Turizmci Hüseyin Çalışkan’ın düğün salonu yaparak doğa tahribatı yaratmakla ve deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarına zarar vermekle eleştirildiği Davultepe 100. Yıl Tabiat Parkı ile ilgili Sibel Gelbul’dan, Mezitli Belediyesi’nin yasal olarak mücadele sürecine müdahil olup olmadığına yönelik soru geldi.
HEDİYE EROĞLU
Deniz kaplumbağalarının yumurta bırakmak için sahile çıktığı alanlardan biri olan koruma altındaki Mezitli ilçesi Tece Mahallesi sınırları içerisindeki Davultepe Tabiat Parkı’nda tahribat giderek artıyor.
Kızkalesi Turizm Derneğinin Başkanı da olan iş insanı Hüseyin Çalışkan’ın sahibi olduğu Çaaş Grup’un bakanlıktan kiraladığı Davultepe Tabiat Parkı’nda yapmak istediği eğlence merkezi için kumsalı ve yeşil alanları tahrip etmesine tepkiler yükselse, cezalar kesilse de doğa katliamı önlenemiyor.
Son olarak gazetemize ulaşan bölge sakini vatandaşlar son günlerde Çaaş Grubun bölgeye zarar verdiğini ileri sürerek, yetkilileri göreve ağırdılar. Çaaş Grubun alanda keyfi uygulamalar ile doğa tahriratı yaratacak uygulamalara imza attığını ileri süren vatandaşlar, Davultepe Tabiat Parkının korunmasını istiyor.
“MEZİTLİ BELEDİYESİ DAVULTEPE İÇİN YASAL MÜCADELEDE VAR MI?”
Tabiat parkında yoğunlaşan inşaat faaliyetlerine bir tepki de Mezitli Kent Konseyi Başkanı Sibel Gelbul’dan geldi: “Kırçiçeği Garden unvanlı işletme açık hava ses ve gürültülü düğün salonu. İşletme ruhsatı Mezitli Belediyesi tarafından değil Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından verilmiştir.
Mezitli Belediyesi yıllardır korumaya çalıştığı tabiat parkına düğün salonu kondurulmasına yasal olarak müdahil oldu mu? Olduysa süreç ne durumda?
Olmadıysa neyi bekliyor?
“İŞLETMECİ NE KADAR TORPİLLİ İSE!...”
CHP’li Belediye Meclis üyesi Abdurrahman Yıldız da, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Davultepe 100. Yıl Tabiat Parkı Mersin'imizin en özel alanlarından bir cennet köşe. Geçtiğimiz yıllarda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından, halkın bütün itirazlarına rağmen özelleştirildi. Şimdi aynı kurum ülke genelinde 25 adet sahili deniz kaplumbağalarının konaklama ve üreme alanı olduğundan ışık ve gürültü kirliliğine kapattı. Ama Davultepe'deki işletmeci ne kadar torpilli ise burayı kontrol edilecek yerler arasına almadı.
Mersinliler kendinize sahip çıkın üç beş rantiyeye peşkeş çekilmesine müsaade etmeyin. Çünkü dünyanın en güzel sahilleri, plajları Mersin'de yok edilmesine, halkın kullanımına kapatılmasına izin vermeyin!” dedi.
TARHAN’A CAN ALICI SORU: “NEDEN GEÇMİŞTE ‘EVET’ DEDİNİZ?”
Mimar Abdullah Yılmaz da, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ı hedef alarak, 2019’da kaplumbağaların yuvalama alanında yer alan kısıtlayıcı faktörlerin kaldırılması için hazırlanan, imar planı değişikliği ile ilgili ‘evet’ oyu verdiğini anımsattı.
Yılmaz, “Mersin halkı unutmadı. Carrettaların yaşam bölgesi doğal sit alanına residance yapmak için, kişisel ranta peşkeş çekmek için mecliste onay verenlerin, işbirlikçilerinin er geç adalet önünde hesap vereceklerine inancım tamdır. Yuvalarını bozduğunuz zavallı carrettalar kabusunuz olur inşallah.
Sayın Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan bey, 18/01/2019 tarihinde Mezitli Belediyesini Büyükşehir BelediyeMmeclisinde temsil eden siz ve meclis üyeleriniz, deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarına ilişkin Orman Bölge Müdürlüğünün yazısına ilişkin, kaplumbağaların yuvalama alanında yer alan kısıtlayıcı faktörlerin kaldırılması için hazırlanan, 1/5 bin ölçekli ilave ve revizyon nazım imar planı değişikliği ile ilgili karara, bugünkü davranış ve eylemlerinizin tam aksine oy birliği ile ‘evet’ dediniz, tüm meclis üyeleri de oy birliği ile ‘evet’ dediler. Mezitli’nin şehri emini olarak meclis kararının içeriği, Mezitli’ye, çevreye, tabiat parkına getirdiği kamu yararı açısından, ‘evet’ oyunuzun gerekçeleri konusunda Mersin kamuoyunu bilgilendirirseniz minnettar kalırım” dedi.