise yöresel yemeklerin sunulacağı bir restaurant ile aşçılık eğitimlerinin verileceği mutfak atölyeleri bulunacak.

 

GÜLNAR OTELİ, GASTRONOMİ VE YÖRESEL ÜRÜN KONAĞI OLACAK

Gastronomi ve Yöresel Ürün Konağı olarak hizmet verecek olan ve yakın zamanda hizmete açılacak olan Tarihi Gülnar Oteli’nde de, Mersin bölgesine ait yöresel yemeklerin aslına uygun olarak yapılması ve servis edilmesi ile birlikte çeşitli atölyelerin yapılması planlanıyor. Mekanda, tohum sergisi ve tarihi mutfak malzemelerinin sergileneceği alanlar da yer alırken, restoran hizmeti verebilmesi için binanın bazı bölümlerinde işlev değişiklikleri yapıldı.

 

“BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ SÖZÜNÜ UNUTMUŞ”

Ancak Karamancılar Konağı’nın gerek Kuva-yı Milliye Müzesi olması istenirken gastronomiye hizmet verecek bir yapıya dönüştürülmesi gerekse de Gülar Oteli’nin de yakın güzergahta yine mutfak kültürüne hitap edecek tarzda ele alınmasına tepkiler sürüyor.

Son olarak mimar Abdullah Yılmaz, çalışmalarla ilgili Başkan Seçer’e yüklendi.

“Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’in tarihi kent merkezinde Karamancılar Konağı'nı restorana, Gülnar otelini gastronomi ve yöresel kültür evine dönüştürüyor” diyen Yılmaz, “Kendisinin belirli bir süre için Mersin halkınca seçilmiş geçici bir bürokrat olduğunu, seçim meydanlarında ‘Mersin halkının katılımcılığı ile kenti birlikte yöneteceğiz’ söylemlerini yerel seçimlere 17 ay kala iyice unutmuşa benziyor...

 

BU ÇALIŞMALARI YAPARKEN KİME SORDUNUZ?

Karamancılar Konağı'na, Gülnar Oteline yeni fonksiyonlar yükleyip, ticari bir kimlik kazandırırken kime sordunuz sayın başkan? Kentin asıl sahibi Mersin halkının katılımcılığını sağladınız mı?

Medeniyetin beşiği, bir zamanlar dünya kenti olmaya aday Mersin… Tarihi ve doğal çevreye duyarlı, kentlilik bilinci yüksek, kültürel kimliğin ve kent belleğinin önemini gündeminden düşürmeyen Mersin yok oldu...!!!

Mersin ile Atatürk Parkı ve tarihi kent merkezi iç içe geçen dokulardır. Mersin'e sonradan eklenmemişlerdir. Kentin belleğinde, merkezindedirler ve kentin parçasıdırlar. Her siyasi dönemde sağından solundan, rant için çekiştirilmişlerdir. Kültürel miras, korunması gereken tarihi ve doğal sit alanları, yeşil alanlar, kent merkezi… Kentin içindeki gereksiz değersiz alanları doldurmaya yarayan özensizce kentin dokusuna dikilmiş yamalar kesinlikle değillerdir...

 

MERSİN TARİHİ KENT MERKEZİ KİMLİĞİNİ YİTİRİYOR

Mersin tarihi kent merkezi günümüzde hızla tarihi kimliğini kaybetmeye devam etmekte, kültür varlığı niteliği taşıyan yapıların büyük çoğunluğuna uygunsuz kullanımlar için yeni ticari fonksiyonlar yüklenmekte ve tahrip edilmeye devam edilmektedir.

Tarihi kent merkezinde, kültür varlıklarının korunabilmesi ve sağlıklı bir yapılı çevrenin oluşturulabilmesi için koruma ve kullanıma yönelik bütüncül planlamaların acilen yapılması şarttır.

Karamancılar Konağı, tarihi Gülnar Oteli kentin özgün dokusunun, bütünün birer parçasıdırlar. Mersin kent kimliğinde yer etmiş yapılardır. Eğer bu tür yapıları, alanları korurken ya da yenisini üretirken bütüncül düşünmeyip, gereken yerel irade, liyakat ve sürekliliğe, bütüncül planlara, bütüncül düşünce yapısına sahip değilseniz, ticari temalı günü birlik siyaset yapmak için var iseniz... Biliniz ki Mersin halkı kentine sahip çıkacaktır” diye konuştu.