Sağlıkta artan şiddet ve taleplerinin karşılanmaması sağlık emekçilerini isyan ettirdi. 1-2 Ağustos’ta ülke genelinde iş bırakma eylemi yapmaya hazırlanan sağlıkçılar, şiddetin önlenmesi, mali haklar, özlük hakları, çalışma koşulları ve liyakat istiyor.
HEDİYE EROĞLU
Ülke genelinde sağlık alanında örgütlü 19 sendika ve 2 aile hekimliği örgütünün bir araya gelerek 22 Temmuz'da kurduğu Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele (SABİM) Platformu, sağlıkta şiddetin önlenmesi, mali ve özlük haklar ile çalışma koşullarının iyileştirilmesi, meslekte liyakat konusundaki talepleri için iş bırakma kararı aldı. Kara doğrultusunda sağlık emekçileri 1-2 Ağustos tarihlerinde ülke genelinde iş bırakma eylemi gerçekleştirecek.
İLGİLİ TÜM MESLEK ÖRGÜTLERİ VE SENDİKALARIN DA TEMSİL EDİLDİĞİ ŞİDDETLE MÜCADELE KURULU KURULMALI
Mersin’de de gerçekleşecek iş bırakma eylemi ile ilgili gazetemize bilgi veren Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER) Başkanı Dr. Haydar Karakoyun, ilk taleplerinin Sağlık Bakanlığı bünyesinde ilgili tüm meslek örgütleri ve sendikaların da temsil edildiği Şiddetle Mücadele Kurulu kurulması olduğunu söyledi.
ASM’LERİN GİDERLERİ DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMALI
Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarından yıllık izin ve hastalık raporlarında maaş kesintisi yapılmaması içinde düzenleme istediklerini söyleyen Başkan Karakoyun, “Aile sağlığı çalışanlarının 1,5 olan tavan ücret kat sayısı 3’e çıkartılmalıdır. ASM gider kalemi ödeneği oranları, sosyo gelişmişlik ödemesinde bölge oranları ve deprem bölgesi öncelikli olarak güncellenmeli ve çarpan katsayısı, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde yer alan ilk bin puana kadar olan hak ediş kalem katsayısı yüzde 100 arttırılmalıdır. ASM’ler güvenlikli fiziki koşulları uygun olacak şekilde kamu tarafından inşa edilmelidir. Bunlar gerçekleşinceye kadar ASM’lerin kira, personel ve her türlü giderleri merkezi bütçeden karşılanmalıdır” dedi.
TALEPLER; ŞİDDETİN ÖNLENMESİ, MALİ HAKLAR, ÖZLÜK HAKLARI, ÇALIŞMA KOŞULLARI, LİYAKAT!
Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu da, kamuoyuna, hekimlere ve sağlık emekçilerine yönelik yaptığı açıklamada eyleme destek verileceğini duyurarak, şu ifadelere yer verdi; “Hekim ve sağlık çalışanlarının üyesi olduğu 21 sağlık örgütünü; Mersin Aile Hekimleri Derneği, Hekim Birliği, Birlik Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık - İş, Hekimsen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası, Anadolu Sağlık-Sen, Bağımsız Sağlık-Sen, Hürriyetçi Sağlık Sen, Sağlık Hizmetleri Sendikası, Sağlık Çalışanları Sendikası, Sağlıkçı Birliği Sendikası, Sağlık Hak-Sen, Sağlık Liyakat Sen, Tabip- Sen, Tüm Sağlık Sen, Yenilikçi Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Hemşireler ve Tüm Sağlık Profesyonelleri Sendikası'nın katılımıyla; şiddetin önlenmesi, mali haklar, özlük hakları, çalışma koşulları, liyakat talepleri için 1-2 Ağustos 2023 tarihlerinde yapılacak olan iş bırakma etkinliğinin desteklenmesine oy birliği ile karar verilmiştir.”