Büyükşehir, işçiyi de mutsuz etti!

14 Haziran 2023 Çarşamba 16:31

Mersin Büyükşehir Belediye yönetiminin işçilerle Nisan’da imzaladığı sözleşme emekçiyi memnun etmedi, Şikayetlerini siyasilere aktaran işçilerin talepleri meclise taşındı. CHP, MHP ve AKP’li meclis üyeleri işçilerin talep ettiği hakları dile getirerek, karşılanmasını istedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası 1 Nolu Şube arasında, MESKİ ve Büyükşehir Belediyesinde görev yapan toplam 572 kadrolu işçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi Nisan ayında imzalandı.

Günlük ücretlerde yapılan yüzde 56'lık artış ve sosyal haklarda yapılan iyileştirmeler, MESKİ ve Büyükşehir Belediyesinde görev yapan kadrolu personel arasında sevinç ve memnuniyet oluşturdu. Sözleşmeyle, MESKİ'de görev yapan 224 ve Büyükşehir Belediyesinde görev yapan 348 olmak üzere 572 kadrolu işçinin günlük ücretlerine yüzde 56 oranında artış yapıldı.Sözleşmeyle, Mersin Büyükşehir Belediyesinde 333,60 lira olan kadrolu işçi günlük ücreti 520,50 liraya yükseltildi. Yapılan artışla birlikte giydirilmiş aylık ortalama 12 bin 897 lira olan kadrolu işçi ücreti, aylık ortalama 18 bin 71 liraya yükseltildi.

1 Mart 2023 tarihinden itibaren geçerli olan ve 3 yıllık imzalanan sözleşme gereği kadrolu işçilerin ücretlerine ve tüm sosyal haklarına, enflasyondan etkilenmemeleri için, gerçekleşen yıllık enflasyon oranında her yıl artış da yapılacağı belirtildi.

 

6 AYDA BİR VERİLEN REFAH PAYI 1 YILA ÇIKARILDI

Ancak emekçileri memnun etmeyen sözleşme Büyükşehir Meclisinde tartışmaya açıldı. Şikayetlerini siyasilere aktaran işçilerin taleplerini mecliste gündeme eden CHP, MHP ve AKP’li meclis üyeleri işçilerin talep ettiği hakları dile getirerek, karşılanmasını istedi.

Konuyla ilgili ilk olarak söz alan MHP’li meclis üyesi Mehmet Topkara, “İşçilerle ilgili sözleşmeler yapıldı. 14 Nisan 2023 tarihinde MESKİ ve Büyükşehir çalışanları ile. Refah payının 6 ayda bir verilmesi gerekirken bir yıl olarak düzenlendi. Yapılan sözleşme gereği verilen hakların bir kısmının belediye personellerimizce memnuniyet yaratmadığını, refah payı ve diğer hakların bir kez daha gözden geçirilmesi isteniyor. Çalışan personellerimizin sözleşmesi ile ilgili bir iyileştirme yapılabilir mi?” dedi.

 

“GEÇMİŞTEKİ HAKLARDAN CİDDİ KISITLAMAYA GİDİLMİŞ”

AKP’li meclis üyesi Zafer Şahin Özturan da, emekçilerin taleplerine kulak verilmesini isteyerek, “Emekçi kardeşlerimiz belediyenin ayakta durması adına şehirde ciddi şekilde alın teri döküyorlar. Geçen günlerde bir sözleşme yapıldı. İçeriğine ben de baktım ve geçmiş dönemdeki haklardan ciddi şekilde kısıtlamaya gidildiğini, önceki sözleşmelere göre yetersiz kaldığını gördüm. Bu sözleşmede revizyon yapılarak işçi kardeşlerimize hakları verilmeli. İşçilerin bu yönde talepleri var.

 

“İŞÇİ BASKI GÖRÜYOR, SORUN YAŞIYOR”

İşçilerimizin promosyonları da hep gündem oldu. Promosyon ne durumda? En son duyduğumuz rakamlar da çok küçük, işçiler de çok sıcak bakmıyor bu oranlara. Neden hala sonuç alamadık? Özellikle sendikacıların çalışmalara eğilip, emekçi kardeşlerimizin haklarını savunmaları gerektiğine inanıyorum.

İşçi kardeşlerimiz 24 TL’ye yakın günlük yemek ücretlerinin çok yetersiz kaldığını söylüyorlar. Emekçinin alın terine sahip çıkmak lazım. Belediyedeki arkadaşlarla konuştuğumuzda eski dönemlerden olanlar örneğin, ‘15 yıldır burada çalışıyorum son dönemdeki kadar sorun yaşadığımız, baskı gördüğümüz ve haklarımızı alamadığımız bir dönem olmadı’ diyorlar” şeklinde konuştu.

 

“HAKLARI KONUSUNDA SONUNA KADAR ARKALARINDA DURMAK LAZIM”

CHP’li meclis üyesi Abdurrahman Yıldız da, emekçilerin ücretleri ile ilgili söz alan isimlerden oldu.

Kendisinin de işçi sınıfından gelen birisi olduğunu söyleyerek, AKP ve MHP’li meclis üyelerinin işçi sınıfının haklarını savunmasının kendisini sevindirdiğini söyledi. Fakat şöyle bir gerçekliğimizde var, bu ülkede alım gücünün bu kadar düşük olmaya devam ettiği bir dönemde, peyniri 200 TL’ye aldığımız ekonomik sistemde, işçilerin maaşını ne kadar arttırırsanız arttırın enflasyonun yükseltmekten başka bir şey olmayacağı belli. Dolayısıyla esas değiştirilmesi gereken yer, asgari ücrette dahil olmak üzere işçilerin, malumunuz beraber yaşadık 10 bin TL oldu ama peynirin, zeytinin de fiyatı arttı. Hatta siz zam yaptıkça maaşlara karşılığında üretimi arttırmadığınız için işçilerin alım gücünü daha da düşürmüş oluyorsunuz. Bunu konuşmamız lazım. Ama tabi işçi sınıfının haklarına da sonuna kadar sahip çıkmak lazım. Hakları konusunda sonuna kadar arkalarında durmak lazım. Bunlardan birisi de belediyemizde yapılması düşünülen hizmet özelleştirmesidir. Bu gözden geçirilmelidir” dedi.