‘Mersin’in önü çok açık ama yanlış planlamamalıyız’





Tarih: 14 Kasım 2024 Perşembe 12:24

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır, kentin gelişimi için gelecek olumsuzlukları görerek kendini ona hazırlaması gerektiğine dikkat çekti ve “İşi şansa bırakmamalıyız” dedi.

Hediye Eroğlu

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, İçel TV – Kanal 33 TV ortak yayınında Detay Programı’nda Ali Gürkan Şamiloğlu’nun sorularını yanıtladı. İlk olarak dünyadaki gelişmeleri değerlendiren Çakır, savaşların göçmen politikaları sonucu dünya ekonomilerini etkilediğini söyleyerek, “Herkes kendi kabuğuna çekilip kendi düzenini oluşturma yoluna gidiyor. Bu da dünya için çok iyi değil. Bizim iklimi de sanayiyi de tarımı da birlikte global planlamamız lazım” dedi.

 

MERSİN’DE İHRACAT, ENERJİ VE KONUT ARTIŞI HIZ KESMİYOR

Daha sonra Mersin ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çakır, “Hızlı gidiyor ihracatta. İhracat geçen yılın 9 ayına göre yüzde 11 artmış. İthalatımız da yüzde 1 artmış. İhracat yaptığımız ülkelere bakınca AB’ye yapıyoruz bir de Afrika’ya ihracatımız başlıyor. İthalat yaptığımız yerler Asya. Cari açıkta artı durumundayız. Türkiye’nin 7. büyük ihracatçı kentiyiz. Hedefimiz 5. sırada olmak. Yılsonunda 10 milyar doları aşan ihracat rakamı bekliyoruz.

Enerji olarak genel olarak yüzde 17 artışı var Mersin’in. OSB’deki enerji artışı da yüzde 5 civarında ilk 9 ayda. Serbest Bölgemizde 9 bin 144 istihdam var. 362 firma faaliyet gösteriyor. 2 milyar doların üzerinde ticaret hacmi var.

Konut satışında da Türkiye’nin yüzde 10 konutunu Mersin üretiyor ve yabancıya konut satışında 3. sıradayız. Antalya önümüzde gidiyor turizmden dolayı.

Kredi hacimlerini de söyleyeyim. Nakit kredi olarak Türkiye’de 12. sıradayız. Mevduat olarak da 11. sıradayız”.

 

“ARTIK SORUNLARIMIZI KONUŞMAK DEĞİL TOPLANTIDAN ÖTE ÇÖZÜM İÇİN İCRAATA DÖKMEMİZ LAZIM”

Kentte geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Mersin Ekonomi Zirvesini de yorumlayan Çakır, “Önemli bir zirve. Pilot bir çalışma. Ticaret Bakanlığı ile görüşüldü. Valilik, MEP, Odalar işin içinde. Bölgedeki tüm dernekler işin içinde. Hep birlikte Mersin’in dört sektörü var dedik. Lojistik, turizm, sanayi, tarım dedik. Bu sektörlerde sorunlarımız var masaya yatıralım. Çalıştaylar yapalım. Bu çalıştaylara bakanlık temsilcileri gönderilecek. Sorunlara onlar ortak olacak. Bu sorunları Ankara’ya taşıyacaklar çözümüyle ilgili çalışacaklar. Çözülmüyorsa nedenlerini anlatacaklar. Bu açıklamaları da sonunda Bakan gelerek açıklayacak.

Artık sorunlarımızı konuşmak değil toplantıdan öte çözüm için icraata dökmemiz lazım. Takibi yapmalıyız. Bu zirve o nedenle önemli. İyi sonuçlar çıkacağını düşünüyoruz. 20’sinde başlayacak. Duyuruları yapılacak. Şehir bu konuda da kenetlenmiş durumda. Geçtiğimiz günlerde lansmanı yapıldı. Artık sorun konuşmak yerine çözümle ilgili yol haritası çizeceğiz.

Mersin’in en güzel yanı çok kimlikli olması. Savunma sanayinde güçleniyoruz. Yeni organize sanayi bölgeleri yapılıyor. Turizmde potansiyelimiz var, tarımda çok güçlüyüz. Değişik sektörlerle birlikte büyümeliyiz. Yumurtayı tek sepete koymamış oluyoruz ve avantaj sağlıyor” dedi.

 

“ARTIK YURTDIŞI TEMASLARI ARTIRIYORUZ”

Kentin uluslararası arenadaki varlığının güçlendirilmesine yönelik çalışmaları da anlatan Çakır, “ASCAME Akdeniz’de kıyısı olan ticaret ve sanayi odalarının birliği. Bu birliğin üyesiyiz. Burada 300 oda var. 23 ülke var. 250 şehir var. İspanya, İtalya, Yunanistan, Mısır, Fas, Türkiye gibi büyük ülkeler var. Bu ülkeler oturup birlikte neler yapabiliriz? Yeşil enerjide ne yapabiliriz ortak projelerimiz ne olabilir konuşuyoruz. Dijitalleşmeyle ilgili neler yapabiliriz diye görüşüyoruz.

Biz oranın Bilişim Sektörü Başkanlığını yürütüyoruz. Birlikte oturduğumuzda bazı politikaları birlikte belirlememiz lazım. Tarım, turizm, lojistik, sanayi politikalarını birlikte üretelim dendi. Dünya turizminin yüzde 40’ını Akdeniz ülkeleri yapıyor. Bilgileri paylaşırsak aynı şeyleri tekrarlamadan tamamlayıcı işler yapabiliriz.

Artık birleşme kültürünü sadece şehirlerde değil ülkelere de açmalıyız ki kıt kaynakları verimli bir şekilde kullanmayı sağlamalıyız” şeklinde konuştu

 

GÖZLER TÜRK DEVLETLERİNDE

Avrupa’nın yanı sıra Türk devletlerine yönelik de bir atak içerisinde olduklarını belirten Başkan Çakır, “Türk Devletleri bizim özümüz. 8 ülke var orada. Türk devletleri bir araya gelerek ne yapabileceğimizi uzun zamandır konuşuyorlar. 500 milyon nüfustan bahsediyoruz. Ortak bir alfabe kararı alındı. Bu enteresandı. Ortak bir bayrak, ortak para birimi konuşuluyor. Ticaretimizi ortak nasıl yapabiliriz. Ortak Turan sanayisi kuralım, tüm ülkeler burada olsun deniyor. Yine Türk ülkelerinin kümelenmesi.

Bu da heyecanlı. Buradan bir grup olarak gittik. Sanayicimizi nasıl buluşturabileceğimizi görüştük. İşimizin ihracat, dış ticaret olması lazım. Bizim yurtdışına mal satmamız lazım. Ülke şartlarında döviz kurlarını çok baskılandığı için maalesef ihracatçımız biraz zor durumda. Bu da Mersin ekonomisini etkiliyor. İhracatçımızın biraz dayanması, verimliliklerin artırılması gerekiyor.

Türkiye çok özel, Anadolu çok özel bir coğrafya sağlam durmalıyız zor günlerin geçeceğini umut ediyoruz” diye konuştu.

 

MERSİN’DEN YAPAY ZEKA İLE 25 BİN KİŞİLİK İŞ BULUŞMASI

Teknoloji ve yeşil dönüşüm çalışmalarına ilişin çağı yakalama yönelik odanın yürüttüğü çalışmalara ilişkin de bilgiler veren MTSO Başkanı Çakır, yapay zeka temelli yeni nesil B2B buluşmalarına dikkat çekti. “ Biz MTSO olarak Mersin’de üyelerimiz, firmalarımızın birbiriyle ticaret yapmasını sağlamalıyız” diyen Hakan Sefa Çakır bu çerçevede, firmaları eşleştirdiklerin anımsattı. “Bir uygulama var indiriyorsunuz firmanızın durumunu belirliyorsunuz ve yapay zeka ile sizi diğer gruplarla eşleştiriyor. Siz hem satıcı hem alıcı olabilirsiniz” diyen Çakır, “Biz ilk kez bölgedeki firmaları bir araya getirip eşleştireceğiz. Konya, Adana, Antep, Maraş gibi. 25 bin kişinin eşleşmesini istiyoruz. 6 dakika süreniz var. Sizi oturtup karşınıza sizin sektörünüzle ilgili birini getiriyorlar. Kartvizit alışveriş yaptırıyorlar. Görüşme sonunda dijital bir anket yapılıyor doğru görüşme oldu mu sorusunu soruyorlar. Eğer görüşmeden memnunsanız karşınıza benzer başka bir firmayla eşleştiriliyorsunuz. Memnun kalmazsanız yeni kişilerle eşleştiriyor.

Önce bölge olarak bir araya geldikten sonra belki bunu yurtdışına da taşıyacağız. ASCAME’ye Türk devletlerine taşıyacağız. Bu etkinliği 2025 Ocak ayında yapacağız.

 

YENİ NESİL MESLEK EĞİTİMLERİ SÜRÜYOR

Yeni nesil meslek eğitimlerimiz var. COBOT eğitimlerimiz var. Atölye1886’da ciddi eğitimler veriyoruz. 150 meslek okulu öğretmenine yeni nesil mesleklere yönelik eğitimler veriyoruz.

Mükemmeliyet Merkezi Projemiz var. Liman Şehirleri Projemiz var. Akdeniz’in limanların temiz olması projemiz var. ASCAME devreye giriyor. Mısır’ın attığı çöpten Türkiye, İtalya etkileniyor. Tek başımıza değiliz ülkelerin de şehirlerin de beraber olması gerekiyor. ODTÜ’nün de belediyelerin de içinde olduğu Temiz Akdeniz Projesi var. Liman Şehirleri Projesi var. İklim değişikliği adaptasyonuyla ilgili. Bu da önemli. İklim değişikliğinden önce bu proje yazıldı. Çünkü iklim değişince ürün çeşidiyle ilgili sorun olacak. Biz geçimi tarımdan sağlıyoruz. İklim değişti narenciyenin gelecek sorunu çıkınca ne yapacağımızın projeksiyonunu şimdiden çizmeliyiz. Normalde bakanlıklar bunu hazırlamalı. Hazır değilse biz yapmalıyız ki şehrimizi geleceğimizi koruyalım.

 

“GELECEK OLUMSUZLUKLARI GÖREREK KENDİMİZİ ONA HAZIRLAMALIYIZ. İŞİ ŞANSA BIRAKMAMALIYIZ”

Heyecanımız büyük. Zorlu süreçlerden geçiliyor. Anadolu zor bir coğrafya iyi okumalıyız. Savaşlardan, olumsuzluklardan nasıl pay çıkarabiliriz bakmalıyız. Gelecek olumsuzlukları görerek kendimizi ona hazırlamalıyız. İşi şansa bırakmamalıyız. Depremin olacağını bilip hazırlanmalıyız. Savaşı öngörüp alternatif pazarlar ürünler bulmalıyız. Buna hazır olursak yer olarak çok önemli bir yerdeyiz. Kritik nokta Mersin için söylüyorum çok hızlı büyüyecek. Tarım, turizm, sanayi olarak da. Ama büyümeyi doğru planlamalıyız. Tersine lojistik yaparak biz firmayı yurtdışından buraya getirmemiz gerekiyorsa ona göre doğru strateji geliştirmeliyiz. Büyümenin tabana yayılması gerekir. Çok düşünüp doğru hareket ettiğimizde Mersin’in önü çok açık ama yanlış planlamamalıyız.

Mersin’in çok kimlikli bir şehir. Bizim Mersinlilik aidiyetini sağlamamız lazım. Bunu da sanatla, edebiyatla yapacağız. Bu nedenle kültürel etkinliklere destek vermemiz lazım. Müzik festivali çok kıymetli destek vermemiz lazım. Hem katılım desteği hem maddi destek. Devlet Opera Balesi var destek vermek lazım” diye konuştu.

 

AZ AMA ETKİN FESTİVALLER YAPILACAK

Ayrıca Mersin’de festivallere başladık, başlanacak ve daha güçlü festivaller olacak. Kente katkı sağlayacak festivaller olacak. Az ama etkin festivaller olacak. Mevcuda da sahip çıkmamız lazım. Turunçgil festivalini nasıl etkin hale getirebiliriz. Sadece konuşmak değil herkesin elini taşın altına koyması lazım. Eleştirimiz var ama hadi dediğimizde benim işim var dememek lazım.

Ekonomik yönden de spor için de sanat için de birlikte çalışmamız lazım. Herkes bir şey isterken kendimiz de yapmalıyız. Sosyal, kültürel birbirimize destek vermeliyiz. Sözde kalmamalı” diye konuştu.