Özelleştirme nedeniyle yüzde 90’ı yabancılara ait olan Mersin International Port Şirketi’nin, Kapılar Projesinin gecikmesi ile kent trafiğindeki zulüm artamaya devam ediyor. Depremler sonrası yoğunluğun arttığı limana giriş çıkış için bölge yoğunlaşan kamyon, tır trafiği Mersinlileri isyan ettiriyor.
HEDİYE EROĞLU
Özelleştirme kapsamında Mersin Limanı’nı 2007’de devralan ve o günden bugüne aradan geçen 15 yıldır rekor üstüne rekor kırarak kazancına kazanç katan Mersin Uluslar arası Liman İşletmeciliği AŞ’nin (MIP), kente yükü ise devam ediyor.
Mersin Limanı’na giriş çıkış yapan tır ve kamyonlar nedeniyle kent girişi ve şehir içi trafiği ölüm yoluna dönerken gerek sürücüler gerek Mersinliler yaşanan keşmekeş nedeniyle yıllardır büyük mağduriyet yaşıyor.
Yaklaşık 10 yıl önce limana ulaşmak isteyen araçların direk sahaya ulaşabilmesi için gündeme gelen bağlantı yolu projesinin hala MIP tarafından yapılması bekleniyor. Projeyi ilk etapta Karayolları’nın yapmasını isteyen ancak bağlantı yolunu kendisinin yapması gereken bağlantı yolu için baskılar sonucu 20 milyon dolar bütçe ayıran MIP ancak 10 yıldır projeyi hayata geçirmiyor.
BİTTİ BETECEK…!
Liman işleticisi MIP yönetiminin kent trafiğini kilitleyen bir diğer çalışması olan Kapılar Projesi de, bağlantı yolu gibi ‘bitti biticek’ denilerek öteleniyor.
Geçen yıl temeli atılan ve Nisan ayında bitirilmesi hedeflenen yeni kapıların açılmaması kent trafiğini alt üst ediyor.
Temel atam töreninde ilk etabının 10 ay içinde tamamlanacağı açıklanırken, bu sayede özellikle liman çevresindeki kamyon, TIR gibi ağır vasıtalardan oluşan trafiğin azaltılacağı savunulmuştu.
MIP yönetimi, 132. Cadde'den açılacak yeni bir bağlantı ile 3 şeritten limana giriş yapılmasını sağlayacağını ileri sürmüş, proje kapsamında inşa edilecek demiryolu üst geçidi sayesinde, tırlar üst geçidin altından geçerek trafikte rahatça ilerleyebileceğini savunmuştu.
Proje sayesinde limanın giriş ve çıkış kapılarını yeniden düzenleyerek; 10 girişli modern bir liman kapısı oluşturacağını söyleyen MIP yönetimi, verdiği sözleri hala tutamadı.
LİMANDAKİ YOĞUNLUK TRAFİKTEKİ MERSİNLİ CANINDAN BEZDİRDİ
6 Şubat depremleri sonrası İskenderun Limanı’nda yaşanan sorunlar nedeniyle Mersin Limanı’nda o tarihten buyana yaşana yığılmalar ve gecikmeler iş dünyasını isyan ettirirken, artan yoğunluğun getirdiği trafikte Mersinlileri canından bezdirdi.
Kapılar Projesi için 500 milyon TL bütçe ayıran MIP yönetimine son olarak Büyükşehir Belediye Meclisinden tepki geldi.
“MERSİN LİMANI ZULÜM MEKANİZMASI HALİNE GELDİ”
CHP’li meclis üyesi Abdurrahman Yıldız, Mersinlilerin sesi oldu. “Mersin’de trafik meselesi işin içinden çıkılmaz olmaya başladı” diyen Yıldız, “Tabi ki bu belediyemizin meselesi değil ama kamuoyunda duyarlılık olması açısından dile getirmek önemli. Özellikle şehrin İstasyondan sonraki özellikle limandan sonraki doğu kısmı artık araç geçmesini geçtim, yayaların bile yürüyemediği bir hale geldi.
Mersin Limanı bu kente ciddi bir katkı sunmasıyla birlikte Mersinli insanların yaşam kalitesini düşüren bir zulüm mekanizması haline gelmeye başladı. Bu işlerin muhatapları her kimse buna acilen çözüm bulmaları gerekir. Çünkü artık hem çok ciddi kazalar yaşanır oldu. Hem de yaşam kalitesini düşürdü. Buradan Tarsus’a D-400 karayolu ile gitmek isterseniz süre 2 saati buluyor. Bu ciddi bir sıkıntı, kazaların haddi hesabı yok.
“MERSİN’DE TRAFİK POLİSİ YOK”
Batı kısmında ise sanırım Mersin’de trafik polisi kadrosu yok, hiç denk gelmez oldum. Bazen gece denk geliyorum bu da sanırım alkol denetimleri için oluyor. Kentte trafik polisi yok. GMK bulvarı üzerinde artık 3’lü sıra park etmeler başladı. Ve kimsenin de kimseye bir şey dediği yok.
Özellikle Ruslar, Ukraynalılar, Suriyeliler, depremzedeler belediyenin önü dahil olmak üzere her yere kontrollü, kontrolsüz park yapıyorlar. Artık şehirde yaya gezmek bile çile geline gelmeye başladı” diye konuştu.
VAHAP SEÇER TOPU MIP’E ATTI
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de, Yıldız’ın eleştirilerine hak vererek, MIP yönetiminin projeyi geciktirdiğini açıkladı. MIP’in bölgedeki çalışmalarını bitiremediği için kendilerinin söz konusu alanda yapacakları işlemlerin geciktiğini söyleyen Seçer, “Trafik sorunu doğru. Ani nüfus artışının tesiri var. Araç sayısı da arttı bundan kaynaklı. Ayrıca bazı güzergahların iyileştirilmesi, daha geniş bulvarların açılması çalışmalarımız var. Yeni bulvarlar açtıkça bir üsttekinin veya alttakinin yükünü hafifletiyoruz. Örneğin ikinci çevre yolun uzattıkça GMK’nın yükünü azaltıyoruz ve bunu şimdi yapıyoruz. Bin metrelik kısmını açtık, Davultepe’ye kadar ineceğiz. Açtığımız 4’üncü çevre yolu 1’in, 2’nin yükünü aldı. Trafiğin en yoğun olduğu yerlerdeki en büyük sorun yanlış park. Hatta yanlış park da diyemiyoruz bunun adını da koyamıyorum, bir yere yük boşaltmak için kamyonlar ters park yapıyor, yasalara uygun olmayacak şekilde yolu işgal ediyor. Yönetime geldiğimiz günden beri bu sorunu çözmeye çalışıyoruz. Vatandaşların şikayetlerini dile getirmeye çalışıyoruz. Bir çok konuda yol aldık.
Yeni liman kapısı Nisan ayı içerisinde bitecekti, depremden dolayı gecikme oldu, bizden 15 Haziran’a kadar süre istendi ama şuana kadar da bitmediğini görüyorum. Bitmek üzere, Bayramdan sonra umut ediyorum Temmuz ayı ile beraber burası kapanıp, yeni kapı açıldığı zaman liman caddesini çok güzel bir hale getireceğiz. Yakışmıyor kentin girişine, bunu kabul ediyoruz. Programımıza da aldık, liman kapısı diğer tarafa gittiğinde burayı mükemmel hale getireceğiz” dedi.