Mersinli sanayiciler güçlerini birleştirip savunma sanayi alanında tedarikçi olmaktan çıkıp ürettikleri ürünlerle pazarda söz sahibi olmak istiyor. MTSO ve MTOSB işbirliğinde katıldıkları IDEF2023 Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’yla güç birliğinin ilk adımını atan firmalar, önümüzdeki süreçte oluşturulması planlanan Savunma Sanayi Kümesi’nde birlikte hareket ederek pastadan daha büyük paylar alma hedefinde.
Haber Merkezi
İstanbul TÜYAP Fuar Merkezi’nde bu yıl 16’ıncısı düzenlenen IDEF 2023 Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’na Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) işbirliğinde Mersin’den 10 firma katıldı. Katılımcılar İstanbul dönüşünde MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ile MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Fuarın genel değerlendirmesinin yapıldığı toplantıda bir taraftan sektörün gelişimi adına önümüzdeki süreçte neler yapılabileceği ele alınırken diğer taraftan gelecek fuarlara katılım konusunda nasıl bir yol izlenmesi gerektiği tartışıldı. MTSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Alpay Seyhan, Yönetim Kurulu Üyeleri Gökben Gökbulut, İdris Üstemel, Murat Aktoğ, İstiklal Koçyiğit ve Abdulkadir Orğun da toplantıya katılarak görüşlerini aktardı.
ÇAKIR: “FİRMALARIMIZIN GÜCÜNÜ SAVUNMA SANAYİ BAŞKANLIĞI İLE PAYLAŞACAĞIZ”
Toplantıda söz alan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, başarılı bir fuarın geride kaldığını belirterek, önümüzdeki süreçte daha çok firmanın bu fuarda yer almasını istediklerini söyledi. Organizasyon sürecinde çok önemli görüşmeler yapıldığına da değinen Çakır, Savunma Sanayi Başkanlığı ile görüştüklerini belirterek şu bilgileri paylaştı:
“Yaptığımız görüşmede, mevcut üretimlere rakip olmak yerine savunma sanayinin ihtiyaçlarına yönelik çalışma yürütülmesi tavsiyesinde bulunuldu. Biz de firmalarımızın potansiyelini belirleyen bir çalışma yaparak Ekim ayında Savunma Sanayi Başkanlığı’na gerçekleştireceğimiz ziyaretle firmalarımızı tanıtacağız.”
Yine fuar sürecinde Milli Savunma Bakanlığı Tedarik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile görüşüldüğüne de değinen Çakır, önümüzdeki süreçte bu kurum yetkililerinin Mersin’e gelerek bakanlık projeleri ve destekleri hakkında bilgilendirme yapacağını söyledi.
Mersinli firmaların fuar sürecinde sektörün güçlü firmalarıyla temas kurup önemli bağlantılara imza attığına da dikkat çeken Çakır, önemli tecrübe paylaşımları yaşandığını söyledi. Öncelikli hedefin Mersin’de savunma sanayine hizmet veren firmaların kendi içindeki ticaretini artırmak olması gerektiğini kaydeden Çakır, ardından yapılacak UR-GE Projesi ile kümelenmeye ağırlık verip ulusal ve uluslararası pazarların zorlanmasının önemine değindi. “Hedef yalnızca tedarikçi olmak değil, pazarda somut ürünlerle yer almak olmalı” diyen Çakır, oluşturulacak birliktelikle bunun sağlanabileceğini sözlerine ekledi.
TEKLİ: “HEDEF, SAVUNMA SANAYİNDE MERSİN’E DÜŞEN PAYI ALMAK”
MTOSB olarak savunma sanayi konusuna büyük önem verdiklerini kaydeden Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, bu alanda ilerlemek isteyen sanayiciye ne tür destekler verebileceklerini açıkladı. MTOSB bünyesindeki Model Fabrika’nın savunma sanayine büyük destekleri olacağını dile getiren Tekli, firmalara durum analizleri yapabileceklerini, sektöre yeni girecek firmalara bölgede 500 ile bin metrekarelik alanlar oluşturup yatırıma gücü yetmeyen firmalara kiralayabileceklerini, büyük firmalara OSB’de yeni yerler tahsis ederken indirimler uygulayabileceklerini söyledi. “Hedefimiz savunma sanayinde Mersin’e düşen payı almak” diyen Tekli, birlik ve beraberlik içinde bu hedefe ulaşabileceklerine inandığını vurguladı. Ortada büyük bir pazar olduğunu ve önemli olanın düzgün planlamalarla hatasız şekilde bu pazara girmek olduğunu belirten Tekli, artık tüm dünyanın kendisine hedef olarak savunma sanayini koyduğunu Mersin’in de bu konuda yola çıktığını söyledi.
Yalnızca fuarlara katılmak istemediklerini belirten firma temsilcileri ise askeri fabrikalarla, tersanelerle bir araya gelmek, ziyaret etmek istediklerini belirtti. Bu sektörde özellikle belgelendirmenin büyük önem taşıdığını vurgulayan firma temsilcileri, dünyanın en iyi üretimi yapılsa dahi belge eksiği olması durumunda pazarda yer alamadıklarını hatırlattı. Bu ve benzeri sorunların çözümü için eksik kaldıkları noktalarda ortak eğitimler düzenlenmesi talep edildi.