Mezitli Kent Konseyi’ne usulsüzlük tepkisi

21 Mayıs 2024 Salı 17:58

Kadınlar eşitlik için mücadele ederken Mersin Mezitli Kent Konseyi’nin23 Mayıs’ta yapacağı genel kurul öncesi Kadın Meclisi’ni kapatmaya çalışmasına tepkiler artarak sürüyor.

Mersin’de Mezitli Kent Konseyi’nin yönetmeliğe ve demokrasiye aykırı bir şekilde Kadın Meclisi’nin kapatılmasına ilişkin genel kurul gündemi tepkiye neden oldu.

Günebakan Kadın Derneği, Anka Üreten Kadın Derneği, 7 Renk LGBTİ Derneği, Yeniden Sosyoloji Derneği, Bağımsız Kadın Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) ve Mersin Kadın Platformu ortak basın açıklaması yaparak karara tepki gösterdi.

 

DAHA ÖNCE DE KAPATILDI; MAHKEME KARARI İLE AÇILDI

Ancak tepkilere rağmen 23 Mayıs’ta yapılacak genel kurul öncesi geri adım atılmaması nedeniyle kapatma kararına karşı kadınlar bir kez daha açıklama yaparak, usulsüzlüğe dikkat çekti.

Kadın Meclisi üyeleri, konsey genel kurul gündeminde yönetmeliğe aykırı bir harekete imza atmasına tepkisi sürdürerek, “Mersin'de çalışma yürüten dernekler olarak kendilerini sözlü olarak uyarmamıza rağmen düzeltme yoluna gitmemişlerdir. Aynı kent konseyi daha önce de Kadın Meclisini usulsüzce kapatmıştır ve derneklerin şikayeti üzerine konu mahkemeye taşınmış, kadın meclisinin usulsüzce kapatıldığına dair mahkeme kararıyla meclis yeniden çalışmaya başlamıştır.

Bizlerin, sivil toplum gönüllülerinin, ülkede yaşanan usulsüzlüklere, baskı ve haksızlıklara karşı susmama, ses çıkarma sorumluluğumuzdan dolayı sizleri de bu konuda bilgilendirmek istedik. Mersin Kadın Platformunun yanı sıra ülke genelinde faaliyet gösteren kadın örgütlerinin temsil edildiği Kadın Koalisyonu, Eşik gibi platformlar da konuya dahil olmuşlar, sosyal medyada paylaşım yaparak duyuru yapmışlardır” açıklaması yaptı.

 

“GENEL KURUL GÜNDEMİ, YÖNETMELİĞE UYGUN OLARAK YENİDEN DÜZENLENMELİ”

Son olarak Anka Üreten Kadın Derneği de, yaptığı açıklama ile Kadın Meclisine destekverdi. Açıklamada, “Bileşeni ve yürütme kurulu üyesi olduğunuz Mezitli Kent Konseyi’nin ertelenmiş genel kurulu 23 Mayıs 2024 tarihinde yapılacaktır. Kent Konseyi başkanı Sibel Gelbul imzası ile duyurusu yapılan genel kurul gündeminin 5. Maddesinde kadın ve gençlik meclislerinin kapatılmasının karara bağlanması yer alıyor.

Ancak bu madde kent konseyleri yönetmeliğine aykırıdır. Yönetmelik şöyle diyor;

Yürütme kurulu Madde 11 – (1) (Değişik :RG-6/6/2009-27250) Yürütme kurulu, genel kurul tarafından birinci dönem için iki, ikinci dönem için üç yıl görev yapmak üzere seçilenlenler birlikte, kadın ve gençlik meclis başkanlarının da yer aldığı en az yedi kişiden oluşur. Anlaşılacağı gibi kadın ve gençlik meclislerinin başkanları yürütme kurulunun daimi üyesidir ve bu sebeple kapatılması yönetmeliğe aykırıdır.

Mezitli Kent Konseyi y üyesi olarak yapılan yanlışa dikkatinizi çekmek istedik. Kadın meclislerinin varlığı toplumsal cinsiyet eşitliğine giden yolda çok önemlidir. Mersin’de faaliyet yürüten bir kadın derneği olarak genel kurul gündeminin yönetmeliğe uygun olarak yeniden düzenlenmesi için desteğinizi bekliyoruz. Mezitli’ye yakışanın demokrasiye ve yönetmeliklere uygun çalışan bir kent konseyi olduğunu düşünüyoruz” denildi.