Toroslar 18 uygulamasına çözüm arıyor!





Tarih: 4 Aralık 2024 Çarşamba 17:49

Mersin’in Toroslar ilçesinde yıllardır vatandaşı mağdur eden hisseli arazi olarak da bilinen 18 uygulaması altyapı ve yol hizmetlerine de engel oluyor. Vatandaşlar 28 yıllık soruna isyan ederken belediyenin çözüm arayışında olduğu açıklandı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de Toroslar Belediye Meclisi’nin Aralık Ayı Toplantısı’nın 1. Birleşimi, Yunus Emre Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda yapıladı.

Toplantıda hizmet taleplerine yönelik değerlendirmelerde bulunan Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, özellikle imar sorunu kaynaklı yaşadıkları engellerden dem vurdu. İmar eksiklikleri nedeniyle bazı hizmetlerde aksama olduğunu aktaran Yıldız, çözüm amaçlı çalışmalara dair önemli bilgiler verdi.

 

28 YIL ÖNCE YAPILAN UYGULAMA TOROSLAR’IN HİZMET ALMASINI ENGELLİYOR

Doğalgaz talepleri ile ilgili bölümde konuşan Yıldız, 1996 yılında belediye yeni kurulduğunda önemin belediye başkanı Abdurrahman Aytekin’in uygulamaya koyduğu ortaklı mülkiyet düzenlemesinin ilçenin en büyük sorunu olduğunu söyledi. “Abdurrahman Aytekin belediye başkanı olduğu dönemde kentimizde bir uygulama yapılmış. Merkez mahalleler yerleşik ve sıkışık düzende yapıldığı için söz konusu uygulama neticesinde bir sürü hemşerimiz birbirine ortak edilmiş” diyen Yıldız, “Yani sizin 250 metrekare bir arsanız var, yan komşunuz veya başka bir mahalleden hemşerimiz uygulamadan kaynaklı ortak edilmiş. Bir bu problemimiz var, çözemiyoruz. Bunları büyük bir kısmının hali hazırda mahkemeleri devam ediyor. Ama büyük ihtimalle bu iş mahkemeden dönecek.

Yine bu uygulamadan kaynaklı yollarımızın önemli bir kısmında vatandaşların hisseleri görünüyor. Vatandaş arazisinden doğalgaz hatları geçirilemeyeceği için bu mücbir sebep haline gelmiş bir durum. Biz mahkemeden geri dönüş bekliyoruz çünkü büyük ihtimalle mahkeme bu yapılan uygulamanın tamamını bozacak” dedi.

 

“PLANLAR ESKİ HALİNE GETİRİLECEK”

Ve biz bu planları eski haline getirmeyi düşünüyoruz. Tabi ki meclisin de fikri önemli, bürokratlarımız konunun üzerinde çok yoğun bir şekilde çalışacaklar. Özellikle yerleşik mahallelerde plan yapmak çok zor, uyulama yapmak ise adeta imkansız. Yaptığınız andan itibaren ister istemez birilerini birilerine ortak yapmak zorunda kalıyorsunuz. Çünkü orada ki kamu veya düzenleme ortaklık paylarını oluşturabilmeniz için alanlar yaratmanız lazım. Bu alanları oluşturabilmeniz için de mecburen başkalarını, başkalarının mülkine ortak etmek durumunda kalıyorsunuz ki bu da tepkilere sorunlara verebiliyor.

 

“SORUNU SIFIRA İNDİRME ŞANSIMIZ YOK”

Mahkemede muhtemelen bu uygulamalar bozularak ve biz buraların eski haline gelmesi, herkese kendi mülkiyetinin bağımsız bir şekilde tesis edilmesi için elimizden geleni yapacağız. Sorunu sıfıra indirme şansımız var mı, maalesef yok. Çünkü o yerleşik mahallelerde kökten bir değişim olmadığı müddetçe, yani oralar yeniden kurulmadığı sürece maalesef bu mülkiyet problemlerini çok fazla çözme şansımız yok.

Ama özellikle yollardaki kadastro durumunu bir uygulama marifetiyle çözebilirsek, yolları en azından belediyeni mülkiyetine geçirebilirsek tahmin ediyorum ondan sonra bu doğalgaz ve benzeri hatların çekilmesi daha mümkün hale gelecek” diye konuştu.