Kronik hastalık ilaçlarında fiyat farkı mağdur ediyor!





Tarih: 8 Aralık 2024 Pazar 21:12

Kronik hastalık ilaçlarında oluşan fiyat farkları vatandaşı mağdur ediyor. Mersin Eczacı Odası Başkanı Aliye Akgül Aydın, bu durumun eczacı ile vatandaşı karşı karşıya getirdiğine dikkat çekti.

HEDİYE EROĞLU

 

Sosyal Güvenlik Kurumu İlaç Geri Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 28 Kasım 2024 Tarihli ve 32736 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı. Ancak yönetmelik değişikliğinin Türkiye’de giderek derinleşen ilaç fiyat farkı mağduriyetinin katlanmasına neden olduğu ortaya çıktı. Son düzenleme ile özellikle kronik hastalık ilaçlarında fiyat farkının vatandaşın sırtına yüklendiği görüldü.

 

DÜZENLEME YARGIYA TAŞINDI, YÜRÜTME DURDURULDU!

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Mersin Eczacı Odası Başkanı Aliye Akgül Aydın, 2022 yılında yürürlüğe giren İlaç Geri Ödeme Yönetmeliği’nin 3’üncü maddesinin 1. fıkrasının ‘u’ bendinde, ‘terapötik referans’ grubu tanımlanmıştı ve bu tanıma göre SGK’nın, hekimin uygun gördüğü ve reçete ettiği ilacı veya eşdeğerini değil, aynı hastalık için kullanılan gruptaki en ucuz ilacın fiyatı kadarını ödeyeceğini anımsattı.

Bilimsellikten uzak, hastayı ve hasta sağlığını tehlikeye atan düzenlemenin, eczacıları hastasıyla karşı karşıya getirdiğin ide aktaran Aydın, düzenlemenin ilaç ödemelerini hastaya yükleyen ve hekimlerin tedavilerine müdahale eden bir yaklaşım olması sebebiyle eczacı odaları ve Türk Eczacıları Birliği tarafından dava açıldı ve yürütmeyi durdurma kararı alındığını anımsattı.

 

“SGK, ÇEVRESİNDEN DOLANDIRARAK FARKLI YOLLARDAN TEKRAR TEKRAR ÖNÜMÜZE GETİRİYOR”

“Yürütmeyi durdurma alınmasına rağmen şuan bu konuyu gündeme getiren şey ne?” diyen Başkan Aliye Akgül Aydın, “Yürütmeyi durdurma kararı alınmış olmasına rağmen SGK, bu uygulamayı çevresinden dolandırarak farklı yollardan tekrar tekrar önümüze getiriyor. Şubat 2024’te yayınlanan iki değişiklikle ‘iç referans fiyat uygulaması’ denilen yeni bir uygulamaya geçiş yapıldı ancak bu değişiklikte de görüldü ki uygulama aynı, aynı mağduriyetler ve yanlış uygulamalar devam ediyor. Yeniden dava süreçlerine girilmiş olmasına rağmen 29 Kasım 2024’te ilaç geri ödeme yönetmeliğinde yeni bir değişiklik yayımlandı. Konunun başında itiraz ettiğimiz halk sağlığını tehlikeye atan terapötik referansın gidip yerine; ‘grup’, ‘bant’ gibi görüntüde farklı ama uygulamada aynı olan tanımlamaların getirildiğini görüyoruz. Yani SGK hukuki saptırmalarla ilaç ödemelerini vatandaşın sırtına yüklemeye devam ediyor” dedi.

 

BU UYGULAMA NASIL SIKINTILAR DOĞURUYOR?

Uygulamanın yaratacağı sıkıntılara da ayrıntılarıyla dikkat çeken Aydın, “Uygulama ile iki farklı şekilde vatandaşlarımızın karşısına çıkacak bu sıkıntıların birincisini çok basit bir örnekle anlatmak istiyorum;  Mevsimi olması sebebiyle en çok satılan soğuk algınlıklarından bahsedeyim. Aile hekiminize gittiniz size soğuk algınlığı için bir tedavi yazdı ilacınızı eczaneden sigorta üzerinden aldınız ve soğuk algınlığı ilacını kullandığınızda size yan etki gösterdiğini fark ettiniz. Bazı hastalarda taşikardi gibi önemli yan etkiler görülebiliyor sizde de taşikardi oluştuğunu varsayalım. Aile hekiminize tekrar gidip durumu anlattınız ve bu yan etkiye sebep olan etken maddenin olmadığı yeni bir soğuk algınlığı ilacını reçete etti. Maalesef SGK bunu karşılamaz. Yan etkisi olan ilaç hala elinizde bulunduğu için yaklaşık 10-15 gün sizi bekletir ancak o ilacın bitim tarihinden sonra öder. Tabi bu örneklerin hipertansiyon gibi önemli ve pahallı tedavilerde de olduğunu düşünürsek vatandaşta oluşturduğu mağduriyetin boyutu daha çok ortaya çıkacaktır.

 

“10 BİN TL EMEKLİ MAAŞI ALIP 3 ÇEŞİT İLACA 650 TL ÜCRET ÖDEMEK ZORUNDA KALAN HASTALARIMIZ VAR”

Diğer durum ise örneğin aynı hastalıkta kullanılan A ilacı ve B ilacı biyo eşdeğer yani aynı içerikte olmamasına rağmen aynı grupta kabul edilecek. A ilacı daha ucuz olduğu için SGK ödemeyi onun fiyatı üzerinden yapacak. Ama hekim hastaya B ilacını reçete ettiğinde hasta B ilacını alırken aradaki fiyat farkını ödemek durumunda kalacak. Bugün kronik hastalık ilaçlarında oluşan fiyat farkları vatandaşı mağdur etmekte. 10 bin 500 TL emekli maaşı alırken sadece 3 aylık hipertansiyon, kalp ve kolesterol olmak üzere 3 çeşit ilaca 650 TL ücret ödemek zorunda kalan hastalarımız var” diye konuştu.