Zirvedeki hayvancılara protokolden destek ziyareti





Tarih: 27 Ağustos 2024 Salı 11:11

Mersin’de Toros dağlarındaki 2 bin 300 rakımda küçükbaş hayvancılık yapan Yörük yaylacı vatandaşları ziyaret eden Vali Pehlivan, “Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi” kapsamında kentte ki yetiştiricilere 2012 yılından bu yana 64 milyon 501 bin 885 TL tutarında hibe desteği sağlandığını açıkladı.

Haber Merkezi

 

Mersin’de Vali Ali Hamza Pehlivan, Erdemli İlçesi Toros Mahallesi sınırları içinde 2 bin 300 rakımda, Sarıpınar meralarında küçükbaş hayvancılık yapan yörük yaylacı vatandaşları dumanını tüttürdükleri çadırlarında ziyaret etti.

Vali Pehlivan’a, eşi Yıldız Pehlivan, Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Mersin İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akdoğan, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Kurt, Erdemli İlçe Tarım Müdürü, Mahalle Muhtarları, Mera Birlik Başkanı ve “Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi”ne dahil olan üreticiler ile aileleri eşlik etti.

 

TÜRKİYE HALK ELİYLE ISLAH PEŞİNDE

Yaylacı vatandaşlara meranın değişik noktalarındaki çadırlarına yapılan ziyaretler vesilesiyle; Tarım ve Orman Bakanlığının sağladığı, Mersin İl Tarın Orman Müdürlüğü’nün Mersin Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği işbirliği ve koordinasyonunda üreticilere ulaştırılan hayvancılık destekleri kapsamında yürütülen “Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi” başta olmak üzere devletimizin verdiği destekler, hibeler ve teşvikler hakkında bilgiler paylaşıldı, değerlendirme ve bilgi alışverişi yapıldı.

 

KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ÜRETİMİ ÖZVERİYLE SÜRDÜRÜLÜYOR

Vali Pehlivan ve beraberindekiler, yaylacılık geleneğini, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini özveriyle devam ettirmek suretiyle Torosların meralarına sahip çıkan, çalışan, üreten hemşerilerimizle sohbet etti, hasbihalde bulundu.

Vali Pehlivan, bütün hemşerilerimize sağlık, huzur, birlik ve beraberlik içinde hayırlı, bereketli üretim faaliyetleri, hayırlı bereketli kazançlar dileğinde bulundu.

Vali Pehlivan, ziyaretinde yapmış olduğu konuşmasında; “Şu anda 2.200-2.300 metre yükseklikte Toroslar'ın zirvelerinde olan Sarıpınar mera alanındayız. Bugün burada siz kıymetli yaylacılık yapan kardeşlerimizle, Yörük çadır alanlarımızda bir araya geldik.

Burada hayvancılık faaliyeti yapıyorsunuz. On yıllardır, yüz yıllardır bu faaliyetler devam ediyor. Yaylada olmak, yaylacılık yapmak, mera hayvancılığı yapmak elbette ki kolay değil, meşakkatli bir iş ve meşakkatli bir süreçtir. Biz de kendi doğduğumuz topraklardan, Karadeniz'den, Kaçkarlardan bunu çok yakinen biliyoruz. Yaşaya yaşaya, göre göre geldik. Orada da bizim ezelden beri ailelerimiz, Rize'de Hemşin’in Kaçkar Dağlarının eteklerindeki yaylalara giderler.

 

“MERADA HAYVANCILIK YAPMAK EMEK VE ALIN TERİ GEREKTİRİYOR”

Yaylacılığın eskiden imkanların daha kısıtlı olduğu zamanlarda ne kadar meşakkatli olduğunu biliyoruz. Bugüne geldiğimizde, elbette ki ulaşım imkanlarımız ve diğer imkanlar giderek artıyor ve genişliyor. Bununla birlikte merada hayvancılık yapmak emek ve alın teri gerektiriyor. Toprağa, taşa, doğaya temas etmeyi, dokunmayı gerektiriyor. Bunu yaparken de bu işe gönül vermek gerektiğini çok iyi biliyoruz. Gönülden yapılırsa yapılabilir, sürdürülebilir oluyor.” dedi.

Vali Pehlivan sözlerinin devamında; “Sizler Mersin'imizde bunu yapıyorsunuz ve katkınız sadece Mersin’e değil, bütün ülkemizedir. Burada üretmiş olduğunuz koyun olsun, keçi olsun her bir hayvan ve onların ürünleri, elbette ki başta kendi ailenizin geçimini sağlamaya yöneliktir. Bununla birlikte de ülkemizin tarım ve hayvancılık konusundaki çıtasının yükselmesine de katkı sağlıyor.

 

‘ÇİFTÇİMİZ NEREDE BİZ DE ORADA'

Bu yaylalarımızı, Mersin ilimizde göreve başladığımız günden itibaren zaman zaman ziyaret ediyoruz. Bugün de memnuniyetle geldik. Sizleri görmekten, sizlerle bir araya gelip hasbihal etmekten ziyadesiyle mutluluk duyuyoruz. İnşallah gene geleceğiz.

‘Çiftçimiz nerede biz de orada' şeklinde bir sloganımız var.  Bu sadece bir slogandan ibaret değildir. Gerek şahsen ben gerek müdürlerimiz ve bütün tarım personelimiz, paydaşlarımız, tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren herkes, kooperatiflerimiz, birliklerimiz ve emektar çiftçilerimizle, üreticilerimiz ile bu yolda beraber yürüyoruz. Bu yolda yürürken devletimizin imkanlarını da kullanmak, değerlendirmek çok önemlidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetlerinde, Tarım ve Orman Bakanlığımızın çiftçilerimize, üreticilerimize sağlamakta olduğu destekler her geçen gün kapsam ve içerik olarak artarak devam etmektedir. Bu teşviklerden faydalanmak, çiftçimizi faydalandırmak büyük önem taşımaktadır. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz başta olmak üzere ilgili bütün birimlerimiz vasıtasıyla, devletimizin sunduğu imkanları çiftçilerimizle en çabuk ve en etkin şekilde buluşturmak için pek çok proje hayata geçirilmekte, gerekli diğer çalışmalar kesintisiz bir şekilde yürütülmektedir.” ifadelerini kullandı.

 

YÖRÜK ÇADIRLARININ DUMANI TÜTÜYOR

Yüzlerce, binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip bir millet olduğumuzu belirten Vali Pehlivan sözlerine; “Medeniyet geçmişimiz çok eskilere dayanıyor. Köklü bir medeniyete sahibiz. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladık. Bu kutlamalar vesilesiyle de yörük çadırlarımızı ziyaret etmiştik. Orada Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Toroslar'daki Yörükler'le ilgili söylediği; ‘Gidip, Toros dağlarına bakınız, eğer orada bir Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez’ sözünü hatırlamıştık.

Bugün ziyaret ettiğim çadırlarda da ifade ettim. Ne mutlu ki bu çadırların dumanı tütüyor. Şanlı Türk bayrağımızı dalgalanıyor. Bu duygularla Cumhuriyetimiz kuruldu. Evveliyatındaki yüzlerce, binlerce yıllık devlet, millet geleneği üzerine kuruldu. Bu vesileyle aziz şehitlerimizi, gazilerimizi, kahraman ecdadımızı saygıyla, rahmetle yad ediyoruz.

Cumhurbaşkanlığımızın forsunda bulunan 16 yıldız ecdadımızın kurduğu devletleri simgeliyor. Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz, en son ve inşallah da ilelebet payidar kalacak olan devletimizdir.

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girmiş bulunuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle; ‘Türkiye Yüzyılı’nın ilk yılındayız. Bu yüzyılı da hep birlikte inşa edeceğiz. Emin olunuz ki geleceği inşa sürecinde her bir ferde, hepimize görevler düşüyor. Bu yaylada yaptığımız faaliyetinde bu gelecek inşasında çok büyük payı var. O yüzden sizlere şükranlarımızı, teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu topraklara, bu vadilere, bu dağlara, bu meralara sahip çıkıyorsunuz. Bu sahip çıkma ülkeye de sahip çıkmaktır. Türkiye'mize, Türkiye Cumhuriyetimize sahip çıkmaktır. Bu şanlı bayrağa, bugünümüze ve geleceğimize sahip çıkmaktır.

O yüzden sizlerin şahsında, Mersin’de tarım ve hayvancılık yapan bütün hemşehrilerimizi hem tebrik ediyor hem de geleceğimiz, kalkınmamız ve gelişmemiz için hayati öneme haiz olan üretim alanında faaliyet gösterdiğiniz için hepinize ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde devam etti.

Vali Pehlivan sözlerinin sonunda; “Bugün tam bir yayla havası yaşadık. Yaylada sabah güneşle uyanırsınız. Sonra bulutlar toplanır, yağmura döner. Bugün yaylaya girerken yağmurun bereketiyle girdik, sonra güneş açtı. Şimdi bulutlar toplanıyor ve belki tekrar yağmur yağacak. Birkaç mevsimi bir arada yaşadık ve çok mutlu olduk.

Daha nice nice güzel günler böyle omuz omuza, birlik ve beraberlik içerisinde bir araya gelmek nasip olsun. Allah birliğimizi, beraberliğimizi daim etsin. Allah yar ve yardımcımız olsun” dedi.

 

ÜSTÜN ÖZELLİKLİ YAVRULAR AYRILARAK ZAMANLA IRKIN GELİŞTİRİLMESİ PLANLANMAKTA

Vali Pehlivan; “Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi” kapsamında; projeye üye üreticilerimiz ve aileleri ile yaşadıkları yörük çadırlarında bir araya gelerek üretim aşamasına dair bilgiler aldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve ilgili Birlikler paydaşlığında, yetiştirici şartlarında yürütülen bir proje olan “Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi” ile projeye katılan tüm hayvanların ve doğan yavruların verim kayıtları tutularak ırklarda iyileştirme yapılması esas alındı.

Tutulan verim kayıtları ile üstün özellikli yavrular ayrılarak zamanla ırkın geliştirilmesi planlanmakta.

Bu süreçte, Tarım ve Orman Bakanlığı da her yıl Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde yazılı olan miktarda destekleme sağlamaktadır. “Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi” kapsamında ilde yetiştiricilere 2012 yılından bu yana 64 milyon 501 bin 885 TL tutarında hibe desteği sağlandığı bildirildi.