Tarih ve doğaya karşı gece yarısı mesaisi!!





Tarih: 26 Ağustos 2024 Pazartesi 13:46

Anamur Bozdoğan Köyü’nde, 1. derecede arkeolojik sit alanı olarak tescilli Mamure Kalesi ile nitelikli doğa koruma alanı olarak tescilli Pullu Tabiat Parkı’nı seyreden alanda izin verilen jeotermal kaynak arama faaliyeti kapsamında yargı sürecine rağmen gece yarısı hafriyat çalışması başlatıldı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Anamur’daki Bozdoğan köyüne Öz Şimşek Jeotermal Enerji Sistemleri İnşaat Tarım Turizm Limited Şirketi, üç farklı alanda jeotermal enerji santralleri kurmak istiyor. Birinci sondaj alanını, 1. derece doğal sit alanında bulunduğu için mahkeme iptal etti. Ancak diğer iki noktadaki çalışmaların yakın zamanda başlaması bekleniyor. Bölge sakini köylüler, tarım ve orman arazilerini etkileyecek yerleşim yerlerine 30 metre uzaklıkta yer alan projeye karşı çıkıyor.

 

ÖZ ŞİMŞEK ŞİRKETİ, TARİH VE DOĞAYA KARŞI GECE MESAİNDE!

Projeye karşı başlatılan hukuksal mücadele kapsamında yargı süreci devam ederken Alanya merkezli Öz Şimşek Şirketi, tarih ve doğaya karşı gece mesaine geçti.

1. derecede arkeolojik sit alanı olarak tescilli Mamure Kalesi ile nitelikli doğa koruma alanı olarak tescilli Pullu Tabiat Parkı'nı seyreden alanda izin verilen jeotermal kaynak arama faaliyeti kapsamında ikinci poligon sahası 150 yıllık dere yatağında yer alırken şirket bu bölgede sahaya kamyonlarla toprak döktü.

6 Şubat depremleri sonrası dere yatağında yapılaşmaya hapis cezası gelmesine rağmen Öz Şimşek Şirketinin gece mesaisi tepki çekti. Yöre halkı etkililere; “Bu şirketi durduracak kimse yok mu?” diye seslendi.

 

“HATALI KARARI GERİ ÇEKTİRECEK KİMSE YOK MU BU MEMLEKETTE?”

Anamur Çevre Platformu yaptığı açıklama ile şirkete tepki göstererek, yetkililere şöyle seslendi; “Tarımsal üretim merkezlerinden biri olan Anamur Bozdoğan Köyü'nde,  1. derecede arkeolojik sit alanı olarak tescilli Mamure Kalesi ile nitelikli doğa koruma alanı olarak tescilli Pullu Tabiat Parkı'nı seyreden bir tepedeki dere yatağının hemen kenarında izin verilen jeotermal kaynak arama faaliyetine gece yarısından sonra başlayan, bunun için sahaya kamyonlarca toprak döken şirketi durduracak ya da yetkili kurumca verilen hatalı kararı geri çektirecek kimse yok mu bu memlekette?

 

GECE YARISINDAN SONRA GİRİP TOPRAK DÖKMEYE NASIL CESARET ETTİ?

Halkın tarım toprakları ve suları kirlenmesin diye açtığı davanın sonucunu bile beklemeyen şirket, asla istenmediği yere gece yarısından sonra girip toprak dökmeye nasıl cesaret etmiştir? İlgili kurumlar faaliyete başlama iznini gece yarısından sonrası için mi verdiler? Yok mu bu şirketleri denetleyen?

Kışın güçlü su akan dere yatağını bozarak bölgede yaşayan insanların ve tarım topraklarının sel altında kalmasına neden olabilecek böylesine öngörüsüz bir faaliyete öncesinde izin verilmeyip ÇED süreci durdurulmuşken, sonra ne oldu veya ne değişti de tekrar izin verdiler bu şanslı şirkete?

 

“BU ŞİRKETİN BU İŞTEKİ ASIL AMACI NEDİR?”

Anamur'un altında fay kırığı mı var da jeotermal kaynak bulmak için olur olmadık yerlerde sondaj yapılmasına izin verildi?

Jeotermal kaynak bulma imkanı olmayan kırıksız bir jeolojik yapıda nasıl olur da böyle bir faaliyete hem de -ÇED gerekli değildir- diyerek izin verilir?

Şirket ola ki kaynak buldu diyelim, en az 1500 yıllık tarihi kaleye karşı, havaya kimyasallı buhar mı püskürtecek?

Bu nasıl akıldır, bu nasıl iştir? Bilen varsa bize de anlatsın. Biz bu kötü işin sırrına eremedik. Yoksa birileri bize kamera şakası mı yapıyor? Bu şirketin bu işteki asıl amacı nedir? Bilen varsa yorum olarak yazsın lütfen.”