Her yıl aynı çile!

2 Temmuz 2023 Pazar 16:33

Uzun bayram tatili nedeniyle Mersin sahillerine akın edenler, Mersin – Silifke yolunda yaşanan yoğun trafik nedeniyle yine isyan etti. Her yıl aynı sorunun yaşandığı D 400 Karayolundaki çile, vatandaşlardan tarafından tepki çekerken, uzayan araç kuyruklarının sonu ise görülmedi. Çok sayıda kazanında yaşandığı güzergahta seyahat süresi neredeyse 3 saati buldu.

HEDİYE EROĞLU

 

Doğu Akdeniz'in önemli turizm merkezlerinden Mersin, çevre iller için bayram tatilinin adresi oldu. Ancak gerek Suriyeliler gerek Rus ve Ukraynalılar gerekse de son olarak depremzedelerin kente gelişi ile nüfusu katlanan şehirde trafik, tatilcilerle birlikte adeta kilitlendi!

Özellikle her tatil döneminde ‘çile’ yolu olarak öne çıkan otoban, uzatılmaması nedeniyle yük almanın aksine yük olmaya devam ediyor.

9 ünlük bayram tatili için kente gelenler ile batı sahillerinde yaşanan deniz turizmi yoğunluğu özellikle haftasonu trafiğin kilitlenmesine neden oldu.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki Korykos Antik Kenti'nin parçası olan Erdemli ilçesindeki Kızkalesi ve devamındaki kentin batı sahillerine ulaşmak isteyenler Çeşmeli’den itibaren bu bölgeye ulaşım sağlamak için D - 400 Karayolu’nda uzun kuyruklar oluşturdu.

Kurban Bayramı süresince yollarda benzer görüntüler oluşurken tatilciler de şehir sakinleri de yaşadıklarına isyan etti.

Uzun bayram tatili nedeniyle Mersin sahillerine akın edenler, Mersin – Silifke yolunda yaşanan yoğun trafik nedeniyle yine isyan etti. Her yıl aynı sorunun yaşandığı D 400 Karayolundaki çile, vatandaşlardan tarafından tepki çekerken, uzayan araç kuyruklarının sonu ise görülmedi.

Çok sayıda kazanında yaşandığı Mersin – Silifke arasında seyahat süresi neredeyse 3 saati bulurken, yolda uzun saatler bekleyen vatandaşlar, yetkililerin bu soruna artık bir çözüm bulmalarını istediler.

Her tatil döneminde yaşanan benzer manzaraların son bulması için yapılan çağrılara rağmen Çeşmeli’de son bulan otobanın Taşucu’na uzatılması projesinin gecikmesine isyan eden tatilciler ve yöre sakinleri, artık bu çileye son verilmesin istiyor.

 

HER SEÇİM VAAT OLUYOR!...

Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde de vata olarak gündeme gelen Çeşmeli otobanın Taşucu’na uzatılması projesinin, 2024 yerel seçimlerinde de vaatten öteye gitmemesi öngörülüyor.

 

İLK ETAP 2028’E KADAR, İKİNCİSİ 2035’E KADAR BİTECEK

Genel seçim öncesi AKP seçim beyannamesinde iktidar kanadı  “2028 yılına kadar yapacağımız Mersin-Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyolu (Çeşmeli-Kızkalesi Kesimi)” ifadesine yer verdi.

Yolun tamamını içeren kısmı ile ilgili ise, “2029-2035 yılları arasında Kızkalesi-Taşucu otoyolu projesi yapımını tamamlayarak milletimizin hizmetine sunacağız" denildi.

 

İNŞAAT BAŞLADI AMA GÖRÜNTÜ YOK!

2017’den buyana ihale süreci yılan hikayesine dönen Çeşmeli-Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyolu Projesi’nin, revize projesi ile ilgili çalışmalar sonucu inşaatın Nisan ayı içinde başladığı açıklansa da gözle görülür bir faaliyete imza atılmadı.

Proje kapsamında; 42 kilometre anayol ve 11 kilometre bağlantı yolu, 9.974 metre uzunluğunda 7 tünel, 1.616 metre uzunluğunda 5 viyadük, 452.2 metre uzunluğunda 7 köprü, 1.444 metre uzunluğunda 23 üst geçit, 2.848 metre uzunluğunda 32 alt geçit ve 6 köprülü kavşak yapılacak.

 

İHALEYİ KAZANAN KOLİN KAZMA VURMADI

Devletten, en çok ihale alan 5 şirket arasında bulunan Kolin İnşaat, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün 23 Eylül 2021 tarihinde gerçekleştirdiği “Çeşmeli-Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyolu Projesi'nin Çeşmeli-Kızkalesi Kesimi" ihalesini, tek teklif sahibi olarak kazandı. Aradan geçen bir yılda proje için ‘kazma’ vurmadı.

Kolin inşaatın kazma vurmaması sık sık eleştiri konusu olurken bu esnada bazı bölgeler için acele kamulaştırma kararları verilmesi tepki çekti.

 

KOLİN GARANTİLİ PROJEYE PARA BULAMAYINCA, İHALEYİ FESHETTİ

Geçen yıl CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, yap-işlet-devret projelerine verilen garantilere karşın yurtdışından kredi bulunamamaya başlandığına ileri sürdü.

Mersin’deki Çeşmeli-Taşucu Otoyolu’nun 52 kilometrelik kesimi için yapılan yap-işlet devret ihalesinin ardından Aralık 2021 tarihinde uygulama sözleşmesinin imzalandığını anımsatan Akın, uygulama sözleşmesinin imzalanmasının üzerinden geçen 10 aya rağmen otoyol için kamulaştırma kararlarının çıkmasına karşın henüz bir adım atılmadığını anımsatarak, “İktidara yakın şirketlerden Kolin’in tek başına katılarak aldığı ihale kapsamında avro üzerinden 45 bin araç garantisi verildiği kamuoyuna yansımıştı. Başka bir deyişle 52 kilometrelik yol için günlük 45 bin araç geçmez ise eksik kalan Hazine’den karşılanacak.

Adım atılmayan çakılmayan projeyle ilgili ihaleyi alan Kolin, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne sessiz bir şekilde fesih başvurusu yaptı” iddiasını gündeme taşıdı.

 

İHALE TEKRARLANDI

Ancak bu esnada avro üzerinden 45 bin araç garantisi verilen Çeşmeli-Taşucu otoyolu projesi acil koduyla ihale edildiği için dava konusu oldu.

Son ihale ile 2 Şubat 2021'deki ilk ihalede 2 milyar 135 milyon 502 bin lira olan bedel, 10 Haziran 2022'de 5 milyar 635 milyon 925 bin liraya çıktı.

Kazanan ise bir önceki ihaleyi alan Özaltın İnşaat- Yapı & Yapı Şirketleri oldu. Proje için 10 Haziran 2022'de 5 milyar 635 milyon 925 bin TL'lik sözleşme imzalandı.