Mersin’in korktuğu başına geliyor!





Tarih: 25 Eylül 2024 Çarşamba 18:14

Mersin’in kabusu olan balık çitliği tehdidi büyüyor! Turizmcilerin Balıkesir’den kovduğu balık çiftliği sermayesinin Aydıncık’ta konuşlanma hayalleri bir bir gerçek oluyor! Son olarak Agromey Gıda, bürokrasiyi hızla aşarak Aydıncık’ta üretim yapak için bakanlıktan ÇED olumlu kararı aldı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin kıyılarını ele geçirmeye çalışan çiftlik sermayesine karşı mücadele çağrıları artsa da, Ankara’dan alınan izinler ile Mersin sahillerini kuşatmaya çalışan firmalar, hedeflerine ulaşıyor. Turizmcilerin Balıkesir’den kovduğu balık çiftliği sermayesinin Aydıncık’ta konuşlanma hayalleri bir bir gerçek oluyor! Son olarak Agromey Gıda, bürokrasiyi hızla aşarak Aydıncık’ta üretim yapak için bakanlıktan ÇED olumlu kararı aldı.

 

FİRMA BÜROKRASİYİ HIZLA AŞTI!

İzmir merkezli Agromey Gıda Ve Yem San. Tic. A.Ş.’nin, Aydıncık ilçesi, Yenikaş Mahallesi, Soğuksu mevkii, 3 nolu su ürünleri yetiştiricilik sahası için yaptığı başvuruyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Komisyonu 6 Mayıs’ta masaya yatırdı. Komisyonun Haziran ayının 12’sinde nihai kararı verip yatırımın önünü açması ile 23 Eylül’de hakkında bakanlıkça ÇED olumlu kararı verilen Agromey Gıda A.Ş.’nin, “Ağ Kafeslerde Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisleri Revizyonu ve Mecburi Yer Değişikliği” başvurusuna ilişkin bürokrasinin hızla aşılması dikkat çekti.

 

BALIKESİR’DEKİ TESİS AYDINCIK’A TAŞINACAK

Projenin bakanlığa sunulan ÇED dosyasında firma tarafından yapılan teknik olmayan özetinde, firmaya ait Balıkesir İli, Edremit Körfezi bölgesinde bulunan tesislerini taşıyarak, “Ağ Kafeslerde Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisleri Revizyonu ve Mecburi Yer Değişikliği Projesi’nin planlandığı belirtildi. Aydıncık’ta 4 sahada yılda 6 bin ton çipura ve levrek üretimi gerçekleştirmek isteyen firma, balıkların yaklaşık 12-18 ay arasında hasat ağırlığına ulaşmasını planlıyor.

Agromey Gıda Ve Yem San. Tic. A.Ş.’nin Balıkesir’deki tesislerini Aydıncık’a taşıma projesinin bedelinin ise; ağ kafes sistemleri, her müşterek sahada vinçli tekne ve yem dubası, plan, etüt, analiz, ölçüm giderleri ile toplam 85 milyon 938 bin 200 TL olması bekleniyor.

 

TURİZM İÇİN KOVULDUKLARINI KABUL EDİYORLAR

Taşınma gerekçesinde turizm vurgusu yapan firma, bir ay içerisinde taşınma işlemini gerçekleştirmeyi planladığı görüldü.

ÇED raporunda, tesis sahası doğrudan nesli tükenme tehlikesi altında olan Akdeniz Foku’nun yaşam alanı olarak belirtilirken, Aydıncık İlçe merkezinde kuş uçumu 11 km mesafede yer alan proje alanına en yakın yerleşimin kuzeydoğu yönünde kuş uçumu 7,5 km mesafedeki Yenikaş Mahallesi olduğunun belirtilmesi de dikkat çekti.

 

SAĞLIKLI BESLENME, İSTİHDAM, KATMA DEĞER SAVUNMASI!

Firma yatırımın önemini balık tüketiminin insan sağlığına olumlu etkileri ve dünyada artan talep olarak açıklarken, “Başta balık olmak üzere su ürünleri; insan sağlığı açısından beslenmede önemli bir yer tutmaktadır. Ayrıca, su ürünleri sektörü ülke ekonomisi açısından önemli bir paya sahip olup gerek yaratılan katma değer ve istihdam, gerekse dış ticaretteki yeri açısından, özellikle bazı gelişmiş ülkelerde en önemli faaliyet kollarından birisini oluşturmaktadır.

Su ürünleri tarım sektörü içinde bitkisel üretim ve hayvancılık, alt sektörlerinden sonra üretim değeri yönünden üçüncü sırada yer almaktadır. Su ürünleri üretim alanlarının ülkemiz için uygun ve yüksek potansiyel oluşturması tarım sektörü içerisinde daha önemli yere ve değere sahip olacağını göstermektedir.

Ülkemiz su kaynakları açısından zengin olup hemen hemen tüm bölgelerimiz birçok balığın yetiştiriciliğine uygun bir yapıya sahiptir. Su ürünleri yetiştiriciliğinde Ege Bölgesi illerinin öne çıktığı görülmektedir. 2018 yılı yetiştiricilik üretiminin yüzde 69’u Ege Bölgesinden sağlanmıştır. Yetiştiricilik üretiminde payı en yüksek olan iller; Muğla, İzmir ve Aydın ilk başta yer almaktadır.

Dünyada gelir ve eğitim düzeyinin yükselmesi sonucu su ürünlerine olan talep sürekli olarak artmaktadır. Ancak avcılık yoluyla su kaynaklarından elde edilebilecek su ürünü miktarı sınırlı sayıda olmakla beraber bu kaynaklar da sürekli olarak azalmaktadır. Tüm bu sebepten dolayı avcılığa alternatif olarak yetiştiricilik sektöründe hızlı bir büyüme ve gelişme sağlanmıştır.

 

SEKTÖR ARTAN İHRACAT İLE ÖVÜNÜYOR

FAO’nun dünyada balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği istatistiklerine göre, Küresel su ürünleri üretimi, 2016 itibariyle 171 milyon tonluk bir rakama ulaşmış olup, su ürünleri yetiştiriciliğinin toplam içerisindeki payı yüzde 47 ve gıda dışı kullanım (balık yemi ve balık yağı kullanımı da dâhil olmak üzere) çıkarıldığında ise yüzde 53’lük bir orana ulaştığı görülmektedir. Avcılık üretiminin, nispeten durağanlık gösterdiği 1980'li yıllardan beri, su ürünleri yetiştiriciliği, insan tüketimine yönelik su ürünleri tedariki açısından, sürekli ve istikrarlı bir büyüme göstermektedir.

Son yıllarda su ürünleri ihracatında önem kazanan bir başka ürün de kontrollü yetiştiricilik yoluyla üretilen balıklardır. Bunların başında çipura, levrek gelmektedir. Ülkemiz su ürünleri ihracatının, dünya ticareti açısından bir değerlendirmesi yapıldığında, yönelmiş olduğumuz pazarların doğru pazarlar olduğunu söylemek mümkündür.

Türkiye’de 2021 yılında üretilen su ürünleri, dünya genelinde 106 ülkeye ihraç edilmiştir. İhracat miktarı bir önceki yıla göre yüzde 24’lük artışla 238 bin 732 ton olarak kaydedilmiştir. Su ürünleri ihracatına ait son yılın verileri incelendiğinde 2014 yılından bu yana artış kaydedilmiştir. 2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19, su ürünleri ihracatını dünya genelinde daraltmıştır. 2021 küresel su ürünleri ticaretinde olduğu gibi Türkiye’ de de artış yaşanmıştır. 2021 yılında en fazla ihracat yüzde 18 ile Rusya’ya gerçekleşirken, ihracat miktarının yüzde 64’ü Avrupa ülkelerine gerçekleştirilmiştir.

 

AYDINCIK İÇİN 7 YILDA 36 BALIK ÇİTLİĞİ BAŞVURUSU GELDİ

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verileri incelendiğinde Mersin’in Aydıncık ilçesinde kurulmak amacıyla 2017’de 3 kültür balıkçılığı, 2 su ürünleri, 2018’de 21, 2019’da 5, 2023’te 2 ve 2024’de 3 yeni balık çiftliği Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu için başvuru yapıldığı görüldü.