Sigorta meslek komitesinden TARSİM bilgilendirme toplantısı





Tarih: 13 Aralık 2024 Cuma 16:15

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası 30 No’lu Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komitesi, TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) iş birliğinde, sigortacılık öğrencileri ve sektör profesyonellerinin katılımıyla bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Haber Merkezi

 

Tarım sigortaları hakkında bilgi vermek ve öğrencilere sektörün güncel gelişmeleri hakkında farkındalık kazandırmak amacıyla MTSO 30 No’lu Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komitesi ve TARSİM iş birliğinde ‘Tarım Sigortaları Eğitimi ve Bilgilendirme Toplantısı’ düzenledi. Bölgenin lokomotif sektörlerden birisi olan tarım sektöründeki hasarlara karşı önemli ölçüde koruma sağlayan tarım sigortaları hakkında bilgilendirmenin yapıldığı toplantıda, TARSİM yetkililerince, tarım sigortalarının önemi, kapsamı ve sağladığı avantajlar üzerine ayrıntılı bir sunum gerçekleştirildi.

30 No’lu Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komite Başkanı Cemil Çaçur, Meslek Komite Başkan Yardımcısı Recep Aslan, Komite Meclis Üyeleri Emel Bildik ve Hüseyin Dinler ile Komite Üyesi Vehbi Kars’ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya; TARSİM Genel Müdürü Bekir Engürülü, Genel Müdür Yardımcıları Ertuğrul Çelik ve Tufan Özel, Adana Bölge Müdürü A.Vahap Kalaycıoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Doğal Afetler Daire Başkanı ve TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Özdemir katıldı.

Sektör profesyonellerinin yanı sıra toplantıya, Mersin Üniversitesi Erdemli Meslek Yüksekokulu ve Tarsus Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü, AKİB Zafer Çağlayan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) Sigortacılık Dalı ile Şevket Pozcu Kız MTAL öğrencileri de katıldı.

 

“ÇİFTÇİLERİMİZİN VE FİRMALARIMIZIN HER ZAMAN YANINDAYIZ”

Açılışta konuşan Meslek Komite Başkan Yardımcısı Recep Aslan, bu tür etkinliklerin, hem geleceğin sigortacılarını sektöre hazırlamak açısından hem de sigorta acenteleri için kritik öneme sahip olduğunu belirterek, “Çiftçilerimizden ve tarımla uğraşan firmalarımızdan sigorta acentelerine daha fazla destek olmasını rica ediyorum. Çünkü acentelerimiz her zaman çiftlerimizin yanında oluyor, olamaya da devam edecektir” dedi.

 

“MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM OLMADAN, HİÇBİR ŞEY KALKINAMAZ”

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Doğal Afetler Daire Başkanı Kamil Özdemir de katılımcılara tarım sigortalarının çiftçilere sunduğu güvenceyle doğal afetler ve diğer riskler karşısında nasıl koruma sağladığını anlattı. İklim değişikliğinin etkileri gelmeden, Bakanlığın kriz yönetimden risk yönetimine geçerek, tarım sigortaları uygulamalarını gerçekleştirdiğini bildiren Özdemir, öğrencilere seslenerek, “Bu mesleği seçerek yapacağınız katkının, ikiyken dört ettiğini göreceksiniz. Bu memlekette mesleki ve teknik eğitim olmadan, hiçbir şey kalkınamaz” dedi.

 

“TARIM SİGORTASI, TARIMI SÜRDÜRÜLEBİLİR KILMAK İÇİN ÇOK ELZEMDİR”

Moderatörlüğünü MTSO 30 No’lu Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Cemil Çaçur’un yaptığı toplantıda,  TARSİM Genel Müdürü Bekir Engürülü, TARSİM’in sunduğu poliçelerin çeşitleri ve uygulama süreçleri hakkında detaylı bilgi verdi. Yaşamın sürdürülebilmesi için gıdaya ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Engürülü, gıdayı üreten sektör olan tarımın, ebedi olarak devam edeceğine ve bunun mutlaka sürdürülebilir olması gerektiğine dikkat çekti. Engürülü, “Tarım sigortası, tarımı sürdürülebilir kılmak için çok elzemdir. Peki, bunu nasıl yapacağız? Çiftçiyi destekleyerek yapacağız. Dünyanın her yerinde gençler tarımda kalmak istemiyor. Onun için bakanlığımız gençlere, genç çiftçilere, kadın çiftçilere destek vererek bunu kompanse etmek istiyor. Eğer gençleri tarımda tutabilirsek ne mutlu bize” diye konuştu.

 

“TÜRKİYE’DE KAR AMACI OLMAYAN TEK SİSTEM”

TARSİM’in bir havuz sistemi olduğunu belirten Bekir Engürülü, hasar ödemelerinin sorumluluğunun da bu havuzda olduğunu kaydederek, “Türkiye’de kar amacı olmayan tek sistem budur” dedi. Engürülü, “Biz sistemin tek kontrol mekanizması içerisinde olması gerektiğini söyledik. Bu da bize standardizasyon sağlıyor. Hepsini bir arada yönettiğiniz için verimliliğin artmasını ve geniş bir riske karşı teminat vermeyi sağlıyor. Devlet de hasar fazlası desteğiyle en önemli güvenceyi sağlamış oluyor” diye konuştu.

Tarımsal üretimde akla gelen her şeyin sigorta kapsamında olduğunu bildiren Engürülü, sözlerini şöyle sürdürdü

“Bitkisel ürünler, ağaç ve fidan, özellikle ormana yakın bölgedeki gerek narenciye gerekse zeytin gibi ağaçlar sigorta kapsamında. Ayrıca seraları, Avrupa’daki diğer ülkelerden farklı olarak, hem konstrüksiyon hem üstündeki cam veya naylon örtü hem teknik donanımı hem de içindeki ürünü sigortalıyoruz. Yine hayvanlarda hayat sigortamız var. Arıcılıkta nakliye de sigorta kapsında. Bir yılda 3 nakliyeye kadar teminat veriyoruz” dedi.

Mersin özelinde de rakamsal veriler paylaşan Bekir Engürülü, Mersin’in bitkisel ürün sigortasında yüzde 16, büyükbaş hayvan hayat sigortasında yüzde 33, küçükbaşta yüzde 26 olduğunu kaydetti. İlde üretilen poliçe sayı ve primin 675 milyon değerinde olduğunu da aktaran Engürülü, “Mersin’de çiftçi, her ürünü sigortalatmıyor. Burada şöyle bir özellik var, risk ve seçicilik var. Yani çiftçi aslında hepimiz gibi başına neyin gelebileceğini, hangi üründe neler gelebileceğini biliyor ve ona göre pozisyon alıyor” diye konuştu.

Toplantı, soru cevap bölümüyle son bulurken, öğrenciler ve sektör temsilcileri TARSİM ile birebir görüşme imkanı buldu.