Havalimanı açılışa hazır





Tarih: 9 Ağustos 2024 Cuma 16:31

Mersin’de 14 yıl sonra hayata geçen Uluslar arası Çukurova Bölgesel Havalimanı’nda açılış öncesi son kontroller Bakan Uraloğlu tarafından yapıldı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de inşa edilen Uluslar arası Çukurova Bölgesel Havalimanı’nda açılış öncesi Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, incelemelerde bulanarak açıklamalar yaptı. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ve Adana Valisi Yavuz Selim Köşger’in de eşlik ettiği toplantıda son duruma ilişkin bilgiler verildi.

 

“İHRACATA YÖNELİK ÜRÜNLERİN KARAYOLU VE DEMİRYOLU HATTI İLE HAVALİMANINA ULAŞIMI SAĞLANACAK”

Öncelikle havalimanının özellikleri ile ilgili bilgi veren Bakan Uraloğlu, yılda 9 milyon yolcu kapasiteli Çukurova Uluslararası Havalimanı kapsamında; yaklaşık 110 bin metrekare kapalı alanlı terminal binası, 8 adet hareketli köprü, 3 bin 500 metre uzunluğunda pist, 60 metre gövde genişliği 3 bin 500 metre uzunluğunda emergency (yedek) pist, 48 uçak kapasiteli yaklaşık 279 bin metrekare apronu, 21 uçak kapasiteli yaklaşık 56 bin metrekare genel Havacılık Apronu bulunduğunu belirtti.

Başta Mersin ve Adana ile Osmaniye ve Niğde'ye de olan yakınlığıyla bu şehirlerde yaşayan 5 milyonun üstündeki vatandaşa hizmet edecek ve Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine açılan en önemli kapılarından biri olacağını aktaran Uraloğlu, “Çukurova Bölgesel Havalimanı Bağlantı Yolu, 15,9 km uzunluğunda, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında inşa edilmiş, toplam 258 m uzunluğunda 6 adet tek köprü, 90 m uzunluğunda 2 adet çift köprü ve 127 m uzunluğunda 1 adet farklı seviyeli kavşak imalatı yapılmıştır.

Projenin tamamlanmasıyla birlikte yolcu taşımacılığının yanı sıra, Mersin Limanı ve Mersin Organize Sanayi Bölgesi ile bölgede bulunan sanayi tesislerinden ve Adana Organize Sanayi Bölgesi ve sanayi tesislerinden ihracata yönelik ürünlerin karayolu ve demiryolu hattı ile havalimanına ulaşımı sağlanacaktır.

Projede söz konusu kesimin tamamlanmasıyla; zamandan 494 milyon TL, akaryakıttan 84 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 578 milyon TL tasarruf edilecek, karbon salınımı yılda 10.168 ton azaltılacaktır.

Adana’dan devlet yolu üzerinden: Adana (Seyhan) Valiliğinden güney yönünde ilerleyerek, Mersin yönünde D-400 Devlet Yolu’nu takiben Yenice Girişinde bulunan köprülü kavşaktan ayrılıp Çukurova Havalimanına 31,5 Km’de, otoyol üzerinden: Alparslan Türkeş Bulvarını kuzey yönünde takip ederek Türkmenbaşı Otoyol Kavşağı’ndan Mersin istikametinde ilerleyip Yenice Pozantı Otoyol kavşağından ayrılarak otoyol üzerinden 52,6 Km’de Çukurova Havalimanına ulaşım sağlanmaktadır.

Mersin’den Devlet Yolu üzerinden: Mersin (Akdeniz) Şehir Merkezinden Adana istikametine D-400 Devlet Yolu’nu takip ederek Çukurova Havalimanına 48,5 Km’de, otoyol üzerinden: Gözne Otoyol Kavşağı’ndan Adana istikametinde otoyol güzergahını takip ederek Yenice Pozantı Otoyol kavşağından ayrılıp Çukurova Havalimanına 66 Km’de ulaşım sağlanmaktadır.

 

“DEMİRYOLU BAĞLANTISI 2 HAT İLE SAĞLANACAK”

Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projesi ile Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep illerine güvenli, hızlı, konforlu yolcu taşımacılığı ve yük taşımacılığı planlanmış olup mevcutta 361 km olan mesafe, projenin tamamlanması ile 312,5 km’ye ve 6 saat 30 dakika süren seyahat süresi 2 saat 15 dakikaya düşecektir. Hızlı tren projesi tamamlandığında saatte 200 km hıza ulaşabilecek trenlerle Mersin-Adana arası seyahat süresi 35 dakikaya düşecektir. Ayrıca bu proje sayesinde yılda 3,1 milyon yolcu ve 37,1 milyon ton yük taşınması planlanmakta, bölgede demiryolu ile liman bağlantılarıyla birlikte ihracat potansiyelinin artırılması hedeflenmektedir. Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projesinin Mersin-Adana kesiminde 4 hat bulunmakta olup yolcu ve yük taşıması planlanmaktadır ve bu kesimde Çukurova Bölgesel Havalimanına demiryolu bağlantısı 2 hat ile sağlanacaktır.

Çukurova Bölgesel Havalimanı Demiryolu Bağlantısı Mersin-Yenice arasında inşa edilmekte olup hattın uzunluğu 10.5 km’dir. Bu bağlantı yolunda 1860 metre uzunluğunda viyadük inşaatı tamamlanmıştır. Demiryolu bağlantısının Mersin-Adana kesiminde bulunan inşaat faaliyetlerinin tamamlanması ile birlikte 2026 yılı içerisinde hizmete açılması planlanmaktadır. Havalimanına demiryolu bağlantısı tamamlandığında Adana’dan trene binen vatandaşlarımız Çukurova Havalimanı’na 23 dakikada, Mersin'den trene binen vatandaşlarımız Çukurova Havalimanı'na 23 dakikada, hızlı, güvenli ve konforlu bir şekilde ulaşım sağlayabileceklerdir.

 

SANAYİ MERKEZLERİ VE LİMAN BAĞLANTILARI

Çukurova Bölgesi ve İskenderun Körfezi Sanayi Tesisleri, Yumurtalık Serbest Bölgesi Sanayi Merkezleri ve Limanları İltisak Hattı Bağlantısı projesi ile sanayi merkezleri ve limanlara demiryolu iltisak hattı bağlantısı sağlanarak 30 kilometrelik güzergahta yıllık 2,1 milyon ton taşınması öngörülüyor.

Erzin’de bulunan mevcut istasyondan Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi, Yukarıburnaz, Osmaniye OSB ve Erzin Limanı’na bağlanacak iltisak hatları ile Çukurova’da ihracat potansiyeli artacak” diye konuştu.