Mersin, balık çiftliklerine karşı yargı mücadelesi başlatıyor!





Tarih: 30 Eylül 2024 Pazartesi 16:04

Turizmcilerin Balıkesir’den kovduğu balık çiftliği Agromey Şirketi’nin Aydıncık’a taşımak istediği tesisleri için ‘ÇED olumlu kararı’ verilmesine Mersin’den tepki geldi. Çevre Platformu, şirkete karşı dava açacağını duyurdu.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin kıyılarını ele geçirmeye çalışan çiftlik sermayesine karşı mücadele çağrıları artsa da, Ankara’dan alınan izinler ile Mersin sahillerini kuşatmaya çalışan firmalar, hedeflerine ulaşıyor. Turizmcilerin Balıkesir’den kovduğu balık çiftliği sermayesinin Aydıncık’ta konuşlanma hayalleri bir bir gerçek oluyor! Son olarak Agromey Gıda, bürokrasiyi hızla aşarak Aydıncık’ta üretim yapak için bakanlıktan ÇED olumlu kararı aldı.

 

FİRMA BÜROKRASİYİ HIZLA AŞTI!

İzmir merkezli Agromey Gıda Ve Yem San. Tic. A.Ş.’nin, Aydıncık ilçesi, Yenikaş Mahallesi, Soğuksu mevkii, 3 nolu su ürünleri yetiştiricilik sahası için yaptığı başvuruyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Komisyonu 6 Mayıs’ta masaya yatırdı. Komisyonun Haziran ayının 12’sinde nihai kararı verip yatırımın önünü açması ile 23 Eylül’de hakkında bakanlıkça ÇED olumlu kararı verilen Agromey Gıda A.Ş.’nin, “Ağ Kafeslerde Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisleri Revizyonu ve Mecburi Yer Değişikliği” başvurusuna ilişkin bürokrasinin hızla aşılması dikkat çekti.

 

BALIKESİR’DEKİ TESİS AYDINCIK’A TAŞINACAK

Projenin bakanlığa sunulan ÇED dosyasında firma tarafından yapılan teknik olmayan özetinde, firmaya ait Balıkesir İli, Edremit Körfezi bölgesinde bulunan tesislerini taşıyarak, “Ağ Kafeslerde Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisleri Revizyonu ve Mecburi Yer Değişikliği Projesi’nin planlandığı belirtildi. Aydıncık’ta 4 sahada yılda 6 bin ton çipura ve levrek üretimi gerçekleştirmek isteyen firma, balıkların yaklaşık 12-18 ay arasında hasat ağırlığına ulaşmasını planlıyor.

Agromey Gıda Ve Yem San. Tic. A.Ş.’nin Balıkesir’deki tesislerini Aydıncık’a taşıma projesinin bedelinin ise; ağ kafes sistemleri, her müşterek sahada vinçli tekne ve yem dubası, plan, etüt, analiz, ölçüm giderleri ile toplam 85 milyon 938 bin 200 TL olması bekleniyor.

 

TURİZM İÇİN KOVULDUKLARINI KABUL EDİYORLAR

Taşınma gerekçesinde turizm vurgusu yapan firma, bir ay içerisinde taşınma işlemini gerçekleştirmeyi planladığı görüldü.

ÇED raporunda, tesis sahası doğrudan nesli tükenme tehlikesi altında olan Akdeniz Foku’nun yaşam alanı olarak belirtilirken, Aydıncık İlçe merkezinde kuş uçumu 11 km mesafede yer alan proje alanına en yakın yerleşimin kuzeydoğu yönünde kuş uçumu 7,5 km mesafedeki Yenikaş Mahallesi olduğunun belirtilmesi de dikkat çekti.

 

AYDINCIK İÇİN 7 YILDA 36 BALIK ÇİTLİĞİ BAŞVURUSU GELDİ

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verileri incelendiğinde Mersin’in Aydıncık ilçesinde kurulmak amacıyla 2017’de 3 kültür balıkçılığı, 2 su ürünleri, 2018’de 21, 2019’da 5, 2023’te 2 ve 2024’de 3 yeni balık çiftliği Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu için başvuru yapıldığı görüldü.

 

‘BALIK ÇİFTLİKLERİ İSTEMİYORUZ! DAVA AÇACAĞIZ’

Turizmcilerin Balıkesir’den kovduğu balık çiftliği Agromey Şirketi’nin Aydıncık’a taşımak istediği tesisleri için ‘ÇED olumlu kararı’ verilmesine Mersin’den tepki geldi. Çevre Platformu, şirkete karşı dava açacağını duyurdu.

Açıklamada, Mersin’de halkın, yerel yöneticilerin, sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının tüm itirazlarına rağmen, Aydıncık’ta Agromey Gıda ve Yem Sanayi ve Tic. AŞ’ne ait 2 adet balık çiftliğinin ÇED raporunun onaylandığı anımsatıldı. “Raporun içeriği incelendiğinde bilimsellikten uzak, birçok teknik bilgilerin yanlış hesaplandığı görülmüştür” denilen açıklamada, “ÇED raporu kopyala yapıştır yöntemiyle hazırlanmıştır. ÇED raporunda balık çiftliklerinde kullanılacak olan kimyasalların, GDO’lu yemlerin, antibiyotiklerin ve balıkların dışkılarının yaratacağı kirliliğin yoğunluğu Anamur, Aydıncık ve Silifke de denizin ekosistemine vereceği zararlar, Anamur, Aydıncık ve Silifke de Uluslararası sözleşmelerle yaşam alanları korunan Akdeniz Foklarına ve deniz kaplumbağalarına, olumsuz etkileri, Mersin turizmine verilecek zararlar, insan ve çevre sağlığı üzerindeki olumsuz etkiler dikkate alınmamıştır.

 

“KORUMA ALTINDAKİ BÖLGEYE ÇİFTLİK KURMAK SUÇ”

İnsan ve çevre sağlığını olumsuz etkilediği, denizi kirlettiği ve turizmi bitirdiği için artık üretim yapamayan balık çiftliklerinin Balıkesir Edremit’ten sökülüp turizmin cenneti olan Aydıncık’ta kurulum planı yapılan yerlerinin geneli 1. Derecede doğal sit, arkeolojik sit ve ilan edilmiş turizm bölgeleridir. 1. Derece doğal sit alanları uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmıştır. Koruma altına alınan alanlara balık çiftlikleri kurmak, uluslararası sözleşmelere ve ülkemizdeki yasa ve yönetmeliklere aykırıdır.

Mersin’de yapımı planlanan balık çiftliklerinin kurulum biçimi dünyada benzerine rastlanmamaktadır. ÇED raporları onaylanan 20 adet şirketin balık çiftliklerinin kafesleri Anamur, Aydıncık ve Silifke sahillerini kaplayacaktır. Birbirlerine çok yakın kurulması planlanan balık çiftliklerinde kullanılacak olan kimyasalların, GDO’lu yemlerin, antibiyotiklerin ve balıkların dışkılarının yaratacağı kirliliğin yoğunluğu, denizin akıntı hızının uygunsuzluğu nedeniyle Anamur, Aydıncık ve Silifke de denizin ekosistemini ciddi bir şekilde olumsuz etkileyecek ve denizin doğal yaşamını yok edecektir.

 

“BALIKESİR EDREMİT TURİZM BÖLGESİ İSE MERSİN’DE TURİZM BÖLGESİDİR”

Balık çiftliklerinin yaratacağı ekonomik rant uğruna doğal hayat feda edilemez. Balıkesir Edremit turizm bölgesi ise Mersin’de turizm bölgesidir.

Mersin’de denizimizi kirletecek, ekosistemimizi ve sağlığımızı bozacak balık çiftliklerinin kurulmasını istemiyoruz. Yaşam alanlarımızı ve yaşam hakkımızı korumak için hukuki ve demokratik mücadeleye devam edeceğiz. Aydıncık’ta Agromey Gıda ve Yem Sanayi ve Tic. Anonim Şirketine ait onaylanan ÇED raporuna dava açacağız.

Yetkililerden Mersin halkının haklı talebini yerine getirerek balık çiftliklerinin bütün projelerini iptal etmelerini talep ediyoruz” denildi.