Alanya’dan, Akkuyu nükleer isyanı!





Tarih: 20 Kasım 2024 Çarşamba 15:40

Mersin’de inşa edilen Akkuyu Nükleer Santrali’nin Alanya’ya yakınlığı ve Aytemiz Dolum Tesisi’nin çevresel riskleri, doğayı ve turizmi tehdit ediyor. ALÇED Başkanı Şerefnur Kayhan konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, “Daha fazla kazanç uğruna şehrimizi feda etmeyelim” dedi.

Haber Merkezi

 

Alanya Çevre Koruma ve Mavi Bayrak Derneği (ALÇED) Başkanı Şerefnur Kayhan, çevreye yönelik tehditlerin artmasıyla sert açıklamalarda bulunarak, bölgedeki çevre duyarlılığını yeniden gündeme taşıdı. Alanya’ya yakın oluşundan dolayı Mersin’de inşa edilen Akkuyu Nükleer Santrali’nin olası etkilerinin Alanya’nın geleceği için endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

 

“AKKUYU TEHLİKESİ BURNUMUZUN DİBİNDE”

Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Alanya’ya yalnızca 200 kilometre mesafede yer alıyor. Türkiye’nin ilk nükleer santrali olarak dikkat çeken Akkuyu, enerji arzını artırmayı hedeflerken çevresel ve toplumsal boyutlarıyla büyük tartışmalara neden oluyor.

Özellikle Akdeniz kıyısındaki hassas deniz ekosistemi üzerinde yaratabileceği olumsuz etkiler, çevrecilerin ve bölge halkının tepkisine yol açıyor. Alanya Adres Gazetesi&nin haberine göre; Bu tehlikeye dikkat çeken Şerefnur Kayhan, “Burnumuzun dibinde Akkuyu diye bir tehlike var ve bu durum bizi endişelendiriyor. Daha fazla kazanç uğruna Alanya’nın geleceği riske atılıyor. Çocuklarımıza bırakacağımız bu cennet şehrin doğası, göz göre göre yok edilmemeli” dedi.

 

ALANYA’DAKİ RİSKLER

Alanya’nın Uğrak Mahallesi’nde yer alan Aytemiz Akaryakıt Dolum Tesisi ise şehir içindeki çevre risklerini artıran bir diğer unsur olarak öne çıkıyor. Günlük operasyonlarda kullanılan tankerlerin hem trafik yoğunluğunu artırdığı hem de deniz kirliliği riskini büyüttüğünü ifade eden Kayhan, “Bu durumun turizme ve Alanya’nın doğasına olumsuz etkilerini vurgulayarak şöyle konuştu; “Dolfen genişletilmesiyle tanker sayısının artması, deniz kirliliğini daha da büyütecek. Alanya gibi bir turizm cennetinin bu şekilde bir sanayi bölgesine dönüşmesine izin veremeyiz. Alanya’nın Aliağa gibi bir sanayi üssü olmasını istemiyoruz.”

 

TURİZM VE ÇEVRE ÇATIŞMASI

Alanya’nın turizm sektöründeki en büyük kozu olan temiz denizler, doğal güzellikler ve eşsiz plajlar, bu gibi projelerle tehlike altına giriyor.

Kayhan, bu çatışmaya dikkat çekerek, “Turizm tanıtımlarında güneş, kum ve deniz satıyoruz. Ama çevreye duyarsız kaldıkça bu değerlerimiz elimizden kayıp gidecek. Gelecek nesillere sadece ‘bir zamanlar Alanya vardı’ diyerek masallar anlatacağız. Sessiz kaldıkça bu güzel şehir yaşanmaz hale gelecek” dedi.

 

TRAFİK SORUNU VE ÇEVRESEL YÜK

Aytemiz tesisine girip çıkan tankerlerin Alanya’nın trafiğinde yarattığı sıkışıklık da halk arasında şikayet konusu olmaya devam ediyor.

Uğrak Mahallesi’nden başlayarak şehir merkezine kadar uzanan güzergah üzerinde artan tanker yoğunluğunun özellikle turizm sezonunda ciddi sıkıntılara neden olduğu belirten Kayhan, “Zaten felç olan trafiğe bu tankerler de eklenince sorun daha da büyüyor. Turistlerimiz bu kaostan rahatsız olacak ve başka destinasyonlara yönelecek” diye konuştu.

 

“MAHKEME KARARLARINA RAĞMEN ISRAR SÜRÜYOR”

ALÇED Başkanı, Aytemiz tesisinin genişletilmesine dair iki kez mahkeme kararıyla durdurma çıktığını ancak buna rağmen projelerde ısrarcı olunduğunu belirtti.

Kayhan, “Bilirkişi raporlarıyla çevreye zarar vereceği açıkça belirtilmesine rağmen projelerin tekrar tekrar gündeme gelmesi düşündürücü. Mahkemelerde kazandığımız davalara rağmen, arkasında güçlü destekçileri olan bu projelere karşı mücadelemiz devam edecek” ifadelerini kullandı.

 

ALANYA HALKINA ÇAĞRI

Kayhan, Alanya halkını çevre konularında daha duyarlı olmaya çağırdı ve toplumsal bilinçlenmenin önemine vurgu yaptı. Kayhan, “Başka Alanya yok. Yaşamak her canlının hakkı. Parayı mezara götüremeyeceksiniz, fakat dürüst ve ahlaklı bir insan olarak anılmak en önemli mirastır” diyerek sözlerini sonlandırdı.