Amerika’dan Mersin’e kardeş şehir çağrısı





Tarih: 26 Eylül 2024 Perşembe 17:50

Mersin ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ticareti artırmak adına ülke tanıtım toplantısı düzenleyen TACCS yetkilileri, Texas, Miami, Houston ya da Atlanta’nın Mersin’le kardeş şehir olması için çalışma başlatılmasını talep etti.

Haber Merkezi  

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Güney Türk Amerikan Ticaret Odası (TACCS) işbirliğinde Oda üyelerini Amerika Birleşik Devletleri pazarı hakkında bilgilendirip Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye arasındaki ikili ticaret potansiyelini artırıp yatırımları geliştirmek amacıyla ülke tanıtım toplantısı düzenlendi. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge’nin de katıldığı toplantıda TACCS Başkanı Erhan Çevikel, Başkan Yardımcısı Dr. Ruhi Balcı ve Avukat Francis Boyer katılımcıları Amerika’nın Güney eyaletlerinin ekonomik durumu, şirket kurulumları ve Türk yatırımcıların bu pazardan daha çok pay alabilmesi adına nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilgilendirdi. Toplantı sonunda TACCS yetkilileri MTSO bünyesinde hizmet veren Endüstriyel Tasarım ve KOBİ Danışmanlık Merkezi Atölye 1886’yı da ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

 

“ARTAN DİYALOGLA TİCARET DE ARTACAKTIR”

Toplantıda Mersin ekonomisi ve kentin öne çıkan sektörleri hakkında bilgiler paylaşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, ardından karşılıklı ticaret rakamlarına değindi. Mersin’in Amerika Birleşik Devletleri’yle olan ilişkilerinde sorun yaşamamasına rağmen arzu edilen ticaret hacmine ulaşamadığına işaret eden Çakır, “Mersin’den ABD’ye yaklaşık 100 milyon dolar ihracatımız 500 milyon civarında da ithalatımız var. Bu tanışma ve bilgilendirme toplantılarının ilişkileri karşılıklı artıracağına ve bunun da rakamlara yansıyacağına yürekten inanıyorum” dedi. Mersin’in Amerika pazarını ihmal etmediğini ancak sorunun iletişim eksiğinden kaynaklandığını düşündüğünü kaydeden Çakır, böylesi toplantıların daha sık düzenlenmesinin bu engeli de aşacağına inandığını vurguladı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak her türlü desteğe hazır olduklarını belirten Çakır, “Toplantının her iki ülke ve bölge adına güzel ve olumlu sonuçlar getirmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

“GÜNEY EYALETLERİ DÜNYANIN EN GÜÇLÜ ÜÇÜNCÜ EKONOMİSİ”

TACCS Başkanı Erhan Çevikel ise Amerika pazarı hakkında bilgiler paylaştı. En büyük güçlerinin Amerika Ticaret Odası’ndan geldiğine değinen Çevikel, Amerika Ticaret Bakanlığıyla da çalıştıklarını, Amerika’daki 21 tane ticaret odasıyla, Avrupa’daki odalarla işbirlikleri bulunduğunu, yine ABD’deki senatörlerle, belediye başkanlarıyla yakın ilişkide olduklarını söyledi. Böylesi güçlü bağlar sayesinde Türk şirketlerinin yaşadıkları sorunlara daha kolay çözümler üretebildiklerine dikkat çeken Çevikel, ar-ge ve inovasyon üzerine çalışan merkezlerle işbirlikleri bulunduğunu ve talep eden Türk firmalarla bu merkezleri eşleştirdiklerini aktardı. Üniversitelerde akademisyenlerle çalışıp gelecek 10-20 yıl sonrası için vizyon çizdiklerini, üye firmaları bu konularda bilgilendirip kendilerini hazırlamalarını sağladıklarını kaydeden Çevikel, konuşmasını neden Güney Amerika ile çalışılması gerektiğine değinerek sürdürdü. Amerika’nın 16 tane güney eyaleti bulunduğunu bildiren Çevikel şunları söyledi:

“Bu 16 eyalet ABD’nin gayri safi milli hasılasından en büyük payı alan eyaletler. Amerika’nın ekonomik açıdan en güçlü bölgesi Güney bölgesi. Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi. 120 milyon nüfusu var. Yatırım yapmanın en avantajlı olduğu bölge. Yatırım maliyetleri diğer bölgelere oranla çok daha düşük. İşçi maliyetleri kuzey ya da batı eyaletleriyle karşılaştırılınca yaklaşık yüzde 40 daha düşük. En güzel yönlerinden birisi de Güney bölgesi yatırımcılarını kuzey ve batıya göre daha fazla koruyor. Kanunlar o bölgede daha güçlü.”

 

“İŞ PLANINIZI YAPARKEN KENDİNİZE KARŞI DÜRÜST OLUN”

TACCS Başkan Yardımcısı Dr. Ruhi Balcı ise Amerika pazarından pay alınması için Türk firmaların nelere dikkat etmesi gerektiğine değindi. ABD’nin güçlü bir pazar olduğunu, 2030’da nüfusun 360 milyon kişiye milli hasılanın 34 trilyon dolara, kişi başı gelirin ise 94 bin dolara yükselmesinin öngörüldüğüne değinen Balcı, bununla birlikte Latin Amerika pazarının da ihmal edilmemesi gerektiğini hatırlattı. ABD’nin güney eyaletlerinin Amerika ile Latin Amerika ve Karayipler arasında köprü olduğunu dile getiren Balcı, “Güney eyaletlerinde yatırım yapmanız demek 665 milyon nüfuslu, 5,8 milyon dolarlık ekstra bir pazara daha ulaşabileceğiniz anlamına geliyor” dedi.

Amerika’da bir şirket kurulumunun bölgeyle yapılacak ticarette her zaman fayda sağlayacağını kaydeden Balcı, iki ülke arasındaki kur farkı nedeniyle temel iş planlarından, maliyetlerin oluşturulmasına kadar tüm yol haritasının Türkiye’de belirlenip tespit edilip ardından harekete geçilmesi tavsiyesinde bulundu. “Lütfen iş planınızı hazırlarken kendinize karşı dürüst olun. Güçlü ve zayıf yanlarınızla tehdit ve fırsatlarınızı dürüstçe masaya yatırın” diyen Balcı, Amerika’ya gelmeleri durumunda TACCS olarak karşılaşılan sorunların çözümünde her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

 

“AMERİKA’DA TİCARET ÜLKE YÖNETİMİNDE ETKİLİ”

Avukat Francis Boyer ise katılımcıları Amerika’daki iş hukuku konusunda bilgilendirdi. Amerika’da şirket kurulmasının, distribütörlük sözleşmesi yapılması ya da dükkan açılması işlemlerinin tümünün Türkiye’den yapılabileceğini belirten Boyer, “Ayrıca bir özellik daha var ki genel olarak para kazanmadan vergi verilmiyor. Sadece şirket kurmak için küçük bir ücret söz konusu” dedi. Amerika’da ticaretin ülke yönetiminde çok etkili olduğuna değinen Boyer, “Üretimde kendi kendisine yeten bir ülke değil. İthal etmesi gerekiyor bu nedenle yatırımcıya üreticiye ihtiyacı var” dedi. Boyer, yatırım yapacak şirketlerin hata yapmamak adına bir muhasebeciye ve bir avukata ihtiyacı olacağını da hatırlattı.

Etkinlik soru cevap bölümüyle sona erdi.