CHP Mersin’de kavga büyüyor!

15 Temmuz 2024 Pazartesi 12:54

Sık sık iç çekişmelerle gündeme gelen CHP Mersin’de İl Danışma Kurulunda, parti içi kavganın büyüdüğü görüldü.

HEDİYE EROĞLU

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin İl Danışma Kurulu Toplantısı, geniş katılımla yapıldı. Geçen yıl kurultay öncesi mahalle, ilçe ve il yönetimi seçimlerinde yaşanan büyük çekişme sonrası parti içinde büyük bölünmeler yaşanırken bu durum seçimlere de yansıdı. Belediye başkan adaylarının belirlenmesinde karşı karşıya gelen Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın Başkanvekili olması ile Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer arasındaki kavganın etkisi ile bölünen parti içi grupların gerginliği Danışma Kurulunun yapıldığı salonda tavan yaptı.

Sık sık iç çekişmelerle gündeme gelen CHP Mersin’de İl Danışma Kurulunda, parti içi bölünme bariz bir şekilde su yüzüne çıktı!

 

İLK ATIŞ DURMUŞ DENİZ’DEN GELDİ

Bu duruma dikkat çeken ilk isim Vahap Seçer ile arasının iyi olmadığı bilinen Anamur Belediye Başkanı Durmuş Deniz oldu.

“Değerli yol arkadaşlarım geçtiğimiz yerel seçimlerde tüm Türkiye’de olduğu gibi Mersinimizde de büyük başarı kazandık” diyerek sözlerine başlayan Deniz, “ İnşallah bu güzel hizmetler bizleri özellikle büyükşehir ve biz yerel ilçe belediyelerimizin çalışmaları ile önümüzdeki genel seçilmede Türkiye’de iktidarın ışığını bizler yakacağız. Bundan hiç şüpheniz olmasın, ilk genel seçimde iktidar olacağız. Biz bunu bizlere ziyarete gelen partili partisiz tüm vatandaşlarımızdan duymaktayız.

Ben şuna inanıyorum; arkadaşlar hiç kimsenin oyunu alamayız diye düşünmeyin. İnsanlar artık eskisi gibi körü körün siyaset yapmıyor. Biz güzel yaptığımız hizmetleri anlatabilirsek, inandırıcı olabilirsek herkesin oyunu alabiliriz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Biz ilçe kongrelerinde vermiş olduğumuz mücadelenin yarısını inanın bu genel seçimler için harcarsak hiç tereddüt etmeyin önümüzdeki ilk genel seçimlerde iktidara geleceğiz. Emeklilerimizin, kadınlarımızın, gençlerimizin yüzleri gülecek” dedi.

 

BAŞIRIYI KENDİNE MAL EDENLERE ‘EKİP’ HATIRLATMASI

Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut da, 2014-2019 arasında belediye bakanlığı yaptığını anımsatarak, “O dönem yaklaşık 200 belediye başkanımız vardı. En son yaptığımız toplantıda salona sığmadık” diyen Turgut, “Şimdide bu il danışma kurulunda bu kalabalığı görmek beni mutlu etti. Tabi 31 Mart’ta büyük bir başarı kazanıldı. Bir ekip çalışmasıdır” diyerek başarıyı kendine mal edenlere adeta mesaj vermiş oldu.

Önceki dönemde Büyükşehir Meclisinde azınlıkta olduklarını da hatırlatan Turgut, “Muhalefet partisinin belediye başkanıydık şimdi Büyükşehir Belediyemizin bizim partimizden. Hem Büyükşehir Meclisinde hem Silifke Meclisinde çoğunluktayız. Yani önümüz açık. Biz şunu vaat ediyoruz, genel merkezimiz ile uyumlu bir belediyecilik yapacağız. Sizlere hizmet edeceğiz. 31 Mart’ta genel iktidarın kapısı açılmıştır biz bu anlamda yerel yöneticiler olarak üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. İktidarın yoluna hep beraber yürüyeceğiz” diye konuştu.

 

CHP GENEL MERKEZİNİ BASAN VEKİLDEN ‘KAPI KULU OLMAYACAĞIM’ ÇIKIŞI

Yerel seçimler öncesi CHP’nin Parti Meclisi toplantısını basarak genel merkez koridorlarındaki bağıra çağıra belediye başkan adaylarının belirlenmesine ilişkin Genel Başkan Yardımcısı Ali Mahir Başarır’ı, kendine yakın isimleri aday yapmakla suçlayarak karşı karşıya gelen Milletvekili Hasan Ufuk Çakır da, eleştirilerde bulundu.

Vahap Seçer’e desteğini vurgulayarak sözlerine başlayan Milletvekili Çakır, “Bu salonda 1,5 sene önce il kongresinde duruşum nasılsa aynı yerde duruyorum. Asla hiç kimsenin kapısında kapı kulu olmayacağım. Örgüte, üyeye güvenerek ön seçim istiyorum. Ön seçim isteyen ayağa kalksın. Yok öyle yağma. Evet şerefimle, haysiyetimle, onurumla inadına millete gidiyorum. Kimin abidik gubidik hesabı varsa hodri meydan. Ankara’da hodri meydan, Mersin’de hodri meydan. Güneşin balçıkla sıvanmayacağını herkes görecek. Ben, Elma Kurdu’na, Abanoza yol yapan Vahap Seçer’i alkışlamayacağım da kimi alkışlayacağım? Vahap Seçer’e saygı göstermeyip de kime göstereceğiz?

 

“HADDİNİ BİLME” MESAJI

Bu sokaklarda, bu dağlarda millet var, İslam’ın şartı 5, 6’ıncısı olsaydı haddini bilmek olurdu. Biz hem Allah’a hem millete teslim olmuşuz. Bunun da en büyük örneği sizsiniz. Size rağmen politika olur mu? Toroslar, Erdemli, Anamur, Bozyazı, Silifke, Mut biliyor, anası ölen hatun, babası öldüğünde ağa oldum zannedermiş. Yok öyle yağma.

Ankara’da 5 tane – 10 tane oda istiyorum Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan bir dakikada telefonuma çıkıyor, Allah razı olsun. Bu söylediklerimi kimse yanlış anlamasın, tabi Ekrem İmamoğlu’nu da saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. İşi karıştırmaya gerek yok. Yiğidin hakkını yiğide vereceksin, öbürünün hakkını öbürüne vereceksin.

 

“PARTİLİSİNİ DÖVDÜRMEK AYIP BİR ŞEY. BİZ ADAM TEHDİT ETMEYİ ORTA OKULDA BIRAKTIK”

Partilisini dövdürmek ayıp bir şey. Biz adam tehdit etmeyi orta okulda bıraktık. Yemez bu işler, yemez.  Örgütlerden, üyelerden şunu istiyorum; tüm gücünüzle sahip çıkın, onlar, kötü niyetliler halka, vatandaşa rağmen politika yapılmayacağını anlayacaklar.

Belediye başkanlarımız burada, hangi gün gelip size gayri meşru bir şey söyledim? Doğruyu, düşkünü, olda kalmışı, asfaltı, vatandaşın dileğini söylerim” dedi.

Konuşması salonda büyük yankı uyandıran Çakır, alkışlarla kürsüden indi. 

 

BAŞKAN YILDIZ’DAN ORTAK AKIL ÇAĞRISI

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız da, Danışma kurulunu, örgütün bundan sonraki siysai hayata nerede baktığını değerlendireceğini söyleyerek, “Bu anlamda Toroslar deneyiminin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü Toroslar kurulduğu günden buyana bir faşist parti tarafından yönetiliyordu ve 2024 yılı 1 Nisan sabahı itibariyle Toroslar’da yeni bir zaman işlemeye başladı. Bu zaman aslında ortak aklın, kolektif yönetimin oluşturulması çabasının zamanıdır. Aslında toplumsal uzlaşının zamanıdır Bence toplumsal uzlaşı ve ortak akıl, kolektif yönetim en fazla üzerinde durmamız gereken konudur” dedi.

 

ÖZYİĞİT’TEN ÇAKIR TESPİTİ

Yine Vahap Seçer ile karşı karşıya gelen isimlerden biri olan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de, “Hasan Ufuk Çakır’dan sonra konuşmak oldukça zor” diyerek konuşmasına başladı. “Sayın Çakır konuşmasını yaptı ve salonun 3’te biri olan taraftarları ile birlikte ayrıldı” diyen Özyiğit, kimseye mesaj vermediğini tespitte bulunduğunu söyledi.

Başkan Özyiğit, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Sizler kendi ikbaliniz için değil ülkemiz, patimiz için mahalle mahalle, sokak sokak gezerek çalıştınız, bu çalışmalarınız boşa gitmedi, Türkiye’de bu başarıyı getirdi ve Türkiye’de umudun bitmediğinin altı çizildi. Mersin7de büyük bir başarı elde ettik. 3 ilçe belediyemizi 7 ilçeye çıkardık ki bunu 9-11 yapmamızın çok mümkün olduğunu sonradan gördük. Böyle bir büyük başarının altına hepiniz imza attınız. Bizler Yenişehir’de önemli bir işe imza attık. İlk geldiğimiz dönemde 9 muhalif meclis üyemiz ardı. Şimdi bu dönem Büyükşehir Belediye Meclisine giden 8 üyemizin 8’i de CHP’li. Cumhur İttifakına geçen dönem fark atmıştık ama bu dönem bunu 4’e katladık.

Genel merkezimizin Özgür Özel’in de ifade ettiği gibi bu halkın bize verdiği kredi. Bu krediyi doru kullanırsak ülkede bize yeni alanlar, sorumluluklar açar. Biz bu sorumluluğa hazır olmak adına bulunduğumuz mevkilerde, alanlarda hepimiz üzerine düşeni fazlasıyla yapmak zorunda. Dün Genel Başkan Yardımcımız Sayın Suat Özçağdaş bey aradı ve bizi eğitim maratonuna davet etti. Biz orada Yenişehir Belediyesi olarak 5 yıldır eğitim ile ilgili yaptığımız çalışmaları anlatacağız. Türkiye’de 411 belediye başkanı içinde bu sürece dahil edilen tek belediye başkanı olma onurunu yaşadım. Ve bu toplantıda biz çocukların dünyaya gelir gelmez nasıl bir eğitim sürecine tabi tutulması gerektiği ile ilgili bilimsel altyapıya dayalı çalışmaları orada sunacağız. Bu da CHP iktidarında bu bir model olacak. Hayatımızın ülkemizin her bölgesinde uygulanacak.”

Abdullah Özyiğit, Yenişehir örgütünün sloganları ile kürsüden indi.

 

“HALK HİZMET BEKLİYOR”

Daha sonra söz alan Milletvekili Talat Dinçer de, sert mesajlar veren isimlerden oldu. 31 Mart’ta hepimizin yüzü güldü” diyen Dinçer, ama bu sonucun öncesine bakmak gerektiğini söyledi. 22 yıllık AKP iktidarında toplumun her kesiminin inim inim inlediğini kaydeden Talat Dinçer, “Kafasını kaldırana FETÖ’cü, biraz itiraz edene PKK’lı denildi. Toplum sindirildi. Böyle bir ortamda 2019’da bizim Büyükşehir Belediye başkanlarımızın yaptığı sosyal belediyecilik, halkın derdiyle dertlenmek, fakirin fukaranın sorunlarıyla ilgilenmek köye, kente en ücra noktalara hizmet götürmek bugünkü başarının temelidir.

Daha sonra gelinen süreç içerisinde CHP’de bir değim gerçekleşti. Halk bunu kabul etti, değişim istedi, ‘değişime varız’ dedi Çünkü bir şeylerin değişmesini istiyordu. Halkımız başarısızlıktan yana değil, hizmetten yana tavrını koydu.

 

“BİRBİRİMİZİN PAÇASINI ÇEKMEYE, KISKANMAYA GEREK YOK”

Ve bu süreç içinde gerek Genel Başkanımız sayın Özür Özel, gerekse Grup Başkanvekilimiz, milletvekillerimiz örgütümüzün çalışmaları bugünkü 31 Mart seçiminin mimarı oldu. Bazı şeyleri de göz ardı etmemek mazım. Önümüzdeki yapılacak ilk seçimde normal bir seçim olacağını düşünmüyorum, bir erken seçim olacağını düşünüyorum. Bu süreç içinde güzel başarı elde eden Büyükşehir Belediye Başkanlarımız ve alt birim belediye başkanlarımız ilk seçimde bize CHP’yi iktidar edecek. Dolayısıyla bugünlerde partimizde ayrışmaya hiç gerek yok. Birbirimizin paçasını çekmeye hiç gerek yok. Birbirimizi kıskanmaya hiç gerek yok. Bugünlerde geçmişte görev yapan tüm CHP’li ağabeylerimiz, üstatlarımız ile beraber merkezde Büyükşehir Belediye Başkanımızın himayesinde, alt birim belediye başkanlarımızın çok güzel bir şekilde çalışması ve bunu genel merkeze taşımamız genel merkezine taşımamız CHP’nin en büyük başarısı olacaktır. Bunu yapmamız lazım. Bizim ayrışacak, birbirimiz ile uğraşacak zamanımız yok. Şuan ki iktidar, muhalefete her zaman şunu söyler; ‘CHP’ye bir şey demeye gerek yok olar birbirini yer tüketir.’ Biz birbirimizi yemeyeceğiz arkadaşlar, birbirimize sahip çıkacağız. Her kim olursa olsun burada ayrışmaya, bölünmeye gerek yok” şeklinde konuştu.

 

BAŞARIR’DAN ERKEN SEÇİM MÜJDESİ
Kürsüye, “Mersin seninle gurur duyuyor” solanları ile çıkan Milletvekili Ali Mahir Başarır ise önemli bir süreç yaşandığını söyleyerek, “Öncelikle 31 Mart’ta kazanan tüm arkadaşlarımı, onlarla beraber yürüyen örgütümü tebrik ediyorum. Bitti mi asla, bir adımımız daha var. Yapılacak ilk genel seçimler, erken mi olacak zamanında mı olacak tartışması var. Ama size bir söz veriyorum ki 2028’de olmayacağı bir kesin. Türkiye’de erken bir seçim olacağını şimdiden müjdeliyorum.

 

“MİLLETVEKİLİ ARKADAŞLARIMIZ İLE CİDDİ BİR MÜCADELE VERİYORUZ”

Milletvekili arkadaşlarımız ile ciddi bir mücadele veriyoruz. Gelen yasalar bir felaket. En son komisyonda tasarruf yasası maddeleri torba yasaya geldi. Nereden tasarruf edeceğiz diye baktım, nereden başlamış cumhurbaşkanı? Büyükşehirlerin aydınlanma ile ilgili kesintiyi arttırmış ve daha da arttırma yetkisi yine cumhurbaşkanına verilmiş. Tasarrufu neden belediyelerden yapıyorsun? Sen ABD’ye 5 uçakla gidiyorsun? Belediyelerden tasarruf yapmanıza gerek yok, bizim belediye başkanlarız zaten tasarruflu. 2019’da Mersin belediyesinin helikopteri vardı, belediye başkanımız Türk Hava Kurumuna verdi. Biz zaten tasarruf yapıyoruz ki 15 liraya 3 kap yemek veriyoruz. Türkiye’nin en ucuz ulaşımını veriyoruz. Burs, yurt, ekmek veriyoruz. Sen neyi alacaksın? Utandılar sıkıldılar ve bu düzenlemeyi geri çektiler.

Sonra Milli Eğitim Meslek Kanunu geldi. Baktık Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tek bir yerde adı geçmiyor. Milletvekillerimiz; tarikatlarla gezen onlara STK diyen, İsmail Ağa cemaatini makamında ağırlayan utanmaz bakana seve seve, o kanuna bu yasa; Gazi Mustafa Kemal Atatürk ilke ve inkılapları ışığında öretmenler yetiştirecektir maddesini geçirdi.  

Son olarak komisyona hayvanlarla ilgili yasa tasarısını getiriyorlar. Uyutma kelimesini çıkartıp, ötenaziyi getirmişler. Anlıyorum sizin zeka seviyeniz beli de bu toplumun zeka seviyesi sizin çok üzerinizde. CHP milletvekili, örgütleri bu ülkede doğanın, insanların ve hayvanların milletvekili ve partisidir. Hayvanları uyutmaya yasasını meclisten geçirmek isteyenler bilsin ki CHP günlerce gecelerce bu yasa için direnir, onları mecliste uyutur. Biz hayvanları öldürtmeyeceğiz. Hep beraber belediye başkanlarımız ile yaşatacağız” diye konuştu.

 

“SAYGISIZLIK YAPANIN YAKASINA YAPIŞIRIZ”

Gergin toplantıda özellikle Milletvekili Çakır’a ne yanıt vereceği merakla beklenen Başarır, bu konuyla ilgili sert sözleri ile dikkat çekti.

“Gerçekten çok doluyuz. Zor bir süreçte geçiyoruz. Biz birinci partiyiz. Bu sorumluluğu hepimiz bilmeliyiz. Asla aramızda bir kavga, bir tartışma yaşamamalıyız. Benim üzülerek gördüğüm bazı sosyal medya paylaşımları var.

Biz CHP’liler başta kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Erdal İnönü, Deniz Baykal, Altan Öymen, Hikmet Çetin, Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel’e hepsine sonsuz saygı hürmet gösteririz. Bu partinin her hangi bir üyesi, belediye başkanı, milletvekili bunlardan bir tanesine saygısızlık yaparsa da onun yakasına yapışırız. O yüzden bu makamlara gelebiliriz, bu koltukta oturabiliriz” dedi.

Bu esnada salondan bu sözlerin kime söylendiğinin sorulması üzerin Başarır, “Dinlersen kime söylediğimi anlayacaksın” yanıtı geldi.

“Ama şunu bilin ki, bu liderlerimizden birine hakaret edenin de yaptığı yanına kar kalmaz, bu parti gerekeni yapar, izin vermeyiz, izin verdirmeyiz ve öyle bir karar verir ki hiç kimse cesaret edemez. Birinci genel başkanımızdan bugüne kadar herkes haddini bilecek” dedi.

 

“ÖN SEÇİM DE, PARTİ İÇİ DEMOKRASİ DE, ÜYE HUKUKU DA, ÜYE DİSİPLİNİ DE GELECEK”

Bir müjde de örgütlere vermek istediğini söyleyen Ali Mahir Başarır, “Sayın genel başkanımız örgütleri güçlendireceğini söyledi. En düşük 900 lira ilçe ödenekleri önce 2 sonra 3 katına çıktı. Şimdi ilçelere en düşük ödenek en düşük 5 bin lira oldu. Genel merkezin 3 ve 4’üncü katında gelen her ilçe başkanının çalışıp, misafirlerini ağırlayabileceği odalar ayıldı. Yani örgütler artık daha güçlü olacak” diye konuştu.

Kendisine yüklenen Hasan Ufuk Çakır’ın, ön seçim talebine ilişkin de konuşan Başarır, “Eylül’de tüzük kongresi var.  Sayın vekil ön seçim dedi. Tüzük kongresinin yapılmasını en büyük yeganesi ön seçim. 2022’den bugüne kadar bakalım neden yapılmadığını hep beraber sorgulayalım. Ön seçim de, parti içi demokrasi de, üye hukuku da, üye disiplini de gelecek” dedi.

Bu sözleri salondan alkış alan ancak sonrasında laf atılarak sataşmalar yapılan Başarır, “Tabi ki herkes ön seçimle gelecek ama herkes televizyonda ve sosyal medyada bu partinin genel başkanına, grup başkanvekiline, belediye başkanına, milletvekiline de istediği hakareti de yapamayacak. Tabi ki ön seçim gelecek ama ön seçim geldikten sonra da partinin genel başkanı, belediye başkanı, belediye başkanı, grup başkanvekili konuşurken laf atıp da hakaret edilmeyecek” ifadelerini kullandı.