Dumansız yangına karşı biyolojik mücadeleyi başladı





Tarih: 19 Ağustos 2024 Pazartesi 15:19



Haber Merkezi

 

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, ormanlara zarar veren kabuk böceklerine karşı biyolojik mücadele çalışmalarını başlattı. Çevre dostu, çevreye zarar vermeyen ekolojik dengeyi bozmayan, biyolojik mücadele tercih edilen Mersin’de 2011 yılından itibaren kimyasal mücadele yapılmıyor.

“Dumansız orman yangını” olarak tanımlanan ve ağaçları kurutarak hayatiyetine son veren sekonder kabuk böceklerinin popülasyonunu baskılamak amacıyla Davultepe Böcek Üretim Laboratuvarında üretilen 3600 adet kabuk böceği yırtıcısı thanasimus formicarius ve temnochila caerulea larvası Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube personeli, laboratuvar teknik personeli ve ilgili işletme müdürlüğü personelleri eşliğinde yanan sahalara salımı yapıldı.

Bu kapsamda, araziden toplanan yaklaşık 950 adet Kabuk böceği genel yırtıcısı thanasimus formicarius ve temnochila caerulea ergini Davultepe Üretim Laboratuvarına getirilerek nisan ayı sonu itibariyle üretime başlandı.

Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü kontrolünde Davultepe Orman İşletme Şefliğince 3 bin adet olarak planlanan thanasimus ve temnochila larvaları kabuk böceği zararı görülen ormanlık alanlarına salımı temmuz ayı itibariyle başladı. Bu yıl Anamur Orman İşletme Müdürlüğü Alaköprü, Anamur ve Anıtlı Orman İşletme Şeflikleri, Bozyazı Orman İşletme Müdürlüğü Bozyazı orman işletme şeflikleri, Mersin Orman İşletme Müdürlüğü Kızılbağ orman işletme şefliği, Tarsus Orman İşletme Müdürlüğü Karabucak orman işletme şefli görev alanında bulunan ormanlarda zarar yapan kabuk böceklerine karşı 3 bin 600 adet yırtıcı böcek larvası salındı.