Hazır giyim ihracatçıları destek istiyor





Tarih: 22 Aralık 2024 Pazar 12:09

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıl dönümü olan 2023’te 354 milyon dolarlık ihracat performansına en güçlü desteği veren 50 üyesini ödüllendiren Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, sektörün zorda olduğuna dikkat çekerek, destek çağrısı yaptı.

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB), 2023'te Birlik bünyesinde en fazla ihracat yapan firmalara ödül verdi. Birlik tarafından dış satımda öne çıkan firmaların ödüllendirilmesi için organize edilen ödül töreni, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) hizmet binasında gerçekleştirildi.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, burada yaptığı konuşmada, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün istihdama büyük katkı sağladığını söyledi. Kentte birçok sektörün bir arada bulunduğunu dile getiren Pehlivan, gayret ettikçe ileriye doğru yol almaya devam edileceğini belirtti. Pehlivan, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün gelişmelere adaptasyon sağlayabildiğini ifade ederek şöyle konuştu: “İnanıyorum ki sektör tekrar atağa geçecektir. Bu nasıl olacaktır? Elbette devletimizin ve ilgili bütün bakanlıklarımızın atacağı adımlarla olacaktır. Bunun yanında sektör, mensuplarının bugüne kadar olduğu gibi değerli katkıları, önerileriyle ivme kazanmaya devam edecektir."

AHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin’in ev sahipliğinde Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) hizmet binasında gerçekleştirilen AHKİB Ödül Töreni’ne Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Serttaş, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkanı Nüvit Gündemir, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, AKİB’e bağlı ihracatçı birliklerin başkanları ve Türkiye genelinden çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

 

KÜRESEL TİCARETTE TALEP DARALMALARI, DÖVİZ KURU VE ENFLASYON DENGESİZLİKLERİ, DEPREM FELAKETLERİ VE JEOPOLİTİK GERİLİMLER…

Törenin açılış konuşmasını yapan AHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, Cumhuriyet’in 100’üncü yıl dönümünün kutlandığı 2023’te ülke ihracatının 255,8 milyar dolar değerle rekor kırdığını, bu dönemde hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün 19,2 milyar dolar değere ulaştığını, AHKİB olarak 354 milyon dolar dış satıma imza attıklarını belirtti. Başkan Gürkan Tekin, küresel ticarette talep daralmalarının, döviz kuru ve enflasyon dengesizliklerinin, deprem felaketlerinin ve jeopolitik gerilimlerin damga vurduğu 2023 yılında elde edilen başarılarda emeği geçen AHKİB üyesi ihracatçıları ve tüm sektör paydaşlarını tebrik etti.

 

EKONOMİK ZORLUKLAR, ENFLASYON BASKISI, MALİYETLER VE DÖVİZ KURU ARASINDAKİ MAKASIN AÇILMASI, FİNANSMANA ERİŞİM SORUNU…

Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün 2024 yılında da küresel ekonomik zorluklar, enflasyon baskısı, maliyetler ve döviz kuru arasındaki makasın açılması, finansmana erişimde yaşanan zorluklar gibi faktörlerden fazlasıyla etkilendiğini kaydeden Başkan Gürkan Tekin, “Geldiğimiz noktada 11 aylık ülke geneli sektör ihracatımız yüzde 6,4 oranında gerileyerek 16,66 milyar dolar oldu. Söz konusu dönemde bölge ihracatımız ise 347 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Tüm zorlu şartlara rağmen büyük gayretler ve fedakarlıklarla üretmeye devam eden üyelerimiz, yılın 11 ayında ihracat performansında yüzde 10 oranında artış sağladı.” dedi.

 

“SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİME DEVAM EDEBİLMEMİZ İÇİN UYGUN FAİZLİ, UZUN DÖNEMLİ DEVLET DESTEKLERİNE İHTİYAÇ DUYMAKTAYIZ”

Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün taleplerini ve beklentilerini dile getiren Başkan Gürkan Tekin, “Uluslararası pazarlarda rekabetçiliğimizin zayıfladığı iki yıllık sürecin en zorlu aşamasından geçiyoruz. Sürdürülebilir üretime devam edebilmemiz için Eximbank ve KGF kaynaklarından uygun faizli, uzun dönemli devlet desteklerine ihtiyaç duymaktayız. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüzün geleceğinin çevre dostu, katma değerli üretim ve markalaşmadan geçtiğine inanıyoruz. Bu çerçevede sektörümüzün çeşitli alanlarda devlet desteklerine ve teşviklere ihtiyaç duyduğunu sıkça dile getiriyoruz. Çünkü geldiğimiz noktada katma değerli üretim olmadan rekabet şansımız kalmamıştır. Sektörümüzün yaşadığı krizden çıkmak için yeşil dönüşüm kriterlerine uyumlu, yenilikçi ve katma değerli ürünlere odaklanmamız şarttır. Bunun için AR-GE, tasarım ve teknolojik yatırımlara öncelik verilmelidir. Dijital dönüşüm, üretimde verimlilik ve tedarik zincirinde şeffaflık için sektörümüze özel teknoloji teşviklerinin sağlanması gerekmektedir. Sermayesi eriyen sektörümüzün bunu başarabilmesi ancak hükümetimizin destekleri ile mümkündür. Yakın zamanda sağlanacağını ümit ettiğimiz devlet destekleriyle yüksek katma değerli üretime geçiş sürecimiz hızlanacak, uluslararası pazarlarda rekabetçiliğimizi geri kazanmamız ve ülkemize daha fazla döviz kazandırmamızın yolları açılacaktır.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından 2023'te en fazla ihracat yapan firmalara ödülleri verildi.