Karayolları ormanlık alanda patlatmalı taş ocağı açacak!





Tarih: 22 Aralık 2024 Pazar 21:11

Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü’nün Anamur Anıtlı’da açacağı patlatmalı kalker ocağı için Mersin Valiliği, “ÇED Gerekli Değildir” kararı verdi. Ormanlık alanda yer alan ruhsat sahasında yer alan ve doğaya- su kaynaklarına zarar vermesinden endişe edilen ocaktan çıkartılacak malzeme Silifke ve Aydıncık karayolu için kullanılacak.

Hediye Eroğlu

 

 

Yıllardır Mersin’in özellikle Akdeniz Sahil Yolu, otoyolun Taşucu’na uzatılması ve bölge illeri ile bağlantı yolları inşa edilmesinden şehir içi ulaşıma kadar pek çok alandaki yetersiz yatırımları nedeniyle eleştiri okların hedefi olan Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü, yol yapmak için şimdide şehrin en önemli tarım merkezlerinden Anamur Anıtlı’da taş ocağı açma kararı aldı.

Ormanlık alanda yer alan ruhsat sahasında yer alan ve doğaya- su kaynaklarına zarar vermesinden endişe edilen ocaktan çıkartılacak malzeme Silifke ve Aydıncık karayolu için kullanılacak.

 

YOL YAPIMI İÇİN TAŞ OCAĞI KURULACAK

ÇED dosyasında ki projenin teknik olmayan özetinde şu bilgilere yer veriydi: “Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü tarafından, Silifke - Taşucu - Aydıncık - Anamur 13. Bl. Hd. Devlet Yolu Projesi kapsamında; Mersin’in Anamur İlçesi, Anıtlı Köyü sınırlarında içerisinde kalker ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi’nin kurulup işletilmesi planlanmaktadır.

Proje kapsamında 3479217 erişim nolu kalker malzeme ocağı için Maden ve Petrol

İşleri Genel Müdürlüğü tarafından, Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü adına, 25.10.2023 tarihinde 5 yıl süre ile verilen 33/2023-04 (ER:3479217) hammadde üretim izin belgesi bulunmaktadır.

 

“HAMMADDE ÜRETİM İZİN ALANI; 23,73 HEKTAR BÜYÜKLÜĞÜNDE”

Hammadde Üretim İzin Alanı; 23,73 hektar büyüklüğündedir. Söz konusu alan içinde; ocak üretim alanı (yaklaşık 22,5 Ha), 2739 metrekarelik kısmı pasa stok alanı, 1250 metrekarelik kısmı bitkisel toprak stok alanı, 3039 metrekarelik kısmı kırma eleme tesisi, 2761 metrekarelik kısmı stok alanı, 2610 metrekarelik kısmı ise şantiye alanı olarak planlanmıştır.

Hammadde Üretim İzin (HÜİB) alanının 23,36 hektarlık kısmı ÇED Alanı olarak belirlenmiş olup proje konusu faaliyetler belirtilen alan içinde gerçekleştirilecektir.

 

“2 BİN 739 METREKARELİK PASA STOK ALANINDA GEÇİCİ OLARAK DEPOLANACAK”

Söz konusu proje kapsamında II-A grubu kalker malzeme ocağında yıllık 800 bin ton

296.296 m3) kalker çıkarılması planlanmaktadır. Sahada hedeflenen kalker üretimi sırasında yaklaşık 80.000 ton pasa açığa çıkacağı öngörülmektedir. Bu bağlamda sahada 880 bin ton / yıl tüvenan malzeme (cevher+pasa) çıkarılacaktır.

Açığa çıkacak pasa malzeme; ruhsat sahası içinde belirlenen 2739 metrekarelik pasa stok alanında geçici olarak depolanacak, üretim çalışmaları sona erdiğinde ocak rehabilitasyonunda kullanılacaktır.

Ocaktan alınacak 800 bin ton/yıl kalkerın 390 bin ton/yıl’ı ruhsat sahası içinde kurulacak olan Kırma-Eleme Tesisi’nde boyutlandırılacak, geri kalan 410.000 ton/yıllık kısmı ise karayolu inşaatı kapsamında dolgu malzemesi olarak nakledilecektir.

Proje konusu faaliyet; 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği, Ek-2 Çevresel Etkileri Ön İnceleme ve Değerlendirmeye Tabi Projeler,

 

“SAHANIN TAMAMI 178/1 PARSELDE BULUNAN ORMAN ARAZİSİ”

Mevcut durumda proje alanı içerisinde herhangi bir üretim faaliyeti ya da tesis kurulumu bulunmamaktadır. Sahanın tamamı 178/1 parselde bulunan Orman arazisidir. Hammade Üretim İzin alanına en yakın yerleşim yeri; alanın yaklaşık 850 metre batısında bulunan Anıtlı Köyü’dür. İş bu rapor kapsamında yapılan hesaplamalar; en yakın yerleşim yeri ve hassas kullanımlar dikkate alınarak yapılmıştır. Proje kapsamında üretim hazırlık çalışmaları, üretime paralel yürütülecektir. Sahada 20 kişilik personel çalışacaktır. Çalışan personelin sosyal ihtiyaçları (yemek, wc, ofis vb.) kırmaeleme tesis alanında yerleştirilecek olan konteyner tipindeki şantiye binasından karşılanacaktır.

Proje kapsamında; 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve 5491 Sayılı Çevre Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına dair Kanunun ilgili maddeleri uyarınca hazırlanarak yürürlüğe giren mevzuatlar gereğince gerekli izinler alınacak, üretim çalışmaları söz konusu izinlerin alınmasının ardından başlatılacaktır” denildi.

 

AÇIKTA MUZ YETİŞEBİLEN CENNET GİBİ KÖY!…

Anamur Çevre Platformu ise projeye tepki göstererek, “Mersin Valiliği, 12.12.2024 tarihli ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı ile  Anıtlı'nın doğasına, sularına zarar verecek yeni bir patlatmalı kalker ocağı projesine daha onay vermiş. Açıkta muz yetişebilen cennet gibi köyü, kalker ve mermer ocaklarıyla yok etmek akla, bilime zarar bir iş oysaki. ÇED'siz izin verilen söz konusu kalker ocağından çıkartılacak malzeme Silifke ve Aydıncık karayolu için de kullanılacakmış üstelik. Anıtlı'daki ormanlık alanda yer alan ruhsat sahası yerine, ormanların yandığı yerleşim yerlerine ve su kaynaklarına uzak bir bölge seçilebilecekken, etrafında su kaynaklarının ve tescilli arkeolojik kalıntıların da bulunduğu bir alanın seçilmesi oldukça manidar. Muzun ve tarımın başkenti Anıtlı'nın doğal güzellikleri ve sahada bulunması kuvvetle muhtemel olan arkeolojik kalıntıları yok edilmesin diye Mersin Çevre ve Doğa Derneği'ne yine iş düşüyor. Umarız ki bölge halkı da MERÇED'e destek verir ve tarım alanlarını, sularını koruma mücadelesi başlatır. Anıtlı'ya dokunmayın artık” paylaşımı yaptı.