Mersin gururu Amerika’da

16 Temmuz 2024 Salı 15:34

Milli sporcu Feryal Defne Atlı, kariyerine Amerika’da West Virginia Üniversitesi’nde devam etmesini sağlayacak imzayı atarak Mersin basketbolunun gururu oldu.

O bir yetenek, o bir basketbolcu, o bir Mersinli… Kod adı ‘yetenek’ olan Feryal Defne Atlı, 17 Kasım 2006’da Mersin’de doğdu. Sağlık yöneticisi anne Güler ve mali müşavir Erhan Atlı’nın çocuğu olan Feryal Defne, spora 5 yaşında Mersin Üniversitesi’nde jimnastik eğitimiyle başladı. Spora 6,5 yaşında yüzmeyle devam eden Feryal Defne, daha sonra tenise merak saldı. Henüz 9 yaşında 2012’de Mersin Olimpik Tenis Kulübünde 6 ay kadar Emel Yıldırım’ın öğrencisi olan Feryal Defne, aynı zamanda haftasonları Doğa Kolej’inde basketbol oynamaya başladı.

 

10 YAŞINDA LİSANSLI OLDU

Ve nihayet 10 yaşında 2016’da Mersin’de özel bir kulüpte ilk profesyonel lisansının çıkmasıyla sahalara adım attı. Kulüple hem bölge hem Türkiye şampiyonalarında oldukça başarılı bir sezon geçiren Feryal Defne Atlı, sonrasında Çankaya Üniversitesi Basketbol Kulübünün seçmelerine girdi.

Türkiye basketbolunun önemli kulüplerinden olan Çankaya ile sözleşme imzalayan Feryal Defne’nin kariyeri Corona virüs nedeniyle yaşanan pandemide kesintiye uğradı. Ancak azmetmekten vazgeçmeyen Feryal Defne, 2021 yazında Çankaya Üniversitesi Koçu Özgür Güvenç’in 1 haftalığına çağırdığı yaz kampında 3 hafta kalarak çalışmalarını sürdürdü.

 

AZMİ VE MÜCADELESİ İLE HOCALARININ GÖNLÜNÜ KAZANDI

Covid nedeniyle yaşanan kapanmada Mersin Büyükşehir Kadın Basketbol Takımı çalışmalarına ara vermediği için onlarla oynamaya devam eden genç basketbolcu, bu esnada gelişimini sürdürmek için özel dersler aldı. Mersin Üniversitesi’nden Serdar Yakupoğlu ve Mersin basketbolunun önemli ismi koç Dürdane Yaşar’tan top sürme tekniklerine yönelik özel dersler alan Feryal Defne, azmi ve mücadelesi ile de hocalarının gönlünü kazandı.

 

ÖDÜLLER ARDI ARDINA GELDİ

Ve 2021 yılından itibaren Çankaya Üniversitesi Basketbol Kulübü’nün ilk kemik kadrosunda, koç Sefa Gündüz ile profesyonel hayatına başlayan Feryal Defne, hayallerine bir adım daha yaklaştı.

Feryal Defne, 2022’de U16 Türkiye Ligi’nde en iyi ribaund kraliçesi ödülü, 2023’te U18 Türkiye Şampiyonası’nda en iyi blok ve ribaund liderliği ödülleri ile ve 2024 sezonunda ribaund lideri, blok lideri ve en iyi beş kategori ödülünün sahibi oldu.

 

17 YAŞINDA AVRUPA ŞAMPİYONASINDA

Türkiye'nin 2024 U20 Milli Takım Kadrosuna seçilerek, sadece 17 yaşında Portekiz'deki 2024 FIBA Avrupa Şampiyonası'nda takımı temsil edecek Türkiye'nin U18 kadrosunun üyesi olan

Feryal Defne Atlı, istatistiksel olarak Mersin'den 6’3 ileri.

Eski WNBA oyuncuları Brooke McCarthy, Shatori Walker ve Nathalie Fontaine ile takım arkadaşı olduğu Çankaya Üniversitesi Spor Kulübü'nde oynama şansı Feryal Defne’nin kariyerinde önemli bir deneyim oldu.   

18’İNDE DÜNYA ŞAMPİYONSINDA OYNADI
Ayrıca Türkiye 18 Yaş Altı Ligi'nin mvp'si seçilen Feryal Defne, Arı Koleji kadrosunu Ulusal Lise Şampiyonasına götürdü ve Türkiye'yi Çin'in Makao kentindeki ISF Dünya Şampiyonası'nda temsil etti. Türkiye 19 yaş Altı Ligi'ni 11.8 ribaund, maç başına 2.1 blok ve 18 ile yönetti. 8 verimlilik derecesine sahip Feryal Defne, maç başına 13.9 sayıya ulaştı. 3 Sezon boyunca tüm ligde tanınan U18 birinci takımında yer alan genç sporcu, ligde bloklar, ribaundlar ve verimlilik açısından üst üste 3 sezon liderlik eden tek oyuncu olma başarısı elde etti. Feryal Defne ayrıca 20 sayı, 19 ribaund, 3 asist, 2 blok ve 34 verimlilik rekoru ile Türkiye Şampiyonası maçının mvp'si seçildi.

 

TEKSAS’A İMZA ATTI

Profesyonel lisansına 10 yaşında sahip olan Feryal Defne Atlı, 18 yaşında dünya kulüplerinden teklifler aldı

Amerika’da ki Teksas Üniversitesinden gelen teklife teşekkür eden Atlı, kariyerine West Virginia Üniversitesi’nde devam etmek için 4 yıllık protokole imza atarak öğrenim ve basketbol yaşantısına Amerika’da devam etme kararı aldı.

Feryal Defne Atlı; “Bana bu süreçte danışmanlık yapan Tamer Türkman'a ve West Virginia Üniversite’ne bana bu harika fırsatı verdiği için Coach Mark Kellogg’a teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca beni kabul etmiş olan diğer okullara, özellikle Texas Üniversitesi, Baylor ve Towson’a da teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Yeni takımı ile çalışmalara başlamaya hazırlanan genç sporcu, heyecanını ve mutluluğunu gazetemiz aracılığıyla Mersinliler ile paylaştı.

Bugünlere gelmek için çok çalıştığını söyleyen Atlı, öncelikle kendisine emek veren ailesi ile hocalarına teşekkür ederek, ülkesini yurt dışında en iyi şekilde temsile etmeyi hedeflediğini söyledi.

Mersin’in gururu Feryal Defne Atlı 2024/2025 sezonunda NCCW Ligi’nde West Virginia Üniversitesi adına bir Türk sporcu olarak mücadele edecek.

Üniversite liglerinden yetişen genç yeteneklerin WNBA’ya çağrıldığı bilinirken Feryal Defne de, kariyerini bu yönde ilerletmesi bekleniyor.