‘Toroslar 2025’de tarıma daha fazla bütçe ayıracağız’





Tarih: 8 Kasım 2024 Cuma 19:09

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, çiftçilerle birlikte cennet meyvesi hasadına katıldı. 2025’den itibaren de tarıma bütçe ayıracaklarını kaydeden Başkan Yıldız, önümüzdeki aylarda düzenleyecekleri Tarım Çalıştayında da yöre çiftçilerini buluşturacaklarını söyledi.

Haber Merkezi

 

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, Doruklu Mahallesinde cennet meyvesi hasadına katıldı. Bahçede çalışan işçilerle birlikte meyve toplayan Başkan Yıldız, bahçe sahipleriyle, üretici ve işçilerle sohbet etti, sorunlarını dinledi.

Başkan Yıldız, cennet meyvesinin üretim, hasat, depolama ve pazarlama süreçleriyle ilgili de bilgi aldı.

 

“TOROSLAR CENNET MEYVESİNDE DE İDDİALI”

Doruklu Mahallesinin, cennet meyvesi üretimiyle öne çıktığına değinen Başkan Yıldız, “Aslında çok fazla kamuoyunda bilinmese de Toroslarımızın en önemli tarımsal ürünlerinden bir tanesi de cennet meyvesidir. Hakikaten insanın bakmaya kıyamayacağı bu meyvelerin kendi değerinde satıldığını söyleyebilir miyiz? Buna 12 ay boyunca verilen emeğin karşılığı elde ediliyor mu? O konuda ciddi şüphelerimiz var. Burada hasada katıldık. Köylü kardeşlerimizle birlikte cennet meyvesi topladık. Onlarla sohbet etme imkânı bulduk, ancak maalesef tarımda yaşanan problemler köyümüzde de, mahallemizde de cennet meyvesi üretimi alanında da çok ciddi bir şekilde yaşanıyor. Yani 12 ay boyunca neredeyse ağacının dibinde yatan çiftçi kardeşlerimiz bu emeklerinin karşılığını yeteri kadar alamıyorlar” dedi.

 

“TARIM ÇALIŞTAYI ÇİFTÇİLERİ BİR ARAYA GETİRECEK”

Tarımın, yaşamsal bir mesele olduğunu, tarıma stratejik bir temel üzerinden bakılması gerektiğini vurgulayan Başkan Yıldız, “Tarım, gerçekten uzun bir süre ihmal edilmiş bir konu. Tarımın problemlerini üretim, depolama ve satış aşamalarında mutlaka yeniden tartışmamız gerekiyor. Ancak bu tartışmaları bu üretimi yapan, cennet meyvesini üreten yurttaşlarla birlikte yapmalıyız. Sorunun kendisini, sahipleriyle tartışarak bir yanıt ve çözüm bulmamız gerektiği kanaatindeyim. Bu çerçevede, Toroslar Belediyesi olarak, Ocak ya da Şubat ayları içerisinde tarım çalıştayı yapmayı düşünüyoruz. Yani Toroslar'ın tarımını bir bütün olarak masaya yatırıp, bu sorunların üstesinden nasıl gelebiliriz? Bu sorunların çözümünde belediyemizin üzerine ne tür görevler düşüyor ve bunun ne kadarını üstlenebiliriz? Bu konularda ciddi tartışmalar yapacağız” ifadelerini kullandı.

 

“TARIMA DAHA FAZLA KAYNAK AYIRACAĞIZ”

1 Nisan 2024’te göreve seçilmelerinin hemen ardından Tarımsal Şube Müdürlüğünü kurduklarını anlatan Başkan Yıldız, “2025 yılında tarım alanında daha fazla kaynak ayırmayı planlıyoruz. Bu anlamda, köylülerimizin ihtiyaçlarını daha iyi anlamak ve destek vermek amacıyla, çalıştayda çözüm önerilerini birlikte geliştirmeyi hedefliyoruz. Tarımda yaşanan aksaklıklar, üretim sürecinde en başından itibaren başlıyor. Üretim aşamasında köylülerimiz, bireysel olarak birçok sorunla karşılaşıyor. Bunun yanında, ürünlerini değerinin altında satmak zorunda kalmaları, köylülerin geçimlerini de zorlaştırıyor. İnsanların doğduğu yerlerde daha iyi bir yaşam sürdürebilmeleri için gerekli mekanizmaları kurmamız lazım. Bunun için, çocuklarının eğitimini sağlayabilecek sistemler geliştirmemiz gerekiyor. Köylülerimizin üretim aşamasındaki sorunlarını çözümlemek ve onlara uygun destekleri sunmak bizim için önemli. Büyükşehir Belediyemizin bu alanda sağlamış olduğu ciddi destekler var, ama bizler de bu katkılara devam edeceğiz” dedi.

 

‘FİYATLARI ÜRETİCİ BELİRLEYEBİLMELİ’

Meyve üretiminde depolama aşamasının da önem taşıdığına değinen Başkan Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: “Depolama aşaması da ayrı bir önem taşıyor. Ürünlerimizi yok pahasına satmamak için etkili depolama ve saklama yöntemlerine kafa yormamız gerekiyor. Bu süreçte, ürünlerimizin değerini koruyarak elden çıkarmalarını sağlamak çok önemli.  Ürünlerin satış aşamasında ise, bu alanda söz ve karar sahibi olabilmemiz lazım. Yani, üretilen ürünlerin fiyatlarının belirlenmesinde köylülerin kendileri söz sahibi olmalı. Kendi ürünlerinin maliyetlerini ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için gereken kârı tanımlayabilmeleri gerekiyor. Sonuç itibarıyla, köylülerimizin ürettikleri ürünleri dışarıdan gelen üçüncü şahısların belirlediği fiyatlarla değil, kendilerinin belirleyebilmesi sağlanmalı.  Bu şekilde, tarım ürünü satarken özellikle maliyetlerini göz önünde bulundurabilecek, kendi haklarını savunabilecek bir yapıya ulaşmaları gerekiyor. Tüm bu aşamalarındaki sorunları, köylülerimizle birlikte ele alarak, onlarla iş birliği içinde çözümler geliştirmeye çalışacağız. İlerleyen süreçte, yapacağımız çalıştay ile birlikte çözümlerimizi netleştirerek, tarımsal üretimimizi sürdürebilme adına gerekli adımları atmayı umuyoruz. Ben, bu vesileyle cennet meyvesi üreticilerine, tüm üreticilerimize ve tarım alanında değerli emek veren vatandaşlarımıza tekrar teşekkür ediyorum."

Daha sonra konuşan Doruklu Mahallesi Muhtarı Ahmet Altın, çiftçilerin yaşadığı zorluklara değinerek, kendilerini yalnız bırakmayan Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız’a teşekkür etti. Muhtar Altın, “Kasım ayında hasat dönemi başlıyor. 20 gün sonra budaması yapılacak. Çiftçilerimiz, bir yıl boyunca emek veriyorlar. Her zaman yanımızda olan başkanımıza teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toroslar Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Yılmaz da çiftçilerin sürekli desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Doruklu’da Belediye Başkanımız ve üretici kardeşlerimizle hurma hasadına katıldık. Vatandaşlarımızın bu ürünlerden alarak çiftçilere destek vermelerini istiyoruz” diye konuştu.