Turizm için Balıkesir’den kovulan balık çiftliklerinin Aydıncık’ı kuşatmasına karşı yöre halkının mücadelesi sürüyor. İlçedeki balık çiftliği sayısını 12’ye çıkartacak yeni yatırımlar için 11 Temmuz 2023 tarihinde yapılacak ÇED halkı bilgilendirme toplantısına karşı yurttaşlara katılım çağrısı yapıldı.
HEDİYE EROĞLU
Mersin’in kabusu olan balık çitliği tehdidi büyüyor! Mersin kıyılarını ele geçirmeye çalışan çiftlik sermayesine karşı mücadele çağrıları artıyor. Son olarak Aydıncık’ı kuşatan tesislere karşı yöre halkı mücadele başlatma kararı aldı.
YENİ TESİSLERİN YILDA 7 MİLYON 467 BİN 900 KG PİSLİĞİ/ATIĞI OLACAK
Aydıncık Kent Girişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (AGİKDER), yaptığı açıklama ile ilçede Yenikaş Mahallesi, Soğuksu Mevkisinden batıya doğru çok geniş bir sahada su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik birçok firmaya ait 10 adet tesis kurulması için karar verildiğini açıkladı. Tesislerle ilgili ÇED raporlarının onaylandığını açıklayan dernek, tesislerin günde en az 20 bin 460 kg, yılda 7 milyon 467 bin 900 kg pisliği/atığı olacağına dikkat çekti.
BALIKESİR’DEN KOVULAN TESİSLER AYDINCIK’A GELİYOR
Balıkesir Valiliği’nin, turizm öncelikleri göz önüne alınarak yetiştiricileri bölge dışına çıkarma kararı ile Mersin’e yönelen balık çiftlikleri sayısının 12'ye çıkmasının an meselesi olduğunu açıklayan AGİKDER, 7 Temmuz’da yapılmak istene ÇED sürecine ilişkin halkın bilgilendirmesi toplantısı için Mersin halkına katılım çağrısı yaptı.
“6 YILDIR DİRENİYORUZ YİNE BAŞARABİLİRİZ”
Dernekten yapılan açıklamada, “Bildiğiniz üzere Aydıncık’a balık çiftlikleri yapılma çabaları 2017 yılından bu yana sürmektedir. 6 yıldır yapılamamasının ana nedeni, 2018 yılında firmaların Aydıncık’ta yapmaya çalıştığı ÇED toplantısına, halkımız ve çevre dostu sivil toplum kuruluşlarının karşı çıkması sonucu toplantının yaptırılmamasının payı çok büyüktür. Daha sonra düzenlenen ÇED Raporunu yargıya taşıyan Mersin Çevre ve Doğa Derneği’ne (MERÇED) ve bu sürece katkı veren tüm çevre dostlarına teşekkür ediyoruz. Bu sayede sahillerimiz 6 yıllık bir zaman kazanmıştır. Şimdi ise bu tehdit, kapasite artışı başvurusuyla birlikte büyüyerek devam etmektedir.
“AYNI BİRLİKTELİĞİ GÖSTERMELİYİZ”
Büyüyen bu tehdidi, tıpkı 2018 yılında olduğu gibi bizler de daha da çoğalarak aşabiliriz. 2018 yılında ‘balık çiftliklerine hayır’ diyen belediye başkanı, belediye meclis üyeleri, siyasi parti ilçe teşkilatları, muhtarlar, oda ve kooperatifler, Aydıncık balıkçıları ve AYÇEV ile Mersin ve Anamur’dan gelerek katkı sağlayan MERÇED ve Çevre Platformlarının üyeleri ve büyük bir karşı duruş sergileyen Aydıncık’ta yaşayan hemşerilerimize teşekkür ediyoruz. Yine aynı birlikteliği göstermeliyiz.
“HEP BİRLİKTE MÜCADELE ETMEK İSTİYORUZ”
Balık çiftliği sahipleri ve ÇED raporunu hazırlayan firma temsilcileri, yasal prosedür gereğince 11/07/2023 Tarihinde Aydıncık’ta toplantı düzenleyecektir.
Aydıncık’ta sahillerimizi kullanılamayacak hale getirecek olan çok fazla sayıdaki bu balık çiftliklerine karşı olduğumuzu göstermek ve bu toplantıya ‘hayır’ demek için Aydıncık Kent Konseyi dahil yukarıda saydığımız kişi ve kurumlarla birlikte ‘platform’ çatısı altında toplanarak hep birlikte mücadele etmek istiyoruz. Bu çerçevede girişimlerimiz başlamıştır.
Tüm halkımızı, 11 Temmuz 2023 salı günü saat 13:00’te, yapılacak toplantıya ‘hayır’ demek için Aydıncık Merkez Mahallesi Çarşısı Merkez Camisi önüne davet ediyoruz” denildi.