Yeni sanayi siteleri imar beklerken Seçer topu hükümete attı!





Tarih: 25 Eylül 2024 Çarşamba 18:15

Ahilik Haftası kutlamalarında Mersin esnafının yıllardır çözüm bekleyen yeni sanayi siteleri talebi yeniden gündeme gelirken imar planlarını tamamlaması beklenen Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, topu hükümete attı!

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de 37'nci Ahilik Haftası kutlamalarına yıllardır çözüm bekleyen yeni sanayi sitelerinin yapılmaması talebi damga vurdu. Yeni sanayi sitelerinin oluşturulamamasının önündeki en büyük engel olarak görülen imar planlarının 20 yılı aşkın süredir tamamlanmamasına yönelik eleştiriler artarken, planları hazırlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, topu hükümete attı. İktidar kanadı ise Seçer’i merkezi yönetim ile işbirliği içerisinde hareket etmeye çağırdı.

 

SEÇER’DEN VALİ VE MESLEK ERBAPLARINA ÇAĞRI: “KÜMELENME

SORUNUNU ÇÖZMELİYİZ”

Ahilik Haftası kutlamalarının Kültür Merkezindeki kutlamalarda konuşan Vahap Seçer, Mersin’deki esnafın en önemli sorunun kümelenme olduğunu söyleyerek bunun için arazinin şart olduğunu belirtti. “Arazi tahsis yöntemiyle bir an önce kümelenme sorununu çözmeye adım atmak zorundayız” diyen Seçer, “Oto tamircileri, oto galericileri, marangozlar, mobilyacılar, hurdacılar ya da matbaacılar şehrin içerisinde mahallede aile sakiniyle beraber yaşıyor ve mahalle sakinleri bundan mustarip. 5 yıldır bu konuyu konuşuyoruz, artık yol alalım. Ortada sorun duruyor, çözüm yolları da belli ama bunu harekete geçirecek bir mekanizmaya ihtiyaç var” diye konuştu.

Kümeleme için arazinin şart olduğunu vurgulayan Seçer, Mersin Valisi Ali Hamze Pehlivan ve meslek erbaplarına seslenerek; “Sayın Valimizin katkısıyla ya Hazine tahsisi olmalı. Hazinenin meselesi; nerede, ne arazisi var, nereye tahsis edebilir bilemiyorum. Biz Akdeniz ilçemizde 1/5000’lik imar çalışmalarını bitirdik, ilçe belediyesi 1/1000 imar çalışmalarını devam ettiriyor. Deliçay’a kadar olan kısmı da bitirdi. Bu bölgelerden meslek erbaplarının arazi tahsis yöntemiyle bir an önce kümelenme sorununu çözmeye adım atmak zorundayız. Defaatle bu çağrıyı yaptım, bir daha yapıyorum. Bu konu Mersin için son derece önemli” sözlerine yer verdi.

 

“ÇÖZÜM BEKLEDİK AMA BİR ARPA BOYU YOL ALAMADIK”

AKP Mersin Milletvekili Ali Kıratlı ise yaptığı konuşmasında, “Mersin’de hakikaten bir sanayi sorun var. Sanayiyi yerleri ile ilgili sıkıntımız var. Az önce başkan oto galericilerden bahsetti ben de oto galericiyim. 12-13 yıldır oto galericiler için yer arayışı var. Bir tanesi Toroslar’da yapıldı ama çözümü yerel yönetimlerden ve merkezi hükümetten bekledik ama bir arpa boyu yol alamadık. En son bu iş böyle olmuyor dedik ve biz esnaf olarak günümüzün en önemli göstergesi ekonomik güç bilinciyle oto galericiler olarak bir kooperatif olarak kendi çatıları altında bu işi yapmak için harekete geçtiler. Mezitli’de yakın zamanda TOKİ’nin sattığı bir arsayı ciddi bir bedelle satın amdık, yakında inşaat işlerine başlanacak ve yaklaşık 70/80 milyon dolar maliyetle 300 dükkan yapılacak. Sadece arsayı 20 milyon dolara aldık.

Ama Büyükşehir belediyemizin alt belediyelerimizin yer göstermesi noktasında beraber çalışması gerekiyor. Biz bizim üzerimize düşen ne görev varsa elimizi gövdemizi o taşın altına sokmaya hazırız. Ne zaman bizlerden bir şey talep edilirse esnafımızın yanında olacağız” dedi

 

“SANAYİ SİTESİ YAPIMI İÇİN ÖNCE İMAR PLANLARI BİTİRİLMELİ”

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ise Seçer’e yanıt niteliğinde yaptığı konuşmasında, sanayi sitesi sorununun çözümü için 10 yıldır tamamlanmaya çalışılan imar planlarının bitirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Vali Pehlivan, “İlimizde küçük sanayi siteleri ile ilgili sorun olduğunu hepimiz biliyoruz. OSB’lerimiz sistem bir şekilde gelişiyor büyüyor. Bugün ilimizde 7 ayrı OSB’miz oldu. Esnaflarımıza oralarımıza tavsiyelerimiz şu oldu: aynı mantıkta hareket edebiliriz. Kooperatif kurabiliriz. Belediye başkanımız da bu konuda gerekli destekleyecekleri sağlayacaklarını söylediler. Bir karma kooperatif kurma suretiyle adım atmış olduk. Dün valilikte bir araya geldiğimizde kooperatif kurduklarını ifade ettiler şuanda üye kayıtlarına başlamış durumdalar.

Akdeniz’de bir yer ile ilgili bizi de sayın başkan bizi bilgilendirdi. Hazine’ye ait yerleri biz de tarıyoruz ama imar planlarının bitmesini bekliyoruz. Çünkü arazi durumlarını bilmemiz gerekiyor. Belediye buraları sanayi alanları olarak ilan edilirse hazineye ait olan yerlerle ilgili zaten belli kolaylıklar gündeme gelecektir. Bununla birlikte kooperatif bünyesinde bütçe oluşturulacak ve bu arazilerin devri veya satışı gündeme gelecek. Belediye bir site yapabilir veya müşterek yapılabilir veya bakanlıklardan bir takım desteklemeler ya da TOKİ modeliyle bir yapı yapılabilir. Ama arsanın kooperatifi mal edilmesi gerekiyor. En azından geçmişe gre bir iki adım daha önde olduğumuzu düşünüyorum. Kooperatifimizin kurulması tabi bir adım ama tüm hangi meslek grubu olursa olsun küçük sanayi sitesi içinde faaliyet göstermek niyetinde olan herkesin bu kooperatif sahip çıkması gerekiyor. Sahip çıkmak tabi bedelsiz olmuyor. OSB mantığı dediğimizi de bu. OSB’lerde kamu kaynağı kullanmamıza bile gerek kalmıyor ön tahsisler yaparak bütçe oluşturuyor ve bu bütçeyi buranın altyapısında kullanıyoruz. Yol, kanalizasyon, elektrikte kullanıyoruz yani dükkanı yatırımcı yapıyor. Burada da bu modelden esinlenerek bir adım attık.

Somut neticeler alma noktasında hem istişareye, hem ilgili bakanlıklar nezdinde yapılacak girişimler adına gerekli desteğe hazırız” diye konuştu.