OSB, demiryolu ile limana bağlanıyor





Tarih: 25 Eylül 2024 Çarşamba 18:13

Uluslararası Çukurova Havalimanın açılması ile talep artışı yaşayan Mersin -Tarsus OSB, liman ile demiryolu bağlantısı için düğmeye bastı! Ayrıca bir de bölge içerisine 250 bin metrekarenin üzerinde gümrüklü saha da kuracak.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) yönetimi, çalışmalarını ve son gelişmeleri düzenlediği basın toplantısında kamuoyuyla paylaştı.

Mersin Tarsus OSB Başkanı Sabri Tekli ve yönetim kurulu üyeleri ile Bölge Müdürü Halil Yılmaz ve sanayicilerin katıldığı toplantının Ahilik Haftası kutlamaları ile aynı gün ve saate programlar çakışacak şekilde yapılması dikkat çekti.

MTOSB Model Fabrika ve İnovasyon Merkezi’nde düzenlenen toplantıda Bölge Müdürü Yılmaz ilk olarak çalışmaları ile ilgili bir sinevizyon sunumu gerçekleştirdi.

 

“HİÇBİR BELEDİYE İLE SORUNUMUZ YOK”

Daha sonra söz alan Başkan Tekli, konuşmasında özellikle hiçbir belediye ile sorunları olmadığını vurgulayarak, üniversitelerden STK'lara ve odalara pek çok kesim ile işbirliği halinde olduklarını ve ortak projelere imza attıklarını dile getirdi.

“Kimse ile sorun, problem yaşamadığımız gibi bir talebiniz olduğunda anında da cevap görüyoruz” diyen Sabri Tekli, “Odaların da üniversiteler ve belediyelerin de projelerinde ortak çalışmaların içinde varız.

 

SANAYİ İÇİNDEKİ OKULLAKIN SAYISI ARTACAK

Çalışmalarımızın içinde özellikle gelecekte bu okulumuzun yoğun talep görmesinden kaynaklı ikinci ve üçüncüsünü içerisinde bulunduğumuz okul alanımıza yapmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda 24 derslik okul temeli atmak üzereyiz. Bununla ilgili başvurumuzu yaptık. Bir okul binası da, lokasyon olarak ayrıldı ve yine 3’ncü genişleme alanımız içine yakışır fabrikaları daha rahat ulaşım sağlanması, o taraftaki köylerden gelecek çocukların daha çabuk gelmesi konusunda bir projemiz daha var” dedi.

 

“MERSİN -TARSUS OSB’DE SERMAYE SAHİPLERİNİN YÜZDE 10’U YABANCILAR”

Bölgedeki sanayicilerin yüzde 10’unun yabancı sermaye sahipleri olduğunu da açıklayan MTOSB Başkanı Tekli, “Tabii bunlar kurumsallığını ispatlamış firmalar. Bölgemizde ilk 5 gün içerisinde faaliyete giren 20 tane fabrikamız var” dedi.

 

OSB DEMİRYOLU İLE LİMANA BAĞLANACAK

Ayrıca Mersin Limanı işleticisi MIP ile yaptıkları iş birliği çalışmaları kapsamında iyi niyet anlaşması imzaladıklarını anımsatan Tekli, bölgenin demiryolu ile limana bağlanacağını açıkladı.

Demir yolu çalışmalarına kılçık hat denilen bir hatla, 1. ve 4’ncü bölgenin ayrı bir lokasyon ve 2 ve 3’ncü bölgenin ise ayrı lokasyon ile limana demiryolu bağlantısı sağlanacağı bilgisini veren Tekli, “Hükümetimizin en büyük hedefi ülkeyi demir yolları ağı ile örmek. Biz de müracaatımızı yaptık. Bunun kılcal saplarına yasal olarak taleplerimizi yaptık. Yapımı talep edene ait. Ancak bunu MIP üstlendi. Çünkü biliyorsunuz limandaki işlerin ciddi bir kısmını bizim OSB’deki firmalar yükleniyor. Kazancın büyük bir kısmı bizim fabrikalardan. Bu nedenle lokasyonunu düşündüğümüz demir yollarının önüne de OSB kara terminali düşünüyoruz. Yaklaşık 250 bin metrekarenin üzerinde gümrüklü saha oluşturulacak. Yani burada artık sanayicimizin kendi göndereceği ya da getireceği konteynerleri bölgemiz sınırları içerisinde depolama konusunda girişimlerimiz olacak” diye konuştu.

 

“MERSİN, SAVUNMA SANAYİNDE KISA SÜREDE ÖNEMLİ YOL KAT ETTİ”

Savunma sanayinin bölgedeki gelişimine de vurgu yapan Başkan Tekli, “Savunma sanayinde kısa sürede ciddi bir yol aldık ve firmalarımızın sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Tabii en büyük gerçeğimiz bizim Mersin olarak bugüne kadar hiçbir şekilde kredi kullanmadan ve bakanlıktan hibe almadan hem sanayicilerimizin sayısını arttırıyor, hem de bölgelerimizi kriterlere uyacak şekilde ve şehrin yapısına zarar vermeyecek şekilde büyütmeye çalışıyoruz. OSB’nin 5’inci genişleme alanı ile ilgili imza bakanlıkta atıldı. Tarım Bakanlığımızdan da sözünü de aldık, herhangi bir eksiğimiz yok. Beşinci bölgenin yüzde 50 arazisi zaten MTOSB'ye ait. Yani orada 360 hektardan oluşacak 5’inci bölgemiz de kamulaştırmada sıkıntımızın olacağını zannetmiyorum. Bir yıl gibi çok kısa bir sürede burayı da ayağa kaldıracağız.

Öte yardan 4’üncü gelişme bölgemizdeki 41 parselde kurulan fabrikaların binaları bitmiş durumda. Çünkü gerçekten yatırımcımız çok heyecanlı” dedi.

 

YENİ OSB ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Hali hazırda Mersin’de 7 tane OSB olduğunu söyleyen MTOSB Başkanı Sabri Tekli, “Bizim dışımızda; Anamur, Silifke Erdemli, Tarsus’ta çalışmalar devam ediyor. Önemli olan Mersin'e kaynak kazandıran, üretim yapan sanayiciler için kümelenmiş sanayi tesisleri kurulması. Bu anlamda 5’inci bölgemiz yani genişleme alanımız onaylandıktan sonra 6’ıncı için de çalışmalarımız hazır. Yaklaşık 400 hektarlık bir alan için şu an sayın valinin girişimleri ile ilerliyoruz. Buranın hemen arkasından kenti sanayileştirme konusunda, liman çevresinde faaliyetlerimizi sürdüreceğiz.

Hedefimiz 5’inci genişleme alanımız ile birlikte MTOSB’deki istihdam sayımızı 50 bine çıkartmak. Yani 50 bin çalışanı burada görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

“HAVAALANI İLE TALEP ARTMAYA BAŞLADI”

Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın hizmete irmesinin MTOSB’ye de önemli katkılan sağladığını söyleyen Tekli, konuşmasını şöyle tamamladı: “Uluslararası Havaalanı meyvesini vermeye başladı. Özellikle havaalanından sonra bölgeye talep gün geçtikçe artıyor. Bu kapsamda 5’inci genişleme bölgesinde ki parselleri en az 50 bin metrekare üzeri şekilde firmalara vermek için sabırsızlıkla bekliyoruz.

Arkadaşlar bölgedeki tüm sanayicilerimizden fazlasıyla memnunum. Yani hepsi burada yarış yapıyor. Üretim hızını artıraraktan kaybettiğimiz fabrikam yok. İnşallah kaybetmeyiz. Çünkü sanayicilerimize Allah yanımızdan eksik etmesin. Biz de bu uğurda bölgede gerek ihtiyaçları olan çalışmalarda gerekli sosyal faaliyetlerde sürekli yanlarındayız. Her sene yurt dışına çıkmalarına öncülük ediyoruz. İsteklerini anında cevaplayacak şekilde teknik altyapımız çok güçlü. Sanayicimizin en büyük farkı sorununa çözüm amaçlı ulaşacağı bir birimin olması.

Mersin'de sanayin ve limanın büyümesi, havaalanının uluslararası olması ile artık her türlü imkanlarımız var.”